Στην Οικονομικών και Εσωτερικών η νέα φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας

Σε κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών συζητήθηκε «Ο περί Φορολογίας Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016». ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ παρουσιάζονται θετικοί προς το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο, ενώ ΑΚΕΛ και Οικολόγοι παρουσιάζονται αρνητικοί ως προς την οριζόντια φορολόγηση.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας των Επιτροπών, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του κόμματος του και χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδια, που κατά μέσο όρο θα μειώνει το φορολογικό βάρος, που υπόκεινται σήμερα οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

«Σύμφωνα με την πρόταση η απώλεια εσόδων που θα προκύψει είναι πέραν του 50%. Για μας μια τέτοια κίνηση ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη μιας αντίστροφης πορείας», πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, εξέφρασε του προβληματισμούς της για αρκετά ζητήματα, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει πολλές φορές τοποθετηθεί «για την επιμονή της Κυβέρνησης να επιβάλει ένα ισοπεδωτικό συντελεστή φορολόγησης, ο οποίος στην πράξη μεταφέρει βάρος από τους μεγάλους ιδιοκτήτες γης στους μικρότερους ιδιοκτήτες».

Ανέφερε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ προβληματίζεται από την πρόταση για επιβολή ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες οικοπέδων και πρόσθεσε πως επανέφερε το θέμα όσων δεν πληρώνουν τους φόρους για την ακίνητη ιδιοκτησία, «ένα ποσοστό που φτάνει το 17% και το οποίο από στοιχεία που έχουν δοθεί παλαιότερα στη δημοσιότητα, προκύπτει από απλήρωτες οφειλές και πάλι μεγαλοιδιοκτητών γης».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, χαιρέτισε εκ πρώτης όψεως το γεγονός ότι μειώνεται πολύ ικανοποιητικά το ποσό, το οποίο θα εισπράττεται από το κράτος και από τους Δήμους, ενώ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του κατά πόσο είναι τώρα η στιγμή, για να επιβληθεί φόρος 19% στα οικοπεδοποιήσιμα τεμάχια.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη διαφωνία του στην εισήγηση της Κυβέρνησης για οριζόντια φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας.

«Εμείς υποστηρίζουμε την κλιμακωτή φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας γιατί όπως προνοείται από το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης αυτοί που θα επωφεληθούν μεγάλα ποσά θα είναι κυρίως οι κάτοχοι μεγάλης αξίας περιουσιών και ιδιαίτερα κερδοφόρων μονάδων, ιδιοκτησίας όπως είναι τα ξενοδοχεία. Εμείς υποστηρίζουμε την μείωση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας αλλά αυτή η μείωση να είναι στοχευμένη κατά τρόπο που να στηρίζει συγκεκριμένες πολιτικές ανάπτυξης», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων