ESM: Έδωσε το πράσινο φως στο επικαιροποιημένο μνημόνιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)  ενέκρινε τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου το επικαιροποιημένο Μνημόνιο με την Κύπρο, ύστερα από θετική αξιολόγηση της έβδομης αναθεώρησης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του οργανισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε το πρωί της Τρίτης 6 Οκτωβρίου την εκταμίευση της δόσης των €500 εκατ. για την Κύπρο, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό του ESM στο Τwitter. Όπως αναφέρεται, η δόση αναμένεται να εκταμιευθεί στις 8 Οκτωβρίου.

«Η Κύπρος έχει κάνει άλλο ένα βήμα προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της με τον ESM κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016. Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και τα αποτελέσματα είναι σαφή: όχι μόνο με τη διόρθωση των ανισορροπιών και σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και με μια σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι το ίδιο μοτίβο «που έχουμε δει σε προηγούμενες επιτυχείς εξόδους από τα προγράμματα του ESM / EFSF».

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει παράλληλα ότι η ανάγκη για μεταρρύθμιση δεν σταματά όταν φτάσει κανείς στα τελικά στάδια του προγράμματος: «Η Κύπρος έχει πολλές προκλήσεις, κυρίως την επιτακτική ανάγκη να μειωθεί το πολύ υψηλό επίπεδο των προβληματικών δανείων, τα οποία επιβαρύνουν τις τράπεζες, περιορίζοντας την ικανότητά τους να υποστηρίξουν την οικονομία».

Με την εκταμίευση της δόσης των €500 εκ. το συνολικό ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας που θα έχει εκταμιευθεί από τον ESM για την Κύπρο θα ανέρχεται στα €6,3 δις από τα το περίπου €9 δις που έχουν δεσμευτεί από τον ESM για την Κύπρο κατά την έναρξη του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων