Ενώπιον της Τρόικας τα κίνητρα για χρήση ηλ. αυτοκινήτων

Το θέμα της διείσδυσης ηλεκτρικών οχημάτων στην κυπριακή αγορά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας που προβλέπει τη δημιουργία συγκεκριμένων υποδομών για χρήση ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2020, συζητήθηκε σε συνάντηση τεχνοκρατών της Τρόικας με αντιπροσωπεία της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας στο Γραφείο Προγραμματισμού.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Ανώτερος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Ανδρέας Λουκά ανάφερε πως συζητήθηκε το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο, ως επίσης και κίνητρα τα οποία θα δοθούν για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Ήδη στην Κύπρο υπάρχουν σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να αυξηθούν.

Ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο στους υπεραστικούς φόρτισης να τοποθετηθούν υψηλής δυναμικότητας φορτιστές, προκειμένου η φόρτιση των οχημάτων να διεκπεραιώνεται μέσα σε μερικά λεπτά.

Στην Τρόικα οι σκέψεις για ενίσχυση της χρήσης net metering και αυτοπαραγωγής 

Σκέψεις για διαφοροποίηση των συνθηκών με στόχο την περαιτέρω προώθηση της χρήσης οικιακών φωτοβολταϊκών (net metering) και της αυτοπαραγωγής στις επιχειρήσεις κάνει η Υπηρεσία Ενέργειας, καθώς η χρήση τους φαίνεται να παρουσιάζει πτωτικές τάσεις.

Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ τεχνοκρατών της Υπηρεσίας Ενέργειας και κλιμακίου της Τρόικα στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις για χρήση συστημάτων net metering παρουσιάζουν σημαντική πτώση, κάτι που επηρεάζει την μείωση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ειδικότερα, η χρήση των net metering από το 2013 μέχρι σήμερα έφτασε στις 8.300 εκ των οποίων 2.400 από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που έλαβαν επιδότηση πέραν του 50% (€2.700) της συνολικής επένδυσης (€5.000). Η χρήση της σιτοπαραγωγής αντίθετα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς μόνο 100 επιχειρήσεις έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα.

Αυτό που σχεδιάζει η Υπηρεσία Ενέργειας είναι η βελτίωση των συνθηκών, με την δημιουργία ενός κοινού εγγράφου για όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες να βοηθούνται στην κατανόηση των εξοικονομήσεων που μπορούν να πετύχουν με τη χρήση των συστημάτων αυτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Τρόικα παρουσιάζεται θετική.

Δειτε Επισης

Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων