Αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, επειδή δεν μετέφερε στο εθνικό της δίκαιο την 5η οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLD5).

Η προθεσμία μεταφοράς της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό δίκαιο παρήλθε στις 10 Ιανουαρίου 2020 και, μέχρι σήμερα, οι κυπριακές αρχές δεν έχουν κοινοποιήσει στην Επιτροπή κανένα μέτρο μεταφοράς. Τα νομικά κενά σε ένα κράτος μέλος έχουν αντίκτυπο στο σύνολο της Ευρώπης. Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας έχει καθοριστική σημασία για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι τόσο σημαντική σήμερα όσο και πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Ευρωπόλ και τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου, τα εγκλήματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό και η νομιμοποίηση εσόδων από αυτά αυξάνονται. Η διασφάλιση της έγκαιρης και ορθής μεταφοράς των υφιστάμενων κανόνων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι μία από τις δράσεις που προβλέπονται από την Επιτροπή στο σχέδιο δράσης έξι σημείων, που δημοσιεύθηκε στις 7 Μαΐου 2020. Εάν η Κύπρος δεν απαντήσει ικανοποιητικά εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες