Οι μεγάλες ισραηλινές επενδύσεις στην Κύπρο

Το Pafos Innovation Institute, το NRC Nicosia Rehabilitation Center, η Tempo και η Diplomat είναι μόνο μερικές από τις μεγάλες ισραηλινές επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, ίσως η μεγαλύτερη επένδυση που θα έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο είναι η ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, στην οποία εμπλέκεται κοινοπραξία με ισραηλινούς επενδυτές.

Το InBusinessNews παρουσιάζει ορισμένες από τις επενδύσεις εταιρειών του Ισραήλ που έχουν υλοποιηθεί στην Κύπρο, δείχνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία.

Διαβάστε ακόμα:
Χάρης Λοϊζίδης: Τουρισμός απ’ την αρχή

Η καινοτομία επιβραβεύεται


Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Ορόσημο για τη μεγαλύτερη ισραηλινή επένδυση στην Κύπρο αποτέλεσε η 4η Δεκεμβρίου 2020, όταν έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings, της οποίας τα βασικά μέλη προέρχονται από το Ισραήλ και έχει αναλάβει την αξιοποίηση και την ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας.

Το όλο έργο θα συμπεριλαμβάνει τη μαρίνα, το εμπορικό λιμάνι, οικιστική, τουριστική και εμπορική ανάπτυξη με πολλαπλά οφέλη.

Οι επενδύσεις για το έργο υπολογίζονται να ξεπεράσουν το €1.2 δισ., ενώ, πέραν από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, εκτιμάται ότι τα ετήσια έσοδα και οφέλη ευρύτερα θα ξεπερνούν τα €120 εκατ. ετησίως κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης

 
Η κοινοπραξία αποτελείται από τους ομίλους The Prosperity Group και REM International.

Εξάλλου, εκτιμάται από τους επενδυτές ότι η επένδυση θα αποδώσει έσοδα €19,6 δισ., θα δημιουργήσει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας, ενώ 600 περίπου εκατομμύρια ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για τις υποδομές.
 
Μιλώντας κατά την υπογραφή της συμφωνίας εκ μέρους των Ισραηλιτών επενδυτών, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ομίλου εταιρειών Jordache Group, Avi Hormaro εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν άμεσα με τις ομάδες εργασίας, διασφαλίζοντας ότι θα παραδοθεί εγκαίρως το έργο, χωρίς καθυστερήσεις.

Pafos Innovation Institute
Στις 30 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Pafos Innovation Institute, ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του Δήμου Πάφου με το γνωστό Πανεπιστήμιο IDC Herzliya (Reichman University) του Ισραήλ.
 

Στόχος του η ανάπτυξη της Καινοτομίας και της Έρευνας στην ευρύτερη περιοχή.
 
Το Pafos Innovation Institute, είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα μεταπτυχιακού επιπέδου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει εγγραφεί και αναγνωριστεί από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ιδιωτική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

NRC Nicosia Rehabilitation Center
Δείγμα του υψηλού ενδιαφέροντος των Ισραηλινών στο τομέα της υγείας αποτελεί το NRC Nicosia Rehabilitation Center, ένα μοντέρνο, σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης στην καρδιά της Λευκωσίας, το οποίο αποτελεί πρότυπο κέντρου αποκατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

 
Το σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης που λειτούργησε το 2018 στοχεύει στην ολιστική προσέγγιση του ασθενούς και της οικογένειας του.
Το Κέντρο συνεργάζεται με εξειδικευμένους επιστήμονες από Ισπανία, Κύπρο και Ελλάδα, που σε συνδυασμό με έμπειρους Ιατρούς Καθηγητές από Κέντρα Αποκατάστασης του Ισραήλ, στελεχώνουν την Ομάδα Ειδικών Συμβούλων του NRC.
 
Hadassah Medical Center
Ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2020 η συμφωνία στρατηγικής σημασίας της εταιρείας MMC (H.C. Management of Medical Center PLC) με το Hadassah Medical Ltd.
 
Η εταιρεία Hadassah Medical Ltd, είναι θυγατρική του διεθνώς αναγνωρισμένου νοσοκομειακού οργανισμού, Hadassah Medical Organisation, ο οποίος από το 1934 παρέχει ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα σε όλους τους κατοίκους του Ισραήλ και σε ασθενείς απ’ όλο τον κόσμο.
 
Στο πλαίσιο αυτό η MMC αναλαμβάνει τη λειτουργία μεγάλου, υπερσύγχρονου ιατρικού και νοσοκομειακού συγκροτήματος, με την επωνυμία “Hadassah”, στη Λευκωσία.

Παράλληλα, η MMC και το Hadassah, σχεδιάζουν ένα πρότυπο, στην αιχμή της ιατρικής τεχνολογίας, διαγνωστικό κέντρο στην Λεμεσό, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2021, με την επωνυμία “Hadassah Diagnostic Center” προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην τοπική και στη διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η συνολική επένδυση υπερβαίνει τα €150 εκατ., με ταυτόχρονη δημιουργία πάνω από 1.500 θέσεων εργασίας.


Olympic Residence
Ένα από τα πρώτα ψηλά κτήρια της Λεμεσού, γνωστό ως οι δίδυμοι πύργοι, το Olympic Residence ολοκληρώθηκε το 2012.

Το οικιστικό έργο αποτελείται από δύο πύργους με εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Τα διαμερίσματα και τα ρετιρέ είναι εξοπλισμένα με όλες τις τελευταίες ανέσεις και είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα σχεδιασμού και κατασκευής στον κόσμο.

Σε συνεργασία με τη «Nirit Brenner Architects», που εδρεύει στο Τελ Αβίβ, η Spyrou Architects δημιούργησαν το 2017 πολυτελή και κορυφαίας τεχνολογίας διαμερίσματα 500 τ.μ.


Labs Tower
Στον όμιλο του γνωστού Ισραηλινού επιχειρηματία, Teddy Sagi, ανήκει η πολυώροφη ανάπτυξη, η οποία ανεγείρεται στο κέντρο της Λευκωσίας, Labs Tower.

Το κτήριο 22 ορόφων (συν τρία υπόγεια επίπεδα), το οποίο θα έχει ύψος 95 μέτρων, αναμένεται να στεγάσει εταιρείες του γνωστού επιχειρηματία, αρκετές από τις οποίες βρίσκονται ήδη στην Κύπρο.
 
Το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα €30 εκατ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος του Ισραηλινού επιχειρηματία, το τελευταίο διάστημα εξέταζε την αγορά ακινήτου σε παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, ενώ ο ίδιος φαίνεται να είναι ο αγοραστής μίας πολυτελούς ανεξάρτητης βίλας, μέρος της ανάπτυξης "The Residence", στην περιοχή Saint Raphael.
 


Tempo Beverages Cyprus
Πρόκειται για θυγατρική εταιρεία του ισραηλινού εμπορικού κολοσσού Tempo, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητα της στην Κύπρο το 2017 ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος σημαντικών brands του Group Heineken – Heineken Αλφα, Sol, Murphy’s, Desperados, John Smith, Fosters, Newcastel, Strongbow, Bulmers - και των διεθνούς φήμης brands του κολοσσού Pernod Ricard, όπως, Chivas Regal, Absolut, Jameson, Havana, Beefeater, The Glenlivet και Ballantine’s.

Το 2019, η Tempo έγινε ο αποκλειστικός διανομέας του Οινοποιείου Καμαντέρενα (ΣΟΔΑΠ) σε όλη την Κύπρο.

Παράλληλα, η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία την εξαγορά της Fereos Fourpoint Distribution. Από τις αρχές του 2020, η TEMPO είναι ο αποκλειστικός διανομέας των Three Cents Premium Mixers και του  San Benedetto Premium Water.
Στην Κύπρο η Tempo απασχολεί 75 υπαλλήλους.

Amdocs
Πρόκειται για πάροχο λογισμικού και υπηρεσιών στις πιο επιτυχημένες εταιρείες επικοινωνίας και μέσων στον κόσμο, εξυπηρετώντας πελάτες σε περισσότερες από 85 χώρες.
 
Μέρος του Amdocs Group, το οποίο άρχισε να δραστηριοποιείται από το Ισραήλ, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Κύπρο το 1997. Η εταιρεία ασχολείται με την ανάπτυξη, πώληση και παροχή υπηρεσιών λογισμικών προγραμμάτων.
 
Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας παγκοσμίως ανέρχεται στις 26.000, με παρουσία σε 85 χώρες.
 
Το Κέντρο Ανάπτυξης Κύπρου (DVCC) της Amdocs ιδρύθηκε στη Λεμεσό το 1997.

Diplomat
Από μια τοπική ισραηλινή εταιρεία διανομής, ο όμιλος Diplomat έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Η Diplomat ήλθε από το Ισραήλ, δημιουργώντας εδώ τη θυγατρική της, Diplomat Distributors Cyprus, η οποία διαθέτει στο πορτφόλιό της συγκεκριμένα προϊόντα της P&G και καλύπτει το 99% των σημαντικότερων λιανέμπορων. Έχει, επίσης, εισέλθει στην κατηγορία τροφίμων με τα προϊόντα γκοφρέτας Quartet, καθώς επίσης και με τα κρητικά παξιμάδια Το Μάννα.

Ξεκίνησε να λειτουργεί στην Κύπρο το 2011, δημιουργώντας γρήγορα φήμη για ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης αλυσίδας εφοδιασμού, ταχέως καταναλωτικών αγαθών (FMCG) και εμπορικών σημάτων από κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες.
 
Η εταιρεία λειτουργεί μέσω ενός κέντρου διανομής που βρίσκεται στη Λευκωσία και φτάνει τα 1.500 σημεία πωλήσεων απευθείας, καθώς και μέσω υποδιανομέων.
 
Fattal Hotel International
O David Fattal ίδρυσε τον όμιλο Fattal στο Ισραήλ το 1998, που ειδικεύεται στα holiday resorts και στα ξενοδοχεία σε πόλεις και αεροδρόμια.
 
Η Leonardo Hotels & Resorts Cyprus, είναι μια από κοινού εταιρεία των Fattal Hotels και ISSTA Lines και λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της αλυσίδας Fattal, που διαχειρίζεται περισσότερα από 200 ξενοδοχεία σε 18 χώρες στο Ισραήλ και την Ευρώπη.
 
Στην Κύπρο λειτουργούν τα Leonardo Plaza Cypria Maris Beach Hotel & Spa, Leonardo Laura Beach & Splash Resort και Leonardo Cypria Bay, στην Πάφο και Leonardo Crystal Cove Hotel & Spa by the sea, στον Πρωταρά.

Παράλληλα, εντός του 2021 αναμένεται η λειτουργία του Nyx Hotel Nicosia, στη λεωφόρο Μακαρίου, ενώ ο ισραηλινός όμιλος Fattal προγραμματίζει και το άνοιγμα του Nyx Hotel, στη Λεμεσό εντός του 2022.


eToro
Το 2007, δύο Ισραηλινοί αδελφοί έθεσαν ως στόχο να δημιουργήσουν έναν τρόπο που να επιτρέπει στους ανθρώπους οπουδήποτε στον κόσμο να εμπορεύονται και να επενδύουν. Αυτό που ξεκίνησε ως μια απλή πλατφόρμα συναλλαγών εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα "one-stop shop" για αρχάριους και επαγγελματίες εμπόρους.

Το eToro είναι η κορυφαία πλατφόρμα κοινωνικού εμπορίου παγκοσμίως, στην οποία στεγάζονται πάνω από 10 εκατ. χρήστες. Καθώς επεκτάθηκε σε νέες αγορές, επέλεξε την Κύπρο ως το παγκόσμιο κέντρο λειτουργίας της, εξυπηρετώντας πελάτες από περισσότερες από 120 χώρες παγκοσμίως.
 

COO του eToro Group, το οποίο διακρίθηκε στα όγδοα Invest Cyprus International Investment Awards, είναι ο Avi Sela.

Planty
Η Planty είναι θερμοκηπιακή μονάδα 10.000 τ.μ, η οποία ιδρύθηκε από τον Λοΐζο Τόφα.

Η εταιρεία παράγει σήμερα, σε μια πρότυπη θερμοκηπιακή μονάδα στον Ψεματισμένο, 35 διαφορετικά είδη λαχανικών και microleaves.
Η Planty είναι μια καινοτόμα εταιρεία που παράγει premium φυλλώδη λαχανικά και microleaves, θέτοντας νέες βάσεις στα trends της αγοράς.
 

Τα προϊόντα της Planty, ήδη εμπλουτίζουν τις γεύσεις πιάτων γνωστών εστιατορίων, ενώ σταδιακά διατίθενται και στις υπεραγορές.

Ανάμεσα στα προϊόντα της εταιρείας είναι τα 2B Fresh Microleaves.
 
Η 2BFresh, με έδρα το Ισραήλ και θυγατρική της Teshuva Agricultural Projects Ltd. (TAP), παράγει μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα μικροπράσινα και βότανα για τοπικές και διεθνείς αγορές.
 
Σήμερα, η 2BFresh εξάγει πάνω από 30 διαφορετικούς τύπους microgreens και φρέσκα βότανα σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Delek
Η συμμετοχή του κολοσσού ενέργειας, Delek στην κυπριακή ΑΟΖ χρονολογείται από το 2011, όταν σε συνεργασία με την επίσης ισραηλινή εταιρεία Avner, εξαγόρασαν μερίδιο συμμετοχής του κοιτάσματος «Αφροδίτη», από την αμερικανική Noble.
 
Ο όμιλος Delek ασχολείται με τον κλάδο της ενέργειας, με μεγάλες επενδύσεις, καθώς και με έργα αφαλάτωσης και μονάδες παραγωγής ενέργειας. Θυγατρικές του ομίλου ασχολούνται, ακόμη, με ασφάλειες και χρηματοοικονομικά, ενώ η μετοχή του συγκροτήματος είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.
 
Τον Νοέμβριο του 2019 η κυπριακή κυβέρνηση υπέγραψε με τις εταιρείες, Noble Energy, Shell και Delek την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη και το συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, με στόχο της έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» το 2025 και με εκτιμώμενα έσοδα για τη Δημοκρατία τα 9,3 δισ. δολάρια για περίοδο 18 ετών.

Μονάδα αφαλάτωσης Λεμεσού (Επισκοπή)
Το συμβόλαιο για την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης στην Επισκοπή υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2009. Ο ανάδοχος ήταν η κοινοπραξία N. Limassol Water Co Ltd που αποτελείται από την ισραηλινή Mekorot και την Netcom Κύπρου.
 

Η σύμβαση προβλέπει μια λειτουργία 20 ετών που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 και αναμένεται να λήξει τον Ιούλιο του 2032. Η χωρητικότητα της μονάδας είναι 40.000m3 / ημέρα με χωρητικότητα επέκτασης έως 60.000m3 / ημέρα.

Η μονάδα αφαλάτωσης Λεμεσού καλύπτει μέρος των αναγκών πόσιμου νερού της περιφέρειας Λεμεσού.

Μονάδα αφαλάτωσης Λάρνακας
Η σύμβαση για την κατασκευή και τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης Λάρνακας ανατέθηκε το 1999 στην εταιρεία Larnaca Water Partners που αποτελεί κοινοπραξία των εταιρειών IDE και Oceana του Ισραήλ. Επρόκειτο για δεκαετή σύμβαση και το εργοστάσιο άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2001 με χωρητικότητα 52.000 m3 / ημέρα. Τον Ιανουάριο του 2009, η χωρητικότητα του εργοστασίου αυξήθηκε κατά 10.000m3 / ημέρα και έφτασε τα 62.000m3 / ημέρα.


Η σύμβαση έληξε τον Ιούλιο του 2011, οπότε το εργοστάσιο ήλθε και πάλι στην ιδιοκτησία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση προκήρυξε νέο διαγωνισμό και η νέα συμφωνία για την ανακαίνιση και λειτουργία του εργοστασίου υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2012 με την εταιρεία MN Larnaca Desalination Co Ltd, κοινοπραξία των εταιρειών Mekorot και Netcom.

Η 25ετής περίοδος της σύμβασης ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 και αναμένεται να λήξει τον Ιούνιο του 2040. Η χωρητικότητα του εργοστασίου είναι 60.000m3 / ημέρα.

Η μονάδα αφαλάτωσης Λάρνακας ικανοποιεί σήμερα σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις των Επαρχιών Λευκωσίας και Λάρνακας.

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής