Η «Angie» περιγράφει πώς προσέγγισε Συλλούρη, Πιττάτζιη και Τζιοβάνη

Το παρασκήνιο πίσω από το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera αλλά και τον τρόπο δράσης των υπό κάλυψη ρεπόρτερ κατά την παραμονή τους στην Κύπρο αποκαλύπτει η μια από τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στην όλη αποστολή. Η ίδια, σε ρεπορτάζ της που δημοσιεύει το Al Jazeera, συστήνεται ως «Angie», όπως άλλωστε συστήθηκε και στις επαφές της στην Κύπρο, λέγοντας πως είναι «επιχειρηματίας, προσωπικός βοηθός, εκατομμυριούχος κληρονόμος, party girl, οτιδήποτε», όμως στην πραγματικότητα είναι μυστική δημοσιογράφος.
 
Στο εν λόγω δημοσίευμα επί της ουσίας καταγράφονται λεπτομερώς οι συνομιλίες που παρουσιάζονται στο μονόωρο ντοκιμαντέρ, καθώς και όλες  οι συναντήσεις που είχαν οι υπό κάλυψη ρεπόρτερ με τους εμπλεκόμενους. Η δημοσιογράφος αναφέρεται στα πλούσια γεύματα με αστακούς και σούσι, στα οποία παρακάθησαν με τους εμπλεκόμενους, την τουριστική ξενάγηση
σε διάφορα μέρη κτλ.
 
Η αφήγηση ξεκινά με το πρώτο γεύμα, στο οποίο παρακάθησαν με τον Βρετανό κτηματομεσίτη Tony που δραστηριοποιείται  στην Κύπρο, τη σύζυγο του και τον δικηγόρο Πιττάτζη, ο οποίος τους έλεγε μεταξύ άλλων για άλλες αντίστοιχες υποθέσεις που είχε φέρει εις πέρας.
 
Η «Angie», αρχίζει να εξιστορεί τα γεγονότα και τις επαφές που είχε από την πρώτη μέρα που έφθασε στην Κύπρο, οπότε και ο Tony τους έφερε σε επαφή με τον δικηγόρο Αντρέα Πιττάτζη. «Μας είπαν ότι ο Ανδρέας ήταν ο άνθρωπος που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να το κάνουμε αυτό (εξασφάλιση διαβατηρίου), παρόλο που οι καταδικασθέντες εγκληματίες δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν διαβατήρια στο πλαίσιο του Κυπριακού επενδυτικού προγράμματος», αναφέρει η ρεπόρτερ.  (CIP). «Καμία περίπτωση διαβατηρίου δεν είναι καθαρή, εντελώς καθαρή, καμία από αυτές,  μας είπε ο Ανδρέας. Όλες οι υποθέσεις έχουν τα θέματα τους, γι' αυτό και θέλουν ένα διαβατήριο. Όλοι έχουν προβλήματα, όλοι», προσθέτει η «Angie».
 
Στη συνέχεια, Τόνι και Ανδρέας Πιττάτζιης έφεραν σε επαφή τους υπό κάλυψη ρεπορτερ με τον Χριστάκη Τζιοβάνη, για τον οποίο τους είπαν ότι ήταν ένας σημαντικός άνθρωπος που έπρεπε να γνωρίσουν. Τον χαρακτήρισαν μάλιστα θαυματουργό. "Γνωρίζει όλους τους κατάλληλους ανθρώπους για αυτό που θέλουμε να κάνουμε", τους είπαν χαρακτηριστικά, με τον δικηγόρο να αναφέρει τη γνωστή πλέον ατάκα "όταν ξέρεις τους αγγέλους δεν χρειάζεσαι τον θεό". Ακολούθησε ξενάγηση στα luxury properties της εταιρείας του βουλευτή, τον οποίο στη συνέχεια συνάντησαν στο αγαπημένο του ιαπωνέζικο εστιατόριο. Ο ίδιος, όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος, δεν μιλούσε πολύ, αλλά άφησε τη συζήτηση στο δεξί του χέρι, Αντώνη Αντωνίου. 
 
Η ρεπόρτερ υποστηρίζει πως δεν είχαν ιδιαίτερες δυσκολίες στο να πείσουν τους συνομιλητές τους για την υπόθεση που τους παρουσίασαν, εξάλλου ήταν ιδιαίτερα λαλίστατοι. Το μόνο πρόβλημα τους, προσθέτει, ήταν η επιμονή των εδώ παραγόντων να μάθουν το πραγματικό όνομα του πελάτη που εκπροσωπούσαν. Ωστόσο, οι ρεπόρτερ, πάντα έβρισκαν έναν τρόπο να το αποφύγουν. Σε κάποιο σημείο, ο δικηγόρος Πιττάτζιης ο οποίος είχε αναλάβει την ξενάγηση των εκπροσώπων του επεδυτή Χ, ανέφερε ότι ο Χριστάκης Τζιοβάνης ανησυχούσε για το γεγονός ότι δεν γνώριζαν ακόμα το όνομα του ενδιαφερόμενου. Ωστόσο, ο κ. Πιττάτζιης φαίνεται να απάντησε ότι  «εγγυάται γι αυτούς» και «παίρνει το ρίσκο». Ακολούθησε υπόσχεση των δημοσιογράφων ότι θα έστελναν σύντομα τα στοιχεία του υποτιθέμενου πελάτης τους. 
 
Την άλλη μέρα πραγματοποιήθηκε το τραπέζι στο σπίτι του Χριστάκη Τζιοβάνη, στην παρουσία και του Δημήτρη Συλλούρη. Επρόκειτο για μια γιορτή προς τιμήν του Προέδρου της Βουλής. Οι ρεπορτερ δεν πίστευαν πως τα είχαν καταφέρει να φτάσουν τόσο ψηλά. Αναρωτιούνταν μάλιστα έαν τους είχαν κατάλαβει και επρόκειτο για παγίδα. «Ο Δημήτρης ενημερώθηκε για την κατάσταση του πελάτη μας με την κωδική ονομασία Χ.  Κατάλαβε την ανάγκη του πελάτη μας για ιδιωτικότητα και στο πλαίσιο μιας ιδιωτικής συνομιλίας που είχαμε προσέφερε προτάσεις (λύσεις), αναφέρει η δημοσιογράφος, παραθέτοντας αναλυτικά τους διαλόγους με τον κ. Συλλούρη που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.
 
"Ένα χρόνο αργότερα, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τα αποδεικτικά στοιχεία, όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν κάθε αδίκημα και ισχυρίστηκαν ότι εμείς ήμασταν ύποπτοι από την αρχή", καταλήγει το ρεπορτάζ. Αναφέρεται, τέλος στη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να τερματίσει τη λειτουργία του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου
 

 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα