Σταθερός παραμένει ο προϋπολογισμός του Υπ. Άμυνας για το 2016

Στα ίδια επίπεδα με αυτόν του 2015 κυμαίνεται ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας για το 2016, ο οποίος προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €318.975.766 σε σύγκριση με €318.889.207.

Τον προϋπολογισμό παρουσίασε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, παρουσία και του Προέδρου και μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι για να προχωρήσει η μείωση της στρατιωτικής θητείας υπάρχουν προαπαιτούμενα που συνδέονται με την όλη αναδιοργάνωση της ΕΦ, όπως για παράδειγμα η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών.

Όπως εξήγησε ο κ. Φωκαΐδης και ο προϋπολογισμός για το 2016 έχει διαμορφωθεί μέσα στο περιοριστικό δημοσιονομικό πλαίσιο που επιβάλλει η παρούσα οικονομική συγκυρία. Επεσήμανε ωστόσο ότι με την έγκριση του σχεδίου αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς θα πρέπει τα επόμενα χρόνια ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας να προσαρμοστεί αναλόγως σε πιο ψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός για το 2016 προνοεί δαπάνες ύψους €6.818.163 για τη Διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας (€6.315.974 το 2015), €131.519.180 για τις δαπάνες του Κυπριακού Στρατού (€134.065.023 το 2015), €108.745.671 για τις δαπάνες της Εθνικής Φρουράς (€109.184.973 το 2015) και €71.892.752 για την Αμυντική Θωράκιση (€69.323.237 το 2015).

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στις πέντε βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει το Υπουργείο και οι οποίες όπως εξήγησε, αντανακλώνται στον προϋπολογισμό για το 2016.

Αυτές αφορούν την ενίσχυση των δυνατοτήτων της ΕΦ με αμυντικά μέσα, την αμυντική διπλωματία, την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, τη διοικητική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Άμυνας και την ενισχυμένη μέριμνα για το προσωπικό της ΕΦ.


Σημασία έχει η υλοποίηση αυτών των προϋπολογισμών
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβας ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας κινείται μέσα στα πλαίσια της προηγούμενης χρονιάς, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι, όπως υπογράμμισε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στον Υπουργό Άμυνας, είναι ότι «εκείνο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα δεν είναι οι αριθμοί που μπαίνουν στα χαρτιά αλλά η υλοποίηση αυτών των προϋπολογισμών».

«Ιδιαίτερα του προϋπολογισμού της αμυντικής θωράκισης ο οποίος ως καταγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείο Άμυνας θα είναι αυξημένος κατά €2 εκατομμύρια περίπου σε σχέση με το περσινό» συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας ότι και σε αυτή την περίπτωση «η ουσία είναι η υλοποίηση αυτού του προϋπολογισμού».

Ο Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι η Επιτροπή Άμυνας έχει την καλή πρόθεση να συνεργαστεί να συνεργαστεί με το Υπουργείο Άμυνας αλλά και ότι η Επιτροπή αναμένει τον προϋπολογισμό για την αμυντική θωράκιση ο οποίος, όπως είπε, θα κατατεθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, «και εκεί θα εξεταστεί με κάθε λεπτομέρεια πως και που απευθύνεται αυτός ο προϋπολογισμός».

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας στάθηκε επίσης στο ότι σε αυτή του την κοινοβουλευτική παρουσία, ο Υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε, όπως ανέφερε, κάτι το οποίο αιωρείτο εδώ και αρκετούς μήνες στην ατμόσφαιρα «ότι η μείωση της στρατιωτικής θητείας θα επέλθει όταν και εφόσον υλοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η προϋπόθεση για αναδιοργάνωση της ΕΦ, της προμήθειας σύγχρονων εξοπλιστικών προγραμμάτων και η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών».

Κάτι που σημαίνει, όπως εξήγησε, και το οποίο θα πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους γονείς και τα παιδιά τα οποία θα καταταγούν στην ΕΦ το 2016 πιθανόν και το 2017, ότι «η μείωση της στρατιωτικής θητείας δεν θα γίνει αύριο».

«Η μείωση της στρατιωτικής θητείας θα γίνει όταν και εφόσον υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έχει αναλύσει ο Υπουργός Άμυνας» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες