Σε ρυθμούς deals το 2018 η Κύπρος

Tο trend της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής ακολουθεί και η Κύπρος καθώς όπως όλα δείχνουν το 2018 είναι η χρονιά των μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών ή εξαγορών και συγχωνεύσεων. Όπως άλλωστε επισήμαναν στις εκθέσεις τους και μεγάλοι Οίκοι, το 2018 παρουσιάζει θετικές προοπτικές για συγχωνεύσεις και εξαγορές καθώς οι παγκόσμιες εταιρείες βλέπουν τις συμφωνίες ως μία μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη. Το InBusinessNews καταγράφει τις επιχειρηματικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν στην Κύπρο μέχρι στιγμής.

Διαβάστε ακόμα: Διαβατήρια: Τι αλλάζει με το Μητρώτο Παρόχων

Ελληνική Τράπεζα – Συνεργατισμός
Στις 25 Ιουνίου υπογράφτηκε η συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για απόκτηση από την Ελληνική μέρους των περιουσιακών στοιχείων της δεύτερης. Συγκεκριμένα, μέσω της συμφωνίας η Ελληνική θα αποκτήσει ισολογισμό μεγέθους €10,3δις. Η Ελληνική συμφώνησε να καταβάλει στην ΣΚΤ το ποσό των €74 εκατ. σε μετρητά, ως αντίτιμο για την καθαρή αξία περιουσιακών στοιχείων που είναι €247εκατ. 

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Ελληνική θα ενισχύσει τη θέση της στον Κυπριακό τραπεζικό τομέα, καθιερώνοντας την ως τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο με μερίδιο αγοράς 22% σε εξυπηρετούμενα δάνεια και μερίδιο αγοράς 31% σε καταθέσεις πελατών. Θα οδηγήσει επίσης σε ένα χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων με καλύτερη διασπορά, με έμφαση στη λιανική τραπεζική. Η συνολική συνδυασμένη λογιστική αξία του δανειακού χαρτοφυλακίου, θα είναι €7,1 δισεκατομμύρια8, εκ των οποίων 35% αντιπροσωπεύουν εταιρικά δάνεια και δάνεια ΜμΕ, 35% στεγαστικά δάνεια, 26% καταναλωτικά δάνεια και 4% δάνεια στην Κυπριακή Δημοκρατία.

AstroBank-USB Bank
Τον Απρίλιο η Κεντρική Τράπεζα άναψε το πράσινο φως για την συγχώνευση της Astrobank με τη USB Bank. H AstroBank δραστηριοποιείται στην Κύπρο με την παροχή ενός ευρέως φάσματος τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, περιλαμβανομένης της παροχής υπηρεσιών λιανικής τραπεζικής πίστεως, υπηρεσιών πίστεως σε επιχειρήσεις, καταθέσεις και κάρτες πληρωμών. Η USB Bank Ltd δραστηριοποιείται στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών.

Cdb Bank – Wahid P. Chammas
Tην πρόθεσή του να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως (cdb Bank) επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο InBusinessNews τον περασμένο Οκτώβριο, ο Λιβανέζος επενδυτής, Wahid P. Chammas. Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews ο κ. Chammas είναι πολύ κοντά στην απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της CDB Bank και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις.

ΜΤΝ Κύπρου – Monaco Telecom
H ΜΤΝ και η Monaco Telecom συμφώνησαν τον Ιούλιο στην απόκτηση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΤΝ Κύπρου από τη Monaco Telecom. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2018. Για την απόκτηση του 100 του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της ΜΤΝ στην Κύπρο η Monaco Telecom θα καταβάλει το ποσό των 260 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Η συναλλαγή αποτιμά την κυπριακή εταιρεία σε περίπου οκτώ φορές τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων. Στα πλαίσια της συμφωνίας, η Monaco θα μπορεί να χρησιμοποιεί το brand της ΜΤΝ στην Κύπρο για περίοδο τριών ετών. 
 
Cyta Hellas – Vodafone Ελλάδας
Τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε η επενδυτική διαδικασία για τη Cyta Hellas με τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της στη Vodafone Ελλάδας. Η πράξη αυτή, αποτελεί την κατάληξη μιας επενδυτικής διαδικασίας διεθνούς διαγωνισμού. Το συνολικό ποσό της συμφωνίας ανέρχεται σε €118,1 εκατ.

GAP Vassilopoulos – UPS
Μια νέα, ακόμη πιο δυναμική εποχή για τον Όμιλο G.A.P. Vassilopoulos και τους πελάτες του σηματοδότησε η 1η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποίαν τέθηκε και επίσημα σε ισχύ η συνεργασία με την UPS. Ο Όμιλος G.A.P. Vassilopoulos μέσω της συνεργασίας του με την UPS, την μεγαλύτερη εταιρεία παράδοσης πακέτων στον κόσμο, θέτει νέα, ακόμη πιο υψηλά επίπεδα στην εξελιγμένη και ποιοτική εξυπηρέτηση. Η συνεργασία εμπίπτει στα πλαίσια της πολιτικής του Ομίλου ο οποίος καθ’ όλη την ιστορία του έχει δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στον επαγγελματισμό και την άψογη εξυπηρέτηση. Καθώς, στην εποχή της συνεχούς ανάπτυξης της οικονομίας υπάρχει η αναγκαιότητα προσφοράς υπηρεσιών ποιοτικών ταχυμεταφορών, ο Όμιλος G.A.P. Vassilopoulos στην μεγάλη αυτή πρόκληση απαντά με τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με την UPS.

Διαβάστε ακόμα: Rotos: Νέες φοιτητικές εστίες κοντά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

Όμιλος Χαρ. Πηλακούτας – Mitsubishi - Renault – Dacia
Προς τα τέλη Ιουλίου έγινε γνωστό πως πέρασαν στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου Χαρ. Πηλακούτας οι αντιπροσωπείες των Mitsubishi, Renault – Dacia. Σημειώνεται πως με τις προσθήκες Mitsubishi, Renault διευρύνεται ακόμη περισσότερο η γκάμα των επιβατικών αυτοκινήτων του Ομίλου ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το μερίδιο που κατέχει στην αγορά. Στα χέρια του Ομίλου βρίσκονται επίσης οι αντιπροσωπείες των BMW, Mini, Land Rover, Jaguar, Nissan και Rolls Royce καθώς επίσης και σημαντικό αριθμό εμπορικών αντιπροσωπειών.

Geo Pavlides Automotive – Peugeot
Τον Ιούλιο η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού ανακοίνωση ότι έλαβε κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση από την εταιρεία GPA Vision Drive Ltd επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Demstar Automotive Ltd που σχετίζεται με τα οχήματα με την εμπορική επωνυμία Peugeot. Η GPA εισάγει στην Κύπρο οχήματα των εμπορικών επωνυμιών «Opel», «Citroen», «Mazda» και «Subaru».

CTC- Flora
Τη διανομή των spreads προϊόντων στην Κύπρο της Unilever ανέλαβε η Argosy Trading, όπως ανακοινώθηκε τον Ιούνιο. Πιο συγκεκριμένα, η Argosy Trading, η οποία ανήκει στον όμιλο της CTC, ανέλαβε τη διανομή μαρκών όπως Becel, Flora και ProActiv, οι οποίες κατέχουν μεγάλο μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά. Η ανάληψη της διανομής των συγκεκριμένων προϊόντων αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον όμιλο της CTC, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο ακόμη περισσότερο το portfolio των brands που διανέμει στην κυπριακή αγορά.

Holiday Inn - Εθνική Πανγαία
Στα τέλη Ιουνίου η Εθνική Πανγαία ανακοίνωσε την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας Lasmane Properties Ltd, ιδιοκτήτριας του πρώην ξενοδοχείου Holiday Inn στη Λευκωσία. Το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών ανήλθε σε €11,2 εκατ. εκ των οποίων ποσό €7,6 εκατ. καταβλήθηκε κατά τη μεταβίβαση των μετοχών και το υπόλοιπο €3,6 εκατ. θα καταβληθεί αφού εκπληρωθούν συγκριμένες προϋποθέσεις, σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Το ακίνητο στο κέντρο της Λευκωσίας προβλέπεται να ανακαινιστεί πλήρως (με προβλεπόμενο κόστος ανακατασκευής περίπου €4,5 εκατ.) και να λειτουργήσει ως πολυτελές ξενοδοχείο που θα παρέχει υπηρεσίες πέντε αστέρων.

Resolute - Αντώνης Λοΐζου
Τη δημιουργία μίας νέας συμμαχίας που ενδυναμώνει την παρουσία της στην κυπριακή αγορά ανακοίνωσε τον Ιούνιο η Resolute Asset Management, η οποία ενώνει δυνάμεις με την εταιρεία Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες. Στόχος, η δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα των ακινήτων καθώς και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Η κοινοπραξία θέτει την Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες, η οποία θα διατηρήσει την ονομασία και την ανεξάρτητη της λειτουργία της, υπό την ομπρέλα της Resolute Asset Management, με συνολικά 15 γραφεία και παρουσία σε εννέα χώρες εργοδοτώντας συνολικά 180 υπαλλήλους. Η κοινοπραξία θα διαθέτει 6 γραφεία και 80 στελέχη στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή