SOS εκπέμπουν οι τουριστικοί πράκτορες

Τις πληγές του μετρούν οι τουριστικοί πράκτορες από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, εκπέμποντας SOS. 

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι λόγω των συνεχών ακυρώσεων εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκάλεσε ο κορωνοϊός, βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, ζητώντας την άμεση στήριξη του κράτους. 

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, από πλευράς του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων τονίστηκε ότι το τελευταίο διάστημα οι εργασίες τους χαρακτηρίζονται μόνο από ακυρώσεις, ενώ οι κρατήσεις είναι στο απόλυτο μηδέν. 

Σημειώνουν επίσης πως αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού, ενώ κάποιες εταιρείες του κλάδου τους αναμένεται να κλείσουν.

Ζητούν οικονομική στήριξη από κράτος, για να «κρατηθούν ζωντανοί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος του ACTA,  Βασίλης Σταματάρης. Ερωτηθείς για το είδος της βοήθειας που ζητούν, αναφέρθηκε σε μέτρα υποβοήθησης των επιχειρήσεων του κλάδου, όπως παράταση πληρωμών (ΦΠΑ, Τ. Κ.Α. κ.α) και μέρος της βοήθειας που θα διεκδικηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο κ. Σταματάρης ανέφερε ότι ήδη η ΕΕ προγραμματίζει βοήθεια στα κράτη μέλη για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον κορωνοϊό, της τάξης των €7 δις, ποσό που μπορεί να ανέλθει αναλόγως της κατάστασης μέχρι τα25 δις. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στις πωλήσεις την περίοδο της άνοιξης υπολογίζεται σε €30 εκατ.

«Πρώτη φορά ζητούμε στήριξη»
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ACTA, Βασίλης Σταματάρης τόνισε ότι μετά την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας από την οικονομική κρίση του 2012 – 2013, έχει αποδειχθεί ότι ο τουρισμός παραμένει ο σημαντικότερος μέχρι στιγμής πυλώνας της οικονομίας μας, καθώς συνεισφέρει κάθε χρόνο πέραν των €2 δις.  

Σημειώνεται ότι τα μέλη του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου συνεισφέρουν τα μέγιστα στην οικονομία μας, καθώς αντιπροσωπεύουν πέραν του 70% του εισερχόμενου τουρισμού μας και σχεδόν το σύνολο του εξερχόμενου τουρισμού της Κύπρου. 

«Πρώτη φορά ζητείται οικονομική στήριξη ή/και μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Σταματάρης, εξηγώντας ότι στα πλείστα ταξιδιωτικά γραφεία η επικερδότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς μετά την οικονομική κρίση τα μέλη του Συνδέσμου αντιμετώπισαν το κλείσιμο πολλών αεροπορικών εταιρειών, ξένων αλλά και δικών μας.

«O τερματισμός των εργασιών των Κυπριακών Αερογραμμών, της Eurocypria και της Cobalt, επέφεραν μεγάλο πλήγμα στα μέλη μας. Οι ζημιές μόνο από το κλείσιμο της Cobalt ανέρχονται σε πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα (Γρίπη Α, SARS) ο κλάδος μας δεν έτυχε καμίας οικονομικής στήριξης ή κάποιων υποστηρικτικών μέτρων», πρόσθεσε.

Οι Ταξιδιωτικοί Πράκτορες σεβόμενοι τον ταξιδιώτη και τον επισκέπτη, καθώς και νομοθεσίες στη χώρα μας, καταβάλλουν υψηλές εγγυήσεις για εξασφάλιση άδειας εργασίας προς το Υφυπουργείου Τουρισμού όσο και προς την ΙΑΤΑ, για να μπορούν να εκδίδουν αεροπορικά εισιτήρια.

Τόνισε ακόμα το γεγονός ότι καταβάλλουν τραπεζική εγγύηση ή ασφάλεια για να διοργανώνουν πακέτα προς το εσωτερικό/εξωτερικό σύμφωνα με ευρωπαϊκή Οδηγία, ενώ για κάθε προσφορά ή άλλη εργασία που αναλαμβάνουν τους ζητείται επιπλέον εγγύηση απόδοσης, καθιστώντας την λειτουργία τους πάρα πολύ δύσκολη με τόσες εγγυήσεις και δέσμευση κεφαλαίων. Το ίδιο ισχύει και για τον εισερχόμενο τουρισμό. Καθώς επίσης τα μέλη του Συνδέσμου δεν τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης αναφορικά με την εποχικότητα.  

«Στην παρούσα κατάσταση, θέλουμε να δώσουμε έμφαση και στα προβλήματα που προκύπτουν με τις ανακοινώσεις των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας βάση των οποίων το επιβατικό κοινό ακυρώνει τα ταξίδια του και αναμένει από τον Ταξιδιωτικό Πράκτορα να επιβαρυνθεί όλο το κόστος», ανέφερε ο πρόεδρος του ACTA. 

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία δεν επιστρέφουν λεφτά όταν δεν υπάρχει ταξιδιωτική οδηγία που να απαγορεύει ρητά ένα προορισμό, ενώ έκανε αναφορά και στη σχέση της Κύπρου με τις κύριες χώρες όπου έχουμε το μεγαλύτερο ρεύμα εισροής επισκεπτών. 

«Απειλούμαστε με εξαφάνιση»
Μεταξύ άλλων, ο  Βασίλης Σταματάρης προειδοποίησε ότι ο κλάδος των Ταξιδιωτικών Γραφείων απειλείται με εξαφάνιση λόγω της σοβαρότερης κρίσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ. «Έχουμε προς το παρόν κάποιες μειώσεις αεροπορικών δρομολογίων. Ακυρώσεις συνεδρίων, Οργανωμένα Σύνολα (Groups). καθώς και μειώσεις σε καλοκαιρινούς σχεδιασμούς. Δεν υπάρχουν καθόλου ταξιδιωτικές κρατήσεις, ενώ οι υφιστάμενες για τις οποίες είχαμε προχωρήσει σε πληρωμές ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιρειών ακυρώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ μεγάλες ζημιές», ανέφερε σχετικά. 

«Η επιβίωση μας πλέον καθίσταται αμφίβολη χωρίς οικονομική στήριξη, ενώ πολλά από τα μέλη μας επεξεργάζονται τρόπους για να ανταπεξέλθουν, συμπεριλαμβανομένου και απολύσεων προσωπικού», σημείωσε ο κ. Σταματάρης. 

Προειδοποίησε ακόμα ότι δυστυχώς διαφαίνεται ότι αρκετά Ταξιδιωτικά Γραφεία θα σταματήσουν την λειτουργία τους, με αποτέλεσμα ο κυπριακός τουρισμός να δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα. 

«Χρειαζόμαστε άμεση στήριξη για να κρατηθούμε ζωντανοί, και να πολεμήσουμε για τη συνέχεια όπως κάναμε το 2013, και όπως κάνουμε πάντοτε», τόνισε. 

Τέλος ο κ. Σταματάρης επεσήμανε ότι οι τουριστικοί πράκτορες εισηγήθηκαν μέτρα στο παρελθόν, χωρίς ανταπόκριση, τα οποία είναι τα σχέδια ασφάλισης; αφερεγγυότητα αερογραμμών, η πάταξη της παρανομίας, τα σχέδια αναβάθμισης των μελών του Συνδέσμου σε θέματα τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, καθώς και η εποχικότητα.

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες