Κορωνοϊός: Από τα μέτρα στήριξης κρέμονται οι επιχειρήσεις

Την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης που θα απαμβλύνουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία αναμένουν το συντομότερο οι επιχειρήσεις, οι οποίες μετρούν τις πρώτες τους ζημιές σε μία περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Διαβάστε ακόμα:
Υπεραγορές: Καλάθια γεμάτα... πανικό και αβεβαιότητα
Νικηφόρος Παμπακάς: Άλλαξε το πρόσωπο της πόλης η Μαρίνα Λεμεσού

Δια στόματος Υπουργού Οικονομικών, έπειτα από σύσκεψη με τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων, στην παρουσία και της Υπουργού Εργασίας, τονίστηκε την Πέμπτη ότι η οικονομία της Κύπρου δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη από την εξελισσόμενη παγκόσμια κρίση, η οποία μετεξελίσσεται και σε οικονομική κρίση.

Στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων
Με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πακέτο δημοσιονομικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, με στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του επιπέδου των απολαβών των επηρεαζόμενων εργαζόμενων. «Το πακέτο στήριξης στοχεύει σε μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν τον επιχειρηματικό τομέα μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και παροχής κρατικής ενίσχυσης στις περιπτώσεις που πλήττονται επιχειρήσεις», επεσήμανε σχετικά ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Διευκρινίζοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι αναμφίβολα θα υπάρξει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος και επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι η συνετή δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων ετών θα βοηθήσει την κυβέρνηση να παρέμβει με τον καλύτερο τρόπο την ώρα της κρίσης.

«Θα λαβωθούμε, αλλά θα βγούμε δυνατοί»
Από κοινού με την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου απηύθυναν έκκληση να μην επικρατήσει πανικός. «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση και να εξέλθουμε, όχι αλώβητοι- θα λαβωθεί η οικονομία- αλλά να εξέλθουμε δυνατοί από αυτή την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης.

Από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η δέσμη μέτρων θα αφορά και την προστασία των εργαζομένων, τις προσπάθειες της κυβέρνησης ώστε να μην αυξηθεί η ανεργία και την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. 

Μέτρα για να καλυφθούν οι άδειες των γονιών
Η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, η οποία θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών, με πρώτο μέλημα την προστασία των εργαζομένων, και των ευάλωτων ομάδων.

Σύμφωνα με την Ζέτα Αιμιλιανίδου, ένα από τα μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων είναι ουσιαστικά πώς θα καλυφθούν οι άδειες των γονιών, οι οποίοι δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά.

Οι πρώτες πληγές των επιχειρήσεων
Επιπτώσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα, μείωση εξαγωγών αλλά και εγχώριων πωλήσεων, αναμένουν ή διαπιστώνουν από τώρα οι επιχειρήσεις.

Στις πρώτες τους ανακοινώσεις στο ΧΑΚ οι δημόσιες εταιρείες εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός θα επιδράσει αρνητικά στις δραστηριότητές τους.

Η A. Tsokkos Hotels Public Ltd ανακοίνωσε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα οικονομικά αποτελέσματα του τρέχοντος έτους αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά, με την εταιρεία να μην είναι ακόμα σε θέση να ξεκαθαρίσει το μέγεθος και το εύρος των επιπτώσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Lordos Hotels (Holdings) Public Limited επεσήμανε ότι οι λειτουργικές δραστηριότητες του Συγκροτήματος κατά το τρέχον έτος θα επηρεαστούν αρνητικά, χωρίς και πάλι να είναι σε θέση εύλογα να προβλέψει το εύρος της αναφερόμενης απόκλισης και την έκταση των οικονομικών επιπτώσεων.

Την ίδια ώρα, η Τσιμεντοποιία Βασιλικού τόνισε ότι αναμένεται επιβράδυνση τόσο στις εξαγωγές της εταιρείας όσο και στις πωλήσεις της στην ντόπια αγορά, με αποτέλεσμα τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας κατά το α’ εξάμηνο του 2020 να αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά.

Ταυτόχρονα η Blue Island ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι η επιδημία του κορωνοϊού επηρεάζει τις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας λόγω της μείωσης της ζήτησης της εσωτερικής αγοράς, ιδιαίτερα στον τομέα της μαζικής εστίασης, ενώ όσον αφορά στον τομέα των εξαγωγών ο περιορισμός ή οι ακυρώσεις πτήσεων επηρεάζουν και τις παραγγελίες του εξωτερικού.

Εντωμεταξύ η KEO plc επεσήμανε ότι οι παραγωγικές, εμπορικές και λειτουργικές δραστηριότητες της δεν έχουν επηρεαστεί από την επιδημία του κορωνοϊού, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση συνεχιζόμενης έξαρσης του φαινομένου, πιθανόν να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών της, ως πιθανής συρρίκνωσης της οικονομίας και μείωσης του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο.

Από την άλλη, η Petrolina Holdings (Public) Ltd εξήγησε ότι προς το παρόν οι δραστηριότητές της δεν έχουν επηρεαστεί  κατ’ οποιονδήποτε τρόπο από τον κορωνοϊό, σημειώνοντας ότι πιθανόν να επηρεαστεί αρνητικά από ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης προϊόντων πετρελαιοειδών σε περίπτωση συρρίκνωσης της οικονομίας του τόπου μας, ειδικότερα στον τουριστικό τομέα, από την πιθανή εξάπλωση της νόσου.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός