Υπεραγορές: Καλάθια γεμάτα... πανικό και αβεβαιότητα

Αβεβαιότητα, ανασφάλεια και πανικό προδίδουν οι υπερβολικά αυξημένες αγορές στις οποίες προχωρούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι καταναλωτές που επισκέπτονται μαζικά τις υπεραγορές, στον απόηχο των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο και του ενδεχομένου εξάπλωσης του ιού.

Διαβάστε ακόμα:
Κορωνοϊός: Από τα μέτρα στήριξης κρέμονται οι επιχειρήσεις
Νικηφόρος Παμπακάς: Άλλαξε το πρόσωπο της πόλης η Μαρίνα Λεμεσού

Από κονσέρβες μέχρι νερό και χαρτί υγείας
Ιδιαίτερα τις τελευταίες 48 ώρες η κίνηση που καταγράφεται στις υπεραγορές είναι αμείωτη και η εικόνα που αντικρίζει κάποιος είναι μεγάλα καλάθια και υπερβολικό στοκάρισμα σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως καθαριστικά, απολυμαντικά, αντισηπτικά, προϊόντα μακράς διαρκείας (γάλα, κονσέρβες, όσπρια, φακές, ρύζι), εμφιαλωμένο νερό και χαρτί υγείας.

Επαρκούν τα αποθέματα
Μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ελλείψεις σε κανένα προϊόν, εξηγώντας ότι επειδή οι καταναλωτές αγοράζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες, οι λιανέμποροι δεν προλαβαίνουν να αναπληρώνουν τα ράφια με νέο στοκ.

«Από την στιγμή που θα εξαφανιστεί ένα προϊόν, για το οποίο υπάρχουν αυξημένες πωλήσεις, από το ράφι μίας υπεραγοράς, μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει ανεφοδιασμός από την αποθήκη ή μέχρι να γίνει παραγγελία και να καταφθάσει ο προμηθευτής», ανέφερε σχετικά.

Επεσήμανε ακόμα ότι η έλλειψη που θα παρατηρηθεί σε κάποιο προϊόν είναι προσωρινή μέχρι να γίνει αναπλήρωσή του στο ράφι της υπεραγοράς.

Αντισηπτικά με τη σέσουλα
Το πλέον περιζήτητο και δυσεύρετο προϊόν σε μία υπεραγορά είναι τα αντισηπτικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μερίδα καταναλωτών, λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε μετά την επιβεβαίωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο, προμηθεύονται τα αντισηπτικά ακόμα και σε δεκάδες, με αποτέλεσμα ορισμένες υπεραγορές να προχωρήσουν σε περιορισμό στον αριθμό αντισηπτικών που μπορεί κάποιος να αγοράσει.

Οι υπεραγορές δεν προλαβαίνουν να αναπληρώνουν τα ράφια με αντισηπτικά, για τα οποία επίσης υπάρχει επάρκεια και απόθεμα στην αγορά.

Θα κάτσουν σπίτι
Ο ΠΑΣΥΛΕ συστήνει ψυχραιμία στους καταναλωτές, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει επάρκεια σε αγαθά και επάρκεια, ακόμα και για προϊόντα, τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό.

Εξάλλου, θα πρέπει να τονιστεί ότι πάντα υπάρχουν εναλλακτικά brands και μάρκες για κάθε προϊόν.

«Οι καταναλωτές είναι υπομονετικοί, ακόμα και σε περιπτώσεις που σχηματίζονται ουρές στα ταμεία, αλλά οι αγορές τους υποδηλούν αφενός ανασφάλεια και αναστάτωση και αφετέρου περιορισμό των εξόδων τους και παραμονή στο σπίτι. Αυτό που τους συμβουλεύουμε είναι ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς υπάρχουν επαρκή αποθέματα», επεσήμανε ο γγ του Συνδέσμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών (ΠΑΣΥΠΕ) σε ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι, με βάση την πάγια τακτική και στρατηγική που ακολουθούν οι υπεραγορές αλλά και οι συνεργάτες προμηθευτές, υπάρχουν αποθέματα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των καταναλωτών αδιάλειπτα, εξηγώντας ότι ο ανεφοδιασμός των υπεραγορών είναι διαρκής σύμφωνα και με τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

Να ανακοινωθούν μέτρα το συντομότερο
Έκκληση απευθύνει την ίδια ώρα ο ΠΑΣΥΛΕ προς την κυβέρνηση και τους αρμοδίους για την όσο το δυνατό ταχύτερη ανακοίνωση μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, καθώς το λιανεμπόριο είναι ένας από τους τομείς, στους οποίους απαιτείται η φυσική παρουσία των εργαζομένων.

«Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα και ανασφάλεια στους εργαζόμενους. Στις υπεραγορές η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες, πολλές από αυτές μητέρες, οι οποίες δεν ξέρουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους τώρα που τα σχολεία παραμένουν κλειστά», εξήγησε σχετικά ο Μάριος Αντωνίου, ζητώντας άμεση ανακοίνωση των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση