Lifting Τροόδους: Αρχή με 119 δράσεις €36,5 εκατ

Την πρώτη και δεύτερη δέσμη δράσεων υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, ενέκρινε παράλληλα με την ίδια τη Στρατηγική το Υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Ειδικότερα, με στόχο την άμεση προώθηση της υλοποίησής της Εθνικής στρατηγικής, η οποία εκπονήθηκε από τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Γιαννάκη Παπαδούρη, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς εμπειρογνώμονες, το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την υλοποίηση των δύο πρώτων δεσμών δράσεων, βάζοντας τα θεμέλια για την υλοποίηση της αναζωογόνησης του Τροόδους. Πρόκειται για 119 δράσεις συνολικού κόστους €36,5 εκατ,.οι οποίες θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το τρίτο τετράμηνο του 2019 και το 2020.
 
Διαβάστε ακόμα: Πόσο πάνε τα ενοίκια σε Μακαρίου, Στασικράτους και Λήδρας

Οι εν λόγω δράσεις αναμένεται να ενταχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό και να υλοποιηθούν μέχρι και το 2024. Ειδικότερα, εντός του 2019 θα αρχίσει η έναρξη δράσεων συνολικού κόστους €10,2 εκατ, ενώ άλλα €26,3 εκατ θα δαπανηθούν θα τις δράσεις που θα ξεκινήσουν εντός του 2020.
 
Σημειώνεται ότι οι πρώτες αυτές δράσεις αφορούν τους τομείς της Γεωργίας, της Μεταποίησης, του Τουρισμού, της Επιχειρηματικότητας, της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, της Υγείας, της Ενέργειας, του Φυσικού Περιβάλλοντος, των Υδάτινων Πόρων, την Διαχείριση των Στερεών και Υγρών Αποβλήτων και τις Υποδομές Συνδεσιμότητας και προσβασιμότητας. Τονίζεται ότι η τελική οριστικοποίηση των δράσεων αυτών θα διαμορφωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Αυγούστου στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.
 
Διαβάστε ακόμα: Αυξημένες οι τιμές των οικιστικών ακινήτων το 2019

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Στρατηγική, εκπονήθηκε από τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Γιαννάκη Παπαδούρη, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς εμπειρογνώμονες, με στόχο την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους. Πρόκειται για μια ολιστική μελέτη, η οποία προσεγγίζει  την ορεινή περιφέρεια Τροόδους ως μια ενιαία αναπτυξιακή οντότητα. Οι δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής έχουν χρονικό ορίζοντα που εκτείνεται μέχρι το 2030.
 
Η στρατηγική στην ολότητα της προβλέπει δράσεις σε 13 τομείς, για τον κάθε ένα από τους οποίους θα εγκρίνεται σειρά έργων και δράσεων καθώς επίσης και η σταδιακή εφαρμογή τους.
 
Ανάπτυξη της «Ορεινής Οικονομίας»
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από τις δράσεις των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων - Καινοτομική προσέγγιση της γεωργίας και κτηνοτροφίας, Μεταποίηση στη νέα ορεινή οικονομία και Νέο πρότυπο ορεινού τουριστικού προϊόντος Τροόδους προωθείται η ανάπτυξη της νέας ορεινής οικονομίας. Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στην ανάδειξη της ποιότητας και της ταυτότητας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών των ορεινών κοινοτήτων και οι οποίες θα αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων και υπηρεσιών, θα συνεισφέρουν στη βελτίωση του εισοδήματος των κατοίκων και θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα της περιοχής.
 
Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις και για την υποστήριξη των παραγωγικών τομέων της ορεινής οικονομίας, αποφασίστηκε η ενίσχυση του ρόλου του κυβερνητικού μηχανισμού υποστήριξης της γεωργίας του Τροόδους, αναβαθμίζοντας το Γεωργικό Γραφείο Πιτσιλιάς σε Γεωργικό Γραφείο Τροόδους, ενισχύεται το Επαρχιακό Γραφείο Τουρισμού για την υποστήριξη και καλύτερη εξυπηρέτηση και παρακολούθηση των επιχειρηματιών τουρισμού, αναβαθμίζεται η δράση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους για την υποστήριξη του ιδιότυπου τουριστικού προϊόντος και τη διαμόρφωση εμπειριών και δραστηριοτήτων και συστήνεται στο Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Μονάδας Προώθησης και Ανάπτυξης της Ορεινής Επιχειρηματικότητας, Δια Βίου Μάθησης και Κατάρτισης στις Ορεινές Κοινότητες. Τέλος στην πρώτη δέσμη δράσεων προωθούνται δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν ρυθμίσεις και παρεμβάσεις προστασίας, διαχείρισης και αξιοποίησης της γης για την γεωργία και την κτηνοτροφία και υποδομές για βιώσιμη παραγωγή και ανάπτυξη. Μια από τις σημαντικότερες των υποδομών αποτελεί η προώθηση της Βιομηχανικής Περιοχής Τροόδους στην Λινού και απο τις σημαντικότερες των παρεμβάσεων αποτελεί η καταγραφή εγκαταλελειμένων αγροτεμαχιών και των χαρακτηριστικών τους, διαμόρφωση σχεδίου ανάκτησης και αξιοποίησης και πιλοτική εφαρμογή 3-5 κοινότητες. Τέλος για στήριξη της κτηνοτροφικής δραστηριότητας αποτελεί ο σχεδιασμός και η εφαρμογή “Σχεδίου Διαχείρισης Βόσκησης’.
 
 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα