Διαβατήρια: Τι αλλάζει με το Μητρώο Παρόχων

Σε ισχύ τίθενται και επίσημα από την 1η Αυγούστου 2018 οι νέοι κανονισμοί για τη διαχείριση του πολυσυζητημένου σχεδίου πολιτογράφησης ξένων επενδυτών. 

Διαβάστε ακόμα: Σε ρυθμούς deals το 2018 η Κύπρος
 
Στον απόηχο των αποφάσεων που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο για πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών που έρχονται σε επαφή με τους επενδυτές, την Τρίτη 31 Ιουλίου αναρτήθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένο, το Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Πρόκειται για τον κατάλογο με τα αδειοδοτημένα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία έτυχαν εκπαίδευσης και εξουσιοδοτήθηκαν προκειμένου να έρχονται σε επαφή με ενδιαφερόμενους επενδυτές, και αφού ακολουθήσουν τις νενομισμένες διαδικασίες, να υποβάλλουν εκ μέρους τους τις απαραίτητες αιτήσεις για εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου.
 
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία των 255 παρόχων ΕΔΩ
 
Ο κατάλογος, ο οποίος καταρτίστηκε, κατόπιν σχετικών αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, περιλαμβάνει 255 μέλη. Πρόκειται για επαγγελματίες αλλά και εταιρείες τόσο από την Κύπρο όσο και από εξωτερικό, από διάφορους επαγγελματικούς τομείς. Μεταξύ άλλων, στον κατάλογο περιλαμβάνονται δικηγορικά γραφεία, εταιρείες παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, επιχειρήσεις ανάπτυξης γης, εγκεκριμένοι λογιστές κ.α.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μητρώο περιλήφθηκαν και εταιρείες από το εξωτερικό, οι οποίες είτε θα εξυπηρετούν πελάτες από τη χώρα τους είτε άνοιξαν γραφεία στην Κύπρο, ειδικά για το σκοπό αυτό.
 
Η αλλαγή των κανονισμών για το Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο, όπως έχει μετονομαστεί, κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να παταχθούν τα όποια φαινόμενα παραπληροφόρησης επενδυτών από επιτήδειους αλλά και για να αλλάξει η εικόνα που υπήρχε ανάμεσα σε κάποιους κύκλους περί «ξεπουλήματος» του κυπριακού διαβατηρίου. 
 
Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο InBusinessNews, πλέον θα υπάρχει έλεγχος, καθώς τίθεται ένας κώδικας συμπεριφοράς σε πολύ αυστηρή επαγγελματική βάση, το οποίο πρέπει να πληρούν όλοι. Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει καταρτίσει ένα αντίστοιχο σχέδιο σε τόσο ψηλό επαγγελματικό επίπεδο, όπως το έκανε η Κύπρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις αναθεωρημένες διαδικασίες του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου η Κύπρος πρωτοτύπησε, καθώς δεν ακολούθησε κανένα μοντέλο σχεδίου άλλης χώρας.

Διαβάστε ακόμα: Rotos: Νέες φοιτητικές εστίες κοντά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο
 
Εισαγωγή Κώδικα Συμπεριφοράς
Στα πλαίσια του Σχεδίου, εισάγεται Κώδικας Συμπεριφοράς με κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση του Σχεδίου. Ο συγκεκριμένος κώδικας, ανέφερε αρμόδια πηγή, αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα για την ακεραιότητα της παροχής υπηρεσιών από τους εγκεκριμένους παρόχους. Και αυτό γιατί καθίσταται υποχρεωτική η υπογραφή ενυπόγραφων δηλώσεων από αιτητή και εγγεγραμμένο πάροχο υπηρεσιών για επιβεβαίωση της εφαρμογής ορθής πρακτικής παροχής υπηρεσιών και πλήρους ενημέρωσης για τις διαδικασίες του σχεδίου στους αιτητές.
 
Ειδικότερα:
  • Ο Κώδικας Συμπεριφοράς και η τήρηση του αποτελεί βασική προϋπόθεση για σκοπούς εγγραφής και διατήρησης της εγγραφής στο Μητρώο.
  • Υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας (εάν αφορά νομικό πρόσωπο).
  • Περιλαμβάνει μια σειρά από υποχρεώσεις που οφείλουν οι πάροχοι να τηρούν, προστατεύοντας τους ίδιους, αλλά και τους αιτητές του Προγράμματος από αντιεπαγγελματικές ή ανήθικες συμπεριφορές.
  • Οι πρόνοιες του Κώδικα δεσμεύουν στο σύνολό τους τον αιτητή/πάροχο, αλλά και κάθε συνεργάτη του στα πλαίσια του Προγράμματος, οι οποίοι πρέπει να ενημερώνονται σχετικά από τον αιτητή/πάροχο.

Διαχείριση πελατών
Τα μέλη του Μητρώου θα εφαρμόζουν τις ακόλουθες πρακτικές δέουσας επιμέλειας, αναφορικά με την αποδοχή πελατών, όταν εξετάζουν την πιθανότητα συνεργασίας μαζί
τους:
  • Καταγραφή και επαλήθευση πληροφοριών που προσδιορίζουν πλήρως και σωστά τον προτιθέμενο πελάτη.
  • Ανάληψη, μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος, ελέγχου του πελάτη, των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων καθώς και του περιβάλλοντος του (συμπεριλαμβανομένων και πιθανών δημοσιεύσεων στον τύπο ή σε ιστοσελίδες).
  • Εξακρίβωση της προέλευσης και της νομιμότητας των επενδυτικών κεφαλαίων του πελάτη.
  • Προσκόμιση έκθεσης αποτελεσμάτων δέουσας επιμέλειας (due diligence report) κατά την υποβολή της αίτησης στα πλαίσια του Προγράμματος, από διεθνώς αποδεκτές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, για τις οποίες καταβάλλεται τέλος πρόσβασης (π.χ. World Check, LexisNexis Diligence, Regulatory DataCorp Inc, κτλ). Η έκθεση θα πρέπει να φέρει ημερομηνία όχι μεγαλύτερη από τριάντα ημέρες από την ημερομηνία προσκόμισής της
 
Φρένο στην προβολή κυπριακού διαβατηρίου 
Υπενθυμίζεται ότι στο κομμάτι του κώδικα εμπίπτει και η απαγόρευση της διαφήμισης και προβολής του κυπριακού διαβατηρίου. Πιο συγκεκριμένα, δίδονται οδηγίες προβολής, ως ακολούθως:
 
•Όποια αναφορά σε στοιχεία του Προγράμματος θα πρέπει να συνάδει με την πληροφόρηση που υπάρχει για το Πρόγραμμα στις ιστοσελίδες των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Invest Cyprus.
•Απαγορεύεται ρητά, τόσο από τα μέλη του Μητρώου όσο και από τα φυσικά πρόσωπα που ενεργούν εκ μέρους τους καθώς και από όλους τους συνεργάτες τους:
Α.Η προβολή, σε όλες τις μορφές διαφήμισης, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Κυπριακού διαβατηρίου ή άλλων παρόμοιων εικόνων ή στοιχείων που δε συνάδουν με τη νομοθεσία ή/και παραπλανητικών διαφημίσεων με ψευδή στοιχεία και παραστάσεις.
Β.H καθ’ οποιοδήποτε τρόπο, χρήση των συμβόλων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 6/22/2018 62
•Δεν επιτρέπεται η αναφορά ότι η διαδικασία εξέτασης αίτησης στα πλαίσια του Προγράμματος μπορεί να επισπευσθεί με οποιονδήποτε τρόπο (Fast track procedure). •Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναφορά η οποία παραπέμπει σε «πώληση διαβατηρίων».
 
Διαγραφή σε περίπτωση παραπτωμάτων 
Τονίζεται ότι μη συμμόρφωση με τον Κώδικα Συμπεριφοράς, ενδέχεται να οδηγήσει στη διαγραφή του παρόχου από το Μητρώο. Τα μέλη του Μητρώου, που θα είναι υπόλογα στην Επιτροπή, υποχρεούνται να ανανεώνουν τη δέσμευσή τους κάθε χρόνο, μέσω της εκ νέου υποβολής του Κώδικα
Συμπεριφοράς
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου θα επικαιροποιεί το Μητρώο σε τακτά χρονικά διαστήματα, δυνάμει της καθορισμένης διαδικασίας. Ειδικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί και τον Σεπτέμβριο για τα μέλη του Μητρώου που δεν παρακολούθησαν το αντίστοιχο σεμινάριο τον Ιούλιο.
 
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Σχεδίου, καθορίζεται όριο στην αποδοχή υποβολής αιτήσεων στις 700 ανά έτος, με έναρξη εφαρμογής από το 2018.

Σημειώνεται πως στην όλη διαδικασία καταρτισμού και υλοποίησης του Μητρώου συνεργάστικαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών και ο Invest Cyprus. 

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών