Powered by

Τι θέλουν να αλλάξουν στην Κεντρική οι υποψήφιοι

Δύο εβδομάδες και κάτι απομένουν μέχρι τη μεγάλη αναμέτρηση των Προεδρικών Εκλογών. Ο κυπριακός λαός καλείται να επιλέξει τον αυριανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον άνθρωπο, ο οποίος μέσα στην επόμενη πενταετία θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα και στρεβλώσεις που ταλανίζουν τη χώρα.
 
Η Κεντρική Τράπεζα και δη οι εκάστοτε διοικητές της βρέθηκαν στο στόχαστρο πολιτικών αντιπαραθέσεων πριν και μετά την τραπεζική κρίση. Το IN Business έθεσε στους πέντε υποψηφίους το ερώτημα «Θα προωθήσετε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας;» εκ των οποίων οι τέσσερις απάντησαν τα πιο κάτω.
 
Διαβάστε ακόμα: Μ. Μιχαήλ: Στόχος η περαιτέρω ανάπτυξη του CIPA
 
Νίκος Αναστασιάδης
Η Κεντρική Τράπεζα είναι μία ανεξάρτητη εποπτική αρχή, η οποία ασκεί όλες τις αρμοδιότητες που είναι αναγκαίες για την επίτευξη των σκοπών της, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της Κεντρικής Τράπεζας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ).

Η Κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάστηκε σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, που υιοθετεί σύγχρονα πρότυπα διακυβέρνησης αποσκοπώντας στην αποδοτικότερη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας.
 
Διαβάστε ακόμα: Πρωταθλητές στα sick leave οι Κύπριοι

Σταύρος Μαλάς 
Δεν πρόκειται να επιτρέψω την απαξίωση ανεξάρτητων θεσμών, πόσω μάλλον της Κεντρικής τράπεζας. 
 
Ο διαχωρισμός εξουσιών και αρμοδιοτήτων είναι από μέρους μου απόλυτα σεβαστός. Η Κεντρική Τράπεζα έχει κομβικό ρόλο να διαδραματίσει και ως μέρος πλέον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να διασφαλίσει την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων της. 
 
Γιώργος Λιλλήκας
Η λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας ρυθμίζεται εν πολλοίς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εκείνο που χρειάζεται είναι ο αυστηρότερος έλεγχος και λιγότερη γραφειοκρατία. Η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να φροντίζει και να διασφαλίζει και τα δικαιώματα των δανειοληπτών και όχι μόνο των τραπεζών. Θεωρούμε επίσης, ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί και η νομοθεσία περί της Αρχής Αναθεώρησης, αφού με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο συγκεντρώνεται πολλή εξουσία σε ένα και μόνο πρόσωπο. Διαφωνούμε επίσης, με τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν πρέπει να φέρουν αστική προσωπική ευθύνη για τις αποφάσεις τους.

Χρίστος Χρίστου
Ο διοικητικής της Κεντρικής Τράπεζας δεν πρέπει να διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά από αρμόδια επιτροπή. Αυτό θα συμβάλει στην αποφυγή τυχόν διαπλοκής και θα ενισχύσει τη διαφάνεια. Να θυμίσουμε μόνο το παράδειγμα όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από το Ανώτατο τον τερματισμό των υπηρεσιών του, υπόθεση για την οποία δεν μάθαμε ποτέ τίποτε νεότερο. 
 

*Ολόκληρες οι συνεντεύξεις των τεσσάρων  υποψηφίων δημοσιεύονται στο In Business Ιανουαρίου. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του In Business, επικαλούμενος βεβαρυμένο πρόγραμμα, παρά το σημαντικό χρονικό περιθώριο που δόθηκε σε όλους τους υποψήφιους. 

Δειτε Επισης

«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Έμπρακτη και αυταπόδεικτη ψήφος εμπιστοσύνης η νέα διπλή αναβάθμιση
Χρ. Πατσαλίδης: Αντικατοπτρίζει την ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας η διπλή αναβάθμιση
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια