Έτσι θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στο lockdown

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που άπτονται του επιχειρείν και πώς αυτό επηρεάζεται από τα νέα αυστηρά μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, δίνει μέσω σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε, υπό την μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων, το Υπουργείο Υγείας. 

Αναλυτικά, πιο κάτω παρατίθενται όλες οι ερωτήσεις και όλες οι διευκρινιστικές απαντήσεις:

Διαβάστε ακόμη: 

Σε καθεστώς lockdown το «επιχειρείν»- Κλείνουν ζωτικοί τομείς της οικονομίας

Χ. Αγκαστινιώτης: Σκληρά, αλλά αναγκαία τα μέτρα

ΠΑΣΥΛΕ: Μονόδρομος τα μέτρα, κρέμονται από μια κλωστή οι επιχειρήσεις

Φάνος Λεβέντης: Το μέγεθος της ζημιάς μεγαλώνει, αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή

ΟΣΙΚΑ: Δύσκολη η επαναλειτουργία των κέντρων εστίασης

Ζητούν να μείνουν ανοιχτά την Μεγάλη Εβδομάδα κουρεία και κομμωτήρια

Με τεστ, εμβόλιο ή αντισώματα σε εστιατόρια, υπεραγορές και καταστήματα

Επιχειρήσεις/Υπηρεσίες:

Πώς θα λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών;

Ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών (π.χ. δικηγορικά, λογιστικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κοκ), εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών που καθορίζονται στο Διάταγμα, εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία. Επιτρέπεται εντός του επαγγελματικού υποστατικού η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 20% του συνολικού αριθμού του προσωπικού με ελάχιστη παρουσία τα τρία (3) άτομα και μέγιστο τα 25 άτομα.

Νοείται ότι εάν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε πέραν του ενός κτιρίου, επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 20% του κάθε υποστατικού, με ελάχιστη παρουσία τα τρία (3) άτομα και μέγιστο τα 25 άτομα.

Για επιχειρήσεις που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 20% του κάθε νομικού προσώπου (δηλαδή της κάθε επιχείρησης), με ελάχιστη παρουσία τα τρία (3) άτομα και μέγιστο τα 25 άτομα και νοουμένου ότι τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται μέσω τηλεργασίας κατ’ οίκον. Νοείται ότι ο αριθμός στρογγυλοποιείται προς τα πάνω.

Για παράδειγμα,

  • σε μια επιχείρηση με 10 άτομα, δύνανται να εργάζονται με φυσική παρουσία μέχρι 3 άτομα, εάν το επιθυμεί ο εργοδότης.
  • σε μια επιχείρηση με 50 εργοδοτούμενους, δύνανται να εργάζονται με φυσική παρουσία μέχρι 10 άτομα.
  • σε μια επιχείρηση με 200 εργαζόμενους, ο μέγιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να εργάζονται ταυτόχρονα με φυσική παρουσία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25 άτομα.

Τα γραφεία βιομηχανιών, κατασκευαστικών και παρεμφερών εταιρειών εμπίπτουν στην πιο πάνω ρύθμιση;

Ναι, τα γραφεία βιομηχανιών, κατασκευαστικών και παρεμφερών εταιρειών εμπίπτουν στην πιο πάνω ρύθμιση. Για παράδειγμα, στο λογιστήριο μιας κατασκευαστικής εταιρείας επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 20% του συνολικού αριθμού του προσωπικού με ελάχιστη παρουσία τα τρία (3) άτομα και μέγιστο τα 25 άτομα. Για παράδειγμα, σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 20% του συνολικού αριθμού του προσωπικού με ελάχιστη παρουσία τα τρία (3) άτομα και μέγιστο τα 25 άτομα. Νοείται ότι εργαζόμενοι, όπως οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί, μπορούν να εκτελούν εξωτερικές εργασίες, όπως επιθεωρήσεις εργοταξίων ή υπό ανέγερση κτιρίων, κτλ.

Τα καταστήματα παρεμφερών επιχειρήσεων του κατασκευαστικού τομέα παραμένουν ανοικτά για εξυπηρέτηση πελατών;

Όχι, δεν επιτρέπεται η λειτουργία για εξυπηρέτηση πελατών στα καταστήματα παρεμφερών επιχειρήσεων του κατασκευαστικού τομέα, όπως καταστήματα πώλησης ειδών υγιεινής, κτλ. Νοείται ότι τα εν λόγω καταστήματα εξυπηρετούν επαγγελματίες του κατασκευαστικού τομέα (π.χ. υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικοδόμοι, κοκ).

Επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου;

Απαγορεύεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου για εξυπηρέτηση κοινού με φυσική παρουσία στο υποστατικό. Νοείται ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις δύνανται να πωλούν προϊόντα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου (online) και να εκτελούν τηλεφωνικές παραγγελίες με κατ’ οίκον αποστολή/παράδοση.

Συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (π.χ. πρατήρια καυσίμων, επιχειρήσεις ιατρικού εξοπλισμού και ιατρικών αναλωσίμων, καθαριστήρια, φυτώρια και ανθοπωλεία, κτλ) θα δύνανται να εξυπηρετούν με φυσική παρουσία. Αναλυτικός κατάλογος των επιχειρήσεων, θα περιλαμβάνεται στο Διάταγμα.

Ποιες επιχειρήσεις/χώροι/κλάδοι αναστέλλουν τη λειτουργία τους;

Αναστέλλεται η λειτουργία των πιο κάτω επιχειρήσεων:

  • Κουρεία και κομμωτήρια,
  • Ινστιτούτα αισθητικής,
  • Κέντρα δερματοστηξίας,
  • Θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες θεαμάτων, υπαίθρια και ανοικτά αμφιθέατρα,
  • Χώροι εστίασης *,
  • Κέντρα διασκέδασης,
  • Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα**,
  • Παιδότοποι,
  • Θεματικά πάρκα, λούνα παρκ, πίστες καρτ, πίστες paintball,
  • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, ιστορικοί χώροι,
  • Ζωολογικοί κήποι και φυσικοί βιότοποι,
  • Πρακτορεία στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών,
  • Καζίνο,
  • Σχολές ερασιτεχνών οδηγών, σχολές οδηγών αυτοκινήτων, σχολές επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων (Σχολές/Κέντρα Πιστοποίησης Επαγγελματικής ικανότητας), σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων και Σχολές Επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων,
  • Αντιπροσωπείες αυτοκινήτων ***,
  • Γυμναστήρια, σχολές χορού, άλλες σχετικές σχολές.

* Νοείται ότι οι χώροι εστίασης μπορούν να προσφέρουν μόνο υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης (delivery) στο ωράριο που καθορίζουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις και take-away και drive-through μέχρι τις 9 το βράδυ. Απαγορεύεται το take-away και drive-through για την αγορά αλκοολούχων ποτών.

** Νοείται ότι καταστήματα λιανικού εμπορίου εντός των εμπορικών κέντρων δύναται να πωλούν προϊόντα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου με κατ’ οίκον αποστολή/παράδοση.

*** Νοείται ότι στην περίπτωση των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων, επιτρέπεται μόνο η λειτουργία των συνεργείων για επιδιορθώσεις (service). Παράλληλα, παραμένουν σε λειτουργία τα συνεργεία αυτοκινήτων και οι άλλες συναφείς επιχειρήσεις, καθώς και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών (ΜΟΤ).

Ποιες επιχειρήσεις δεν αναστέλλουν τη λειτουργία τους;

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία, με τήρηση των σχετικών υγειονομικών οδηγιών και πρωτοκόλλων, καθορίζονται στον σχετικό κατάλογο που θα εκδοθεί από το Υπουργείο Εργασίας.

Τι ισχύει για τη λειτουργία εργοταξίων και άλλων συναφών επιχειρήσεων;

Τα εργοτάξια και οι άλλες επιχειρήσεις με συναφή δραστηριοποίηση συνεχίζουν τη λειτουργία τους τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σχετικός κατάλογος των επιχειρήσεων που παραμένουν σε λειτουργία, θα εκδοθεί από το Υπουργείο Εργασίας.

Τι ισχύει με τη λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων και τις λαϊκές αγορές;

Επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων, όπως υπεραγορές, μίνι-μάρκετ, φρουταρίες, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, παντοπωλεία.

Διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται η πώληση ειδών λιανικού εμπορίου (π.χ. ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά, ηλεκτρικές συσκευές, λευκά είδη, παιχνίδια, κοκ) στις πιο πάνω επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων.

Τα φαρμακεία, οι υπεραγορές, τα μίνι-μάρκετ, οι φρουταρίες, τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία και τα παντοπωλεία, από την ώρα έναρξης της λειτουργίας τους μέχρι τις 9 το πρωί, εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.

Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν με πληρότητα 50% της χωρητικότητάς τους. Σημειώνεται ότι επιτρέπεται η πλανοδιοπώληση τροφίμων (π.χ. κινητές καντίνες σάντουιτς, παγωτό, λαχανικά, φρούτα, κτλ), νοουμένου ότι κατέχουν σχετική έγκυρη άδεια από το οικείο Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο και νοουμένου ότι η εξυπηρέτηση γίνεται μόνο με take-away, drive-through ή delivery και όχι σε τραπεζοκαθίσματα. Απαγορεύεται η λειτουργία λαϊκών αγορών που πωλούν ρούχα, λευκά είδη ή/και άλλα προϊόντα, καθώς και η πλανοδιοπώλησή τους.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα παραμένουν σε λειτουργία.

Τα ξενοδοχεία και τα άλλα τουριστικά καταλύματα παραμένουν ανοικτά;

Τα ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για τη φιλοξενία ατόμων που δεν έχουν τη μόνιμη διαμονή τους στην Κύπρο και εμπίπτουν στις πρόνοιες του Διατάγματος. Δεν επιτρέπονται οι κρατήσεις για πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Νοείται ότι οι χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων παραμένουν ανοικτοί:

  • μόνο για την εξυπηρέτηση των ατόμων που φιλοξενούνται στα υποστατικά τους,
  • έξι (6) άτομα ανά τραπέζι,
  • τηρουμένου του μέτρου ενός ατόμου ανά 3 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και ενός ατόμου ανά 2 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο.

Πώς θα εργάζεται ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας;

Ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία και με φυσική παρουσία του προσωπικού στην εργασία που δεν υπερβαίνει το 20% του αριθμού εργαζομένων. Το προσωπικό που αποδεσμεύεται, παραμένει στην οικία του προκειμένου να εργάζεται με τη μέθοδο της τηλεργασίας. Εξαιρούνται της πιο πάνω ρύθμισης οι υπηρεσίες που ορίζονται ως οι ουσιώδεις υπηρεσίες και άλλες υπηρεσίες, όπως καθορίζονται στο Διάταγμα.

Επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδρίων, εκθέσεων, συνελεύσεων, δημοσιογραφικών διασκέψεων, εξετάσεων;

Αναστέλλεται η διεξαγωγή συνεδρίων, συνελεύσεων, εκθέσεων και δημοσιογραφικών διασκέψεων. Νοείται ότι επιτρέπεται η διενέργειά τους ηλεκτρονικά (online).

Επιτρέπεται η διεξαγωγή εξετάσεων και/ή συνεδριάσεων Κρατικών Αρχών και/ή συνεδριάσεων Αρχών και/ή Υπηρεσιών και/ή Οργάνων και/ή Σωμάτων, σε χώρους για τους οποίους δίνεται έγκριση από το Υπουργείο Υγείας.

Δειτε Επισης

Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti