Σε lockdown, προσδοκώντας ανάσταση το επιχειρείν

Αναπόφευκτα χαρακτηρίζουν οι πλείστοι επιχειρηματικοί τομείς που επηρεάζονται από τα μέτρα σκληρού lockdown που τίθενται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 26 Απριλίου, σε μία νέα προσπάθεια αναχαίτισης της πορείας της πανδημίας.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες και οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι και φορείς εκφράζουν την ελπίδα τα υφιστάμενα μέτρα να είναι τα τελευταία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επιβίωσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν την ανάγκη το κράτος να στηρίξει και αυτή τη φορά εμπράκτως τις επιχειρήσεις, κάτι βεβαίως που αναποφεύκτα συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση των ήδη βεβαρημένων δημόσιων οικονομικών. 

Μεταξύ άλλων, από τις 26 Απριλίου μέχρι και τις 9 Μαΐου τα μεσάνυχτα, τίθεται σε αναστολή η λειτουργία των χώρων εστίασης, η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης, η λειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής, η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων, η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, καθώς και η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων.

Διαβάστε ακόμη: 
Σε καθεστώς lockdown το «επιχειρείν»- Κλείνουν ζωτικοί τομείς της οικονομίας

Έτσι θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στο lockdown

Με τεστ, εμβόλιο ή αντισώματα σε εστιατόρια, υπεραγορές και καταστήματα

ΠΑΣΥΛΕ: Μονόδρομος τα μέτρα, κρέμονται από μια κλωστή οι επιχειρήσεις

Χ. Αγκαστινιώτης: Σκληρά, αλλά αναγκαία τα μέτρα

Φάνος Λεβέντης: Το μέγεθος της ζημιάς μεγαλώνει

ΟΣΙΚΑ: Δύσκολη η επαναλειτουργία των κέντρων εστίασης


ΚΕΒΕ: Σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα
Σκληρά αλλά αναγκαία χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης τα νέα μέτρα καθολικού lockdown, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συνετιστούν οι πολίτες, προκειμένου να είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ υπογράμμισε ότι το πανευρωπαϊκό έγκλημα της δαιμονοποίησης του εμβολίου της AstraZeneca θα πρέπει να σταματήσει.

ΠΑΣΥΛΕ: Χρειάζεται ουσιαστική στήριξη, κρέμονται από μια κλωστή οι επιχειρήσεις
Μονόδρομο χαρακτηρίζουν οι λιανέμποροι τα μέτρα σκληρού lockdown, τονίζοντας την ανάγκη απευθείας στήριξης από το κράτος των επιχειρήσεων, η επιβίωση των οποίων κρέμεται από μία κλωστή.

Μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου εξήγησε ότι αν δεν επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, τότε τα σχέδια στήριξης απασχόλησης δεν θα έχουν καμία ουσία.

Χαιρετίζοντας την πρόσφατη έγκριση νομοσχεδίου κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρηματικά δάνεια, επεσήμανε την ανάγκη πραγματικών διευκολύνσεων και περιόδου χάριτος από τις τράπεζες.

Φ. Λεβέντης: Μεγαλώνει η ζημιά, αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή
Θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι επιχειρήσεις εστίασης, σχολιάζει στο InBusinessNews o Γ.Γ. του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης, εκφράζοντας την πρόθεσή του να επιδιώξει συνάντηση με την κυβέρνηση.

Όπως υποστήριξε ο κ. Λεβέντης, το νέο lockdown θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, καλώντας την κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει τις επιχειρήσεις.

Νεόφυτος Θρασυβούλου: Δύσκολη η επαναλειτουργία 

Tο κράτος να σταθεί αρωγός να στηρίξει τις επιχειρήσεις για να μπορούν να επαναλειτουργήσουν, ζήτησε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), Νεόφυτος Θρασυβούλου. 

«Εμείς», είπε «ως Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής δεν αντικαθιστούμε τους επιδημιολόγους, εκτιμώντας πως εάν η επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου είναι δύσκολη και έπρεπε να ληφθεί απόφαση για καθολικό lockdown καλώς έγινε».

Ζητούν να εργαστούν την Μεγάλη Εβδομάδα κουρεία και κομμωτήρια
Αρνητικούς, αλλά όχι αντίθετους με το νέο lockdown βρίσκουν τους κομμωτές και τους κουρείς τα νέα μέτρα για την πανδημία, ενώ την ίδια ώρα ζητούν να εργαστούν την Μεγάλη Εβδομάδα.

Μιλώντας στο InBusinnessNews ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Κομμωτών - Κουρέων Νάκης Παντελής εισηγήθηκε το κλείσιμο κομμωτηρίων και κουρειων μετά την Πρωτομαγιά.

Ισχυρίστηκε επίσης, ότι έτσι ωθούνται οι επαγγελματίες του χώρου στην παρανομία.

Με τεστ, εμβόλιο ή αντισώματα σε εστιατόρια, υπεραγορές και καταστήματα
Εξάλλου, νέα δεδομένα μπαίνουν στην καθημερινότητα των πολιτών από την 10η Μαΐου, μετά την αναμενόμενη άρση των μέτρων καθολικού lockdown.

Συγκεκριμένα, σε χώρους συνάθροισης, δηλαδή χώρους εστίασης, υπεραγορές, καταστήματα λιανικού εμπορίου, γυμναστήρια, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ένα από τα πιο κάτω:

  • rapid test ή
  • PCR 72 ωρών ή
  • να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή
  • να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους τρεις μήνες.

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»