ΥΠΟΙΚ: Προανήγγειλε μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας για αντιμετώπιση οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό, το οποίο θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μετά την ολοκλήρωση επαφών με διάφορους φορείς και με τα πολιτικά κόμματα, προανήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας παράλληλα πως το πακέτο στήριξης «αν χρειαστεί θα προωθηθεί και με συμπληρωματικό έκτακτο προϋπολογισμό». 
 
Το πακέτο στήριξης, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και επιχειρηματικότητα και σε εργαζόμενους και επιχορήγηση εργασίας και θα αφορά «φορολογίες, επιχορηγήσεις και μέτρα στήριξης συγκεκριμένων Υπουργείων για προώθηση δικών τους πολιτικών τα οποία δεν είναι προϋπολογισμένα».
 
 Ο κ. Πετρίδης μιλούσε ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους του τουριστικού τομέα (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΤΕΚ, ΠΑΣΥΞΕ και Hermes). Στη συζήτηση συμμετείχε μέσω τηλεφώνου και ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο οποίος βρίσκεται υπό αυτοπεριορισμό για παν ενδεχόμενο, λόγω της επιστροφής από ταξίδι.
 
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών, οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό αποτελούν ένα θέμα στο οποίο δικαιολογείται κρατική παρέμβαση.
 
Ως οικονομία, σημείωσε, περάσαμε πιο δύσκολες καταστάσεις και τα καταφέραμε. «Προτίθεμαι τις επόμενες ημέρες να συμπληρώσω αυτό τον κύκλο διαβούλευσης και με τα πολιτικά κόμματα και να καταθέσω προς έγκριση δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας, είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις και επιχειρηματικότητα, εργαζομένους, επιχορήγηση εργασίας, ούτως ώστε τους επόμενους 2-3 μήνες που προβλέπεται να υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία, να τους περάσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε, όπως έχω πει περάσαμε και πιο δύσκολα», πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης.
Την άλλη βδομάδα συνέρχεται και το Συμβούλιο Υπουργών στην Ε.Ε. για θέματα οικονομίας και το Eurogroup. Ήδη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητείται και έχουν ληφθεί κάποιες πρωταρχικές αποφάσεις όσον αφορά το Corona-Fund για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά θα συζητηθούν κι άλλα συγκεκριμένα μέτρα. «Επαναλαμβάνω, ότι ανεξαρτήτως των όποιων Ευρωπαϊκών μέτρων, η κυβέρνηση θα στηρίξει την οικονομία, θα στηρίξει τους εργαζομένους, θα στηρίξει τις επιχειρήσεις με συγκεκριμένα και πρακτικά εφαρμόσιμα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες», υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την κοστολόγηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι «θα υπάρξει μια συνολική κοστολόγηση στον βαθμό της βεβαιότητας που μας επιτρέπει η σημερινή κατάσταση, μια κατάσταση που δεν ξέρεις τη χρονική περίοδο που θα διαρκέσει. Με τις δικές μας εκτιμήσεις θα προβούμε σε ακριβή κοστολόγηση αυτού το πακέτου, το οποίο αν χρειαστεί θα προωθηθεί και με συμπληρωματικό έκτακτο προϋπολογισμό. Αυτή τη στιγμή, δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες, προς αποφυγήν μιας παραφιλολογίας χωρίς και την κοστολόγηση αλλά όταν μιλάμε για δημοσιονομικού περιεχομένου πακέτο, αναφερόμαστε και σε φορολογίες και σε επιχορηγήσεις και σε μέτρα στήριξης άλλων συγκεκριμένων υπουργείων για δικές τους πολιτικές, τα οποία δεν είναι προϋπολογισμένα. Βλέπουμε το θέμα σφαιρικά, και είναι αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε. Πρέπει να ολοκληρωθεί η συνολική εκτίμηση και η κοστολόγηση, ούτως ώστε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα.
 
Σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι «το θέμα δεν αφορά μόνο τον τουρισμό αλλά ευρύτερα την οικονομία αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι ο τουριστικός τομέας, είναι ένας τομέας ο οποίος είναι ευάλωτος σε εξωγενείς παραμέτρους, έχει σημαντικότατη συνεισφορά στο ΑΕΠ, στις θέσεις εργασίας, άρα μια στόχευση σε συγκεκριμένες πολιτικές που αφορούν τον τουριστικό τομέα, σίγουρα θα συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο» κατέληξε ο κ. Πετρίδης.
 
Προηγουμένως, ο Υπουργός Οικονομικών είχε εκτενείς διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και τους κοινωνικούς εταίρους.

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου