Πόσο πάνε τα ενοίκια σε Μακαρίου, Στασικράτους και Λήδρας

Αύξηση κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2019 η πληρότητα στις κύριες εμπορικές αρτηρίες των μεγάλων πόλεων (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος), στις οποίες συγκεντρώνεται η αγορά των καταστημάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Δανός, Διεθνείς Σύμβουλοι & Εκτιμητές Ακινήτων, τα πιο ψηλά ενοίκια καταστημάτων εντοπίζονται στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, το μηνιαίο ποσό ενοικίασης καταστημάτων στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ κυμαίνεται από €10-60 το τετραγωνικό μέτρο. 

Στη Στασικράτους, η οποία είναι μία από τις πιο γνωστές εμπορικές οδούς της πρωτεύουσας, το μηνιαίο κόστος ενοικίασης κυμαίνεται από €15-40 το τετραγωνικό μέτρο.

Διαβάστε ακόμα: Lifting Τροοδους: Αρχή με 119 δράσεις €36,5 εκατ

 

 
Την ίδια ώρα, ένας καταστηματάρχης στη Λήδρας καλείται να καταβάλει από €20 μέχρι €70 ανά τετραγωνικό μέτρο.

Όσον αφορά τη Λεμεσό, σε μία από τις πιο πολυσύχναστες εμπορικές οδούς, την Ανεξαρτησίας, το ποσό ενοικίασης ανά τ.μ. κάθε μήνα φτάνει από €20 έως €60.

Οι καταναλωτές στράφηκαν στα malls
Όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα για την κυπριακή αγορά ακινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2019, συνεχίζεται η ελκυστικότητα και η τάση των καταναλωτών προς τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, αφού πλέον οι καταναλωτές προτιμούν πιο άνετες συνθήκες για τα ψώνια τους και τα συνδυάζουν παράλληλα με ψυχαγωγία. 

Προστίθεται ακόμα ότι η εύκολη στάθμευση, η πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους, η επίσκεψη σε ένα μόνο χώρο όπου κανείς συνδυάζει ψώνια, διασκέδαση και φαγητό κάτω από τον ίδιο χώρο, κάνουν τα εμπορικά κέντρα ιδανικά και κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Επίσης, σύντομα αναμένεται η ανέγερση εκπτωτικών εμπορικών χωριών και στην Κύπρο, όπως το Neo Plaza.


Πόσο πάνε τα ενοίκια των γραφείων
Σημαντική είναι και η ανάπτυξη της αγοράς γραφείων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Η ζήτηση για ενοικιάσεις γραφείων Grade A είναι αυξημένη σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2018, την ώρα που η ζήτηση για αγορά γραφείων πρώτης κλάσης σε προνομιακές περιοχές που αποφέρουν εισόδημα με ποσοστό απόδοσης μεταξύ 5,5 – 7% συνεχίζει να υφίσταται και το πρώτο εξάμηνο του 2019. 

Διαβάστε ακόμα: Αυξημένες οι τιμές των οικιστικών ακινήτων το 2019

Τόσο την περασμένη όσο και την υφιστάμενη χρονιά παρατηρείται μεγάλη γραφειακή ανάπτυξη, με πολυτελέστατα κτήρια, τα οποία κάποια είναι στα σκαριά, κάποια στα χαρτιά, ενώ σε άλλα οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα πολυώροφα (ψηλά) κτήρια που έχει ή που θα αποκτήσει στο άμεσο ή στο μακρινό μέλλον η Κύπρος αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Δανός, το υψηλότερο κόστος εντοπίζεται στη Λεμεσό, στην οποία οι τιμές ενοικίασης γραφείων φτάνουν τα €18 το τετραγωνικό μέτρο, με τη Λευκωσία να ακολουθεί με €15 ανά τ.μ.

Περί τα €12 ανά τ.μ. κυμαίνεται το κόστος ενοικίασης γραφείων στην Πάφο και τη Λάρνακα, ενώ στην ελεύθερη Αμμόχωστο η μέση τιμή ενοικίασης είναι €10 το τετραγωνικό μέτρο.
 

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών