Κορωνοϊός: Σε αναμμένα κάρβουνα επιχειρήσεις και κράτος

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι επιχειρήσεις, οι οποίες βλέπουν την «προέλαση» του κορωνοϊού να επηρεάζει τις δραστηριότητες τους, άλλες σε μικρότερο και άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό. 

Ήδη ο τουριστικός κλάδος έχει αρχίσει να εκπέμπει SOS λόγω των εδώ και μερικές ημέρες μαζικών ακυρώσεων κρατήσεων τόσο για την άνοιξη όσο και για το καλοκαίρι.  Ξενοδοχεία, τουριστικοί πράκτορες, κέντρα αναψυχής και επισιτιστική βιομηχανία είναι οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο, ενώ ήδη ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση υπό αυτά τα δεδομένα, ταξιδιωτικά γραφεία θα αναγκαστούν να αποδεσμεύσουν προσωπικό και να βάλουν λουκέτο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον ACTA, οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στις πωλήσεις τους την περίοδο της άνοιξης υπολογίζονται σε €30 εκατ.

Την εικόνα που επικρατεί τρέχει να αναχαιτίσει, στα πλαίσια του δυνατού, η Κυβέρνηση. Οι επαφές, χθες, του υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη και της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου με συντεχνίες και εκπροσώπους του τουριστικού τομέα (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΤΕΚ, ΠΑΣΥΞΕ και Hermes), είναι ενδεικτικές της σοβαρότητας της κατάστασης.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς μετέφεραν τα αιτήματα και τις εισηγήσεις του αναφορικά με το περιεχόμενο των μέτρων που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας που θα προωθήσει η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. Στόχος. Το εν λόγω πακέτο να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μετά την ολοκλήρωση επαφών του ΥΠΟΙΚ με διάφορους φορείς και με τα πολιτικά κόμματα και ακολούθως να πάει στο υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, αν είναι δυνατόν και την ερχόμενη Τετάρτη.  

Διαβάστε ακόμα: Γ. Θεοδότου: Πιο μεγάλο το καλάθι, οι υπεραγορές λειτουργούν κανονικά

Όπως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε, το πακέτο στήριξης, θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και επιχειρηματικότητα και σε εργαζόμενους και επιχορήγηση εργασίας και θα αφορά «φορολογίες, επιχορηγήσεις και μέτρα στήριξης συγκεκριμένων Υπουργείων για προώθηση δικών τους πολιτικών τα οποία δεν είναι προϋπολογισμένα». Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν χρειαστεί θα προωθηθεί και με συμπληρωματικό έκτακτο προϋπολογισμό». Αξίζει να σημειωθεί ότι εξετάζεται, επίσης, η πιθανότητα να δοθούν διευκολύνσεις σε εργαζόμενους γονείς κατά το διάστημα που δεν θα λειτουργούν τα σχολεία. 

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών βλέπει με θετικό μάτι τις εισηγήσεις των φορέων, με τους οποίους συζήτησε χθες, ωστόσο το ακριβές περιεχόμενο του πακέτου θα οριστικοποιηθεί μετά το τέλος των επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους και τους υπολογισμούς που θα γίνουν για το συνολικό κόστος.
 
Οι εισηγήσεις του ΚΕΒΕ
Πάντως, εικόνα του τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το εν λόγω πακέτο, έδωσε το ΚΕΒΕ, μέσα από τις προτάσεις του, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα.  Ειδικότερα, το ΚΕΒΕ προτείνει:

  • Επέκταση των προθεσμιών για πληρωμή φόρων (περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) και κοινωνικών εισφορών.
  • Ενθάρρυνση των τραπεζών για παροχή διευκολύνσεων σε σχέση με την αποπληρωμή δανείων όπως παράταση των προθεσμιών εξόφλησης
  • Χρήση των κρατικών ενισχύσεων για παροχή ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις.  Δυνατότητες παρέχονται μέσω της ρύθμισης de minimis, ή των σχεδίων διάσωσης και αναδιάρθρωσης. Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσαν να δοθούν στοχευμένες πιστωτικές εγγυήσεις για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων. 
  • Πέραν από την αμοιβόμενη άδεια ασθενείας σε άτομα που νοσούν ή έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, παροχή εισοδηματικής στήριξης σε εργαζόμενους που εργοδοτούνται σε επιχειρήσεις που αναγκάζονται να αναστείλουν τις εργασίες τους. Ειδικά και όσον αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις  όπου το μέτρο που αφορά την αναστολή βρίσκεται σε ισχύ, παράταση του μέχρι τέλος Μαΐου.
  • Επιπλέον όσον αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις που αναμφίβολα έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την όλη κατάσταση, μείωση στο κόστος κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος που όπως είναι γνωστό μαζί με το μισθολόγιο αποτελεί το κυριότερο έξοδο των επιχειρήσεων αυτών και ειδικά των ξενοδοχειακών μονάδων.
  • Εισήγηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δημιουργία μηχανισμών που να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
  • Εισήγηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να μην συνυπολογίζουν τις δαπάνες αντιμετώπισης του κωρονοϊού στους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Τονίζεται ότι η δημοσιονομική κατάσταση την Κύπρο έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, πράγμα που επιτρέπει στο κράτος να λάβει στοχευμένα μέτρα χωρίς σοβαρούς δημοσιονομικούς κλυδωνισμούς, αλλά ταυτόχρονα χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών

 

ΟΕΒ
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εισηγήσεις της ΟΕΒ, τις οποίες η Ομοσπονδία οριστικοποίησε στο πλαίσιο σύσκεψης το απόγευμα της Τρίτης. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο InBusinessNews, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, πέραν των εισηγήσεων των άλλων οργανώσεων, από πλευράς εργοδοτών θα ζητηθεί, μεταξύ άλλων:

  • Μείωση των εισαγωγικών δασμών σε πρώτες ύλες για τη βιομηχανία
  • Μείωση του ΦΠΑ για να ενισχυθεί η κατανάλωση και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, κρατώντας τις επιχειρήσεις σε μια καλύτερη δραστηριότητα,
  • Γρήγορη καταβολή των χορηγήσεων (πχ επιστροφές ΦΠΑ κτλ)

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι η ΟΕΒ θα αποστείλει τις προτάσεις της στο υπουργείο Οικονομικών της ερχόμενη Παρασκευή. Εξέφρασε την άποψη ότι τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι άλλες οργανώσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τόνισε πως θα πρέπει να επιδειχθεί η μέγιστη αυτοπειθαρχία και να ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες των αρμοδίων, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους εργαζόμενους και τους πολίτες, ούτως ώστε να περιοριστεί το συντομότερο αυτό το φαινόμενο. «Αν δεν το διαχειριστούμε σωστά η απειλή για την εθνική οικονομία μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή και γι αυτό είμαστε προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση της κατάστασης», υπογράμμισε ο Γενικός διευθυντής της ΟΕΒ.

Η αβεβαιότητα εχθρός του επιχειρείν
Ερωτηθείς για την εικόνα που επικρατεί σήμερα ανάμεσα στις επιχειρήσεις, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι υπάρχει ένα γενικότερο μούδιασμα και πως επικρατεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το πως θα εξελιχθεί η επιδημία, κάτι που, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αποτελεί τον «εχθρό του επιχειρείν».
Πάντως, ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι πέραν από τα αντισηπτικά και τις μάσκες, για την ώρα δεν παρατηρούνται ελλείψεις άλλων προϊόντων στην αγορά.  Πρόσθεσε ότι πρόθεση είναι να έλθουν σε επαφή με τους  βιομήχανους παραγωγής αντισηπτικών για το κατά πόσον χρειάζονται οποιασδήποτε μορφής στήριξη βραχυπρόθεσμα. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση.

Προβληματισμός για ιταλικά προϊόντα
Την ίδια ώρα, ανησυχίες προκαλεί σε επιχειρήσεις ο βαθμός επέκτασης του ιού στην Ευρώπη και κυρίως σε χώρες, με τις οποίες υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό εμπορικές σχέσεις όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Αν η κατάσταση χειροτερέψει, δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν ελλείψεις προϊόντων από την Ιταλία, με δεδομένο το γεγονός ότι ήδη εδώ και μερικές λίγες ημέρες οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Κύπρου με την Ιταλία έχουν διακοπεί.
 
Σε ότι αφορά το εμπόριο με την Ελλάδα συνεχίζεται κανονικά.
 
Την ίδια ώρα, η Κίνα αρχίζει σταδιακά να επανέρχεται και η βιομηχανική της παραγωγή επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Συνεπώς, επικρατεί αισιοδοξία ότι δεν θα παρατηρηθούν σοβαρές ελλείψεις κινεζικών προϊόντων από την κυπριακή αγορά, με δεδομένο το αποθεματικό προϊόντων τριών μηνών που τηρούν οι κυπριακές επιχειρήσεις για τα κινεζικά προϊόντα.
 
 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή