Αυξημένες οι τιμές των οικιστικών ακινήτων το 2019

Αυξητικές είναι οι τάσεις στις τιμές των οικιστικών ακινήτων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, με τις πωλήσεις οικιστικών ακινήτων να συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. 
 
Σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας «Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων» για την Κυπριακή αγορά ακινήτων, η ζήτηση κατά το πρώτο εξάμηνο κατευθύνεται κυρίως σε έτοιμα προϊόντα και λιγότερο σε χωράφια. 
 
Διαβάστε ακόμα: Πόσο πάνε τα ενοίκια σε Μακαρίου, Στασικράτους και Λήδρας

Η ζήτηση προέρχεται από ξένους, οι οποίοι επιλέγουν την Κύπρο για αγορά δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας και σε μεγαλύτερο βαθμό, από επενδυτές οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τα κίνητρα που έχουν δοθεί για εξασφάλιση διαβατηρίου και μόνιμης διαμονής, αγοράζουν κυρίως κατοικίες σε διαμερίσματα στις παραλιακές περιοχές και στη Λευκωσία σε εξαιρετικές τοποθεσίες.
 
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η εγχώρια αγορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και απόλυτα εξαρτώμενη από τις τράπεζες, συνεπώς όσο αυξάνονται και βελτιώνεται οι όροι δανεισμού οι πωλήσεις αναμένονται να αυξηθούν. 
 
Επενδύσεις ακινήτων ανά τομέα
 
Όπως εξηγείται στην έκθεση, η κυπριακή αγορά ακινήτων, ιστορικά έχει διαιρεθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Λάρνακας κατά κύριο λόγο βάσει της τοπικής ζήτησης (αλλά και της ξένης τα τελευταία 15 χρόνια) και τα παραθαλάσσια θέρετρα της Πάφου και της Αμμοχώστου στη βάση της ξένης ζήτησης.
 
Διαβάστε ακόμα: Lifting Τροοδους: Αρχή με 119 δράσεις €36,5 εκατ
 
Παραδοσιακά η κυπριακή αγορά ακινήτων κυριαρχείται από οικιστικά ακίνητα, με τους γεωγραφικούς και ιστορικούς παράγοντες της Κύπρου να υπαγορεύουν εν μέρει τη δυναμική των διαφόρων επιμέρους αγορών.

Παρόλα αυτά, ως αντισταθμιστική μονάδα παρουσιάζεται η τάση των αναπτυξιακών εταιριών τα τελευταία χρόνια στην ανέγερση γραφειακών εγκαταστάσεων που προορίζονται κυρίως στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που προσελκύει το νησί.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, οι μονοκατοικίες υπερτερούν κατά πολύ έναντι των υπόλοιπων κατασκευών, κατά τύπο έργου, αναφορικά με το 2019.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια