Χ.Κληρίδης: Η εξειδίκευση κλειδί για γρήγορη και ποιοτική δικαιοσύνη

H ταχύτητα και η ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης εξαρτώνται από την δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων σε όλα τα επίπεδα απονομής της, διαμηνύει ο νεοκλεγείς Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δρ. Χρίστος Κληρίδης.
 
Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, ο κ. Κληρίδης αναφέρεται στις αδυναμίες που εντόπισε η Moneyval  στους ελέγχους πιστοποίησης του Δικηγορικού Συλλόγου σε ότι αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος, γνωστοποιώντας ότι πριν το τέλος του έτους ο εποπτικός ρόλος του εξειδικευμένου προσωπικού που διενεργεί τους επί τόπου ελέγχους  θα επαυξηθεί. Αναφορικά με τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει Ταμείο Συντάξεως των δικηγόρων, ο κ. Κληρίδης γνωστοποιεί ότι οι νεοεισερχόμενοι από 1.1.2021 δικηγόροι θα ενταχθούν σε νέο Ταμείο Προνοίας αντί στο υφιστάμενο Ταμείο Συντάξεως.
 
Διαβάστε ακόμα: Πωλείται το κτήριο που στέγαζε το πρώην σινεμά Οθέλλος
 
Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι θα επιτευχθεί καλύτερα η βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας απονομής της δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης;
H ταχύτητα και η ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης εξαρτώνται από την δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων σε όλα τα επίπεδα απονομής της. Στα Επαρχιακά Δικαστήρια πρέπει να δημιουργηθούν εξειδικευμένα δικαστήρια και τούτο θα γίνει με την Β Φάση της μεταρρύθμισης το 2021-2022. Το 2021 ευελπιστώ ότι θα δημιουργηθεί το Εφετείο με εξειδικευμένα Τμήματα δημοσίου δικαίου, ποινικού και αστικού δικαίου. Επιπρόσθετα στο νέο Ανώτατο Δικαστήριο θα έχουμε εξειδικευμένα τμήματα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και το Τριτοβάθμιο Ανώτατο Δικαστήριο με τμήματα και πάλιν ποινικής δικαιοδοσίας και αστικής. Εξειδίκευση σημαίνει ταχύτητα και ποιότητα.
 
Διαβάστε ακόμα: Altamira: Διαμερίσματα από €51.000 και κατοικίες από €65.000
 
Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που λειτούργησε ο νομικός κλάδος εν μέσω της πανδημίας; Τι θα μπορούσε να βελτιωθεί;
Υπάρχουν πολλά τα οποία μπορούν να γίνουν ακόμη. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει υποβάλει συγκεκριμένο υπόμνημα στο Ανώτατο Δικαστήριο για υιοθέτηση παγκύπριας πολιτικής πέραν των πρακτικών που εφαρμόζουν τα κατά τόπους Επαρχιακά Δικαστήρια. Η ουσία πρέπει να είναι ότι οι δικηγόροι θα πρέπει να έχουν άμεση επικοινωνία με τηλεδιάσκεψη ή ακόμα και τηλεφωνικά με τους δικαστές και όσον αφορά τα έγγραφα στα Πρωτοκολλητεία να καταχωρούνται χωρίς πολλές τυπικότητες αφήνοντάς τα σε κιβώτια τα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν έξω από τα πρωτοκολλητεία σε περίπτωση που θα έχουμε νέα lockdowns. Βεβαίως οι δίκες δια τηλεδιάσκεψης δεν είναι ακόμα εφικτές στην Κύπρο και θα έπρεπε όμως να προωθηθούν. Είναι ένα από τα πάγια αιτήματα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
 
Ποιες θα είναι οι ενέργειες σας, στον απόηχο της τελευταίας έκθεσης της Moneyval, στην οποία εντοπίζονται αδυναμίες στους ελέγχους πιστοποίησης του Δικηγορικού Συλλόγου σε ότι αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος;
Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ασκώντας τον ρόλο της εποπτείας δικηγόρων και παροχέων υπηρεσιών προσλαμβάνει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα διενεργεί τους επί τόπου ελέγχους. Πριν το τέλος του έτους ο εποπτικός ρόλος του θα επαυξηθεί. Μέχρι σήμερα όμως λειτούργησε ικανοποιητικά και έχουν προσαφθεί αρκετές κατηγορίες σε δικηγόρους και ή παροχείς υπηρεσιών για παραβιάσεις της νομοθεσίας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
 
Κατά πόσον θεωρείτε ότι η αυτορρύθμιση του επαγγέλματος λειτουργεί ικανοποιητικά;   
Η αυτορρύθμιση του επαγγέλματος ενισχύεται και τα τρία κλιμάκια των Πειθαρχικών Συμβουλίων αναμένεται να επιταχύνουν τις διαδικασίες πειθαρχικών διώξεων και η ενίσχυση του AML θα συμβάλει αποτελεσματικά στην επίλυση όλων των θεμάτων.
 
Πρόσφατα γνωστοποιήσατε την πρόθεση σας να προχωρήσετε σε εποπτικό έλεγχο συμμόρφωσης σε εποπτευόμενους  αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις. Τι είδους έρευνα θα γίνει και που θα εστιάσετε; Είστε έτοιμοι για επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων εφόσον κριθεί αναγκαίο;
Ήδη του θέματος επιλαμβάνεται το Πειθαρχικό Συμβούλιο και η αρμόδια ομάδα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου η οποία εποπτεύει δικηγόρους και παροχείς υπηρεσιών δηλαδή δικηγορικά γραφεία. Όλες οι προνοούμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις, εφόσον θεωρηθεί αναγκαίο, θα επιβληθούν.
 
Στο παρελθόν είχε γίνει γνωστό το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετώπιζε το Ταμείο Συντάξεως των δικηγόρων, όπως και οι εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων για διάλυση του. Τι έχει γίνει από τότε στο συγκεκριμένο θέμα;  Πως προχωρείτε σήμερα με τη διαχείριση του εν λόγω ταμείου;
Το Συμβούλιο Ταμείου Συντάξεως ζήτησε τελικές απόψεις από τρεις Οίκους και μέσα στον σχεδιασμό του είναι άμεσα οι νεοεισερχόμενοι από 1.1.2021 δικηγόροι να ενταχθούν αντί στο Ταμείο Συντάξεως σε νέο Ταμείο Προνοίας. Υιοθέτηση αναλογικού συστήματος για τα υφιστάμενα μέλη του Ταμείου Συντάξεως είναι μονόδρομος. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των συνεισφορών και θα έχει και ως αποτέλεσμα την μείωση των δικαιούχων οι οποίοι μπορεί να επιλέξουν να μην συμμετέχουν πλέον στο Ταμείο Συντάξεως δια της μη ανανέωσης της άδειάς τους. Με την εξασφάλιση όλων των εκθέσεων θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του υφιστάμενου ταμείου συντάξεως.
 
 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)