Ανώτατο: Χωρίς συνδικαλιστική υφή τα σχόλια για μισθούς

Το Ανώτατο Δικαστήριο διευκρινίζει ότι σχόλια του αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα αφορούσαν θεμελιώδη συνταγματικά ζητήματα και δεν είχαν οποιανδήποτε συνδικαλιστική υφή.

Σε ανακοίνωσή του, το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι, “κατά κανόνα, δεν σχολιάζει δημοσιεύματα εφημερίδων ή σχόλια που γίνονται στα ΜΜΕ, όπως ούτε και δηλώσεις πολιτικών ή άλλων προσώπων”, ωστόσο, “σπάνια είναι υποχρεωμένο να προβεί σε κάποιες δηλώσεις, με σκοπό τη διόρθωση εσφαλμένων εντυπώσεων που δημιουργούνται”.

“Στην περίπτωση του Νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της μισθοδοσίας στο Δημόσιο Τομέα, το Ανώτατο Δικαστήριο κοινοποίησε κάποιες θέσεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής και, κατόπιν προσκλήσεως, κλιμάκιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου συμμετείχε σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Σκοπός του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν να υποδείξει ότι κάποιες πρόνοιες του εν λόγω νομοσχεδίου είναι πιθανόν να δημιουργήσουν συνταγματικά προβλήματα. Οι πρόνοιες αυτές σχετίζονται άμεσα με πολιτειακά θέματα υψίστης σημασίας, όπως η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, η οποία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την οποία η δικαστική εξουσία έχει καθήκον να προασπίζει”, σημειώνει.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι “η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, που είναι θεμέλιο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, περιλαμβάνει εχέγγυα μονιμότητας των δικαστών, αλλά και διασφάλισης των όρων υπό τους οποίους υπηρετούν, περιλαμβανομένων και των απολαβών τους”, προσθέτοντας ότι “η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η οποία είναι σαφώς κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, επιβάλλει όπως η δικαστική εξουσία είναι διακριτή από τη δημόσια υπηρεσία ή άλλες συναφείς κρατικές υπηρεσίες”.

“Τα σχόλια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφορούσαν τα προαναφερόμενα θεμελιώδη συνταγματικά ζητήματα και δεν είχαν οποιανδήποτε συνδικαλιστική υφή. Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δικαστές συνεισφέρουν, εθελοντικά, το 20% του μισθού τους κατά τα τελευταία τρία περίπου χρόνια ένεκα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα”, καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων