Νέα υπόθεση στο δικαστήριο για την Τρ. Κύπρου

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να καταχωρηθεί στο δικαστήριο και νέα ποινική υπόθεση που αφορά την Τράπεζα Κύπρου και συγκεκριμένα την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα, στη βάση της έκθεσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ως μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του δικαστηρίου θα παρουσιαστεί αυτή τη φορά μέλος του συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και όχι λειτουργός, όπως έγινε με την υπόθεση που βρίσκεται ήδη ενώπιον του δικαστηρίου.

Στις 5 Ιουνίου του 2014 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ανακοινώσει την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή και σε αξιωματούχους των δύο αυτών τραπεζών, ενώ η έρευνα της είχε, μεταξύ άλλων, επικεντρωθεί:

1. στην πληροφόρηση που οι εταιρείες Cyprus Popular Bank Public Co Ltd και Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ παρείχαν στους επενδυτές και το κοινό ευρύτερα, μέσα από τη δημοσίευση των Οικονομικών τους Εκθέσεων και τη δημοσίευση Ενημερωτικών Δελτίων τo έτος 2010 και το έτος 2011 μέχρι το πρώτο (ελληνικό) PSI, σε σχέση με το ύψος της επένδυσής τους σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) και τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης, κατά την περίοδο όπου τα ΟΕΔ δέχονταν συνεχείς υποβαθμίσεις,

2. στο κατά πόσον οι εταιρείες Cyprus Popular Bank Public Co Ltd και Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ εφάρμοζαν τις Αρχές του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΧΑΚ (ΚΕΔ), τις οποίες δήλωναν στις Οικονομικές τους Εκθέσεις και Ενημερωτικά Δελτία ότι είχαν υιοθετήσει, κατά τα έτη 2010 και 2011.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Κύπρου και πέντε πρώην στελέχη της βρίσκονται αυτή τη στιγμή ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας με τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση και της χειραγώγησης της αγοράς με βάση και πάλι έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, η  Κατηγορούσα Αρχή κάλεσε το Δικαστήριο να απορρίψει τις ενστάσεις της υπεράσπισης περί έλλειψης αμεροληψίας και αντικειμενικότητας του λειτουργού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Άλκη Πιερίδη και «να αφήσει το μάρτυρα να καταθέσει επί του αντικειμένου και των γεγονότων για τα οποία κλήθηκε να καταθέσει». Το Δικαστήριο επιφύλαξε να ανακοινώσει την απόφαση του στις 30 Σεπτεμβρίου.

Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών
Σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση που αφορά στη χειραγώγηση τιμών των μετοχών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, οι ανακριτικές αρχές στην Κύπρο και στην Ελλάδα  εξακολουθούν να βρίσκονται σε στάση αναμονής περιμένοντας την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών στην αίτηση Βγενόπουλος και Μπουλούτας , με την οποία ζητούν τη μη εκτέλεση του αιτήματος συνδρομής της Κύπρου από τις αρμόδιες Αρχές της Ελλάδας στις έρευνες για την οικονομία.

Οι Βγενόπουλος και Μπουλούτας αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των ελληνικών ανακριτικών Αρχών,  πριν από δύο εβδομάδες, επικαλούμενοι την αίτησή τους στο Συμβούλιο Εφετών. Σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση τους, τότε θα κληθούν εκ νέου για να δώσουν κατάθεση στην αρμόδια ανακρίτρια στην Αθήνα, στην παρουσία και των ανακριτών της κυπριακής Αστυνομίας, οι οποίοι θα μεταβούν ξανά στην Αθήνα για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης από το Συμβούλιο οφειλόταν στις εκλογές στην Ελλάδα. Με το πέρας των εκλογών η απόφαση, το Συμβούλιο αναμένεται σύντομα να λάβει απόφαση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες