38 κρατικά φιλέτα μισό δισ. προς αποκρατικοποίηση

Διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις μεταξύ κτηματολογίου και Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με την αξία τεμαχίων κρατικής γης. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για το θέμα της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, ο Υπουργός Εσωτερικών  Σωκράτης Χάσικος είπε ότι κανένα κρατικό τεμάχιο γης δεν διατίθεται στην αξία που έχει σήμερα αλλά στην αξία που θα πάρει το τεμάχιο μέσα από την ανάπτυξη/μελλοντική χρήση.

Ερωτηθείς για τη διαφορά που προέκυψε στις εκτιμήσεις αξίας ακίνητης ιδιοκτησίας για τα τεμάχια που περιλαμβάνονται στην ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων (asset swap) με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έναντι του χρέους (απόφαση του Εurogroup Μαρτίου 2013), με κατά προσέγγιση αξία περίπου 1,2 δις. ευρώ, ο κ. Χάσικος είπε ότι η Κυβέρνηση θα τα βρει με την Κεντρική Τράπεζα.

«Να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία περί τούτου. Η Κυβέρνηση έδωσε έναν κατάλογο με 15.000 τεμάχια που έκρινε ότι ανταποκρίνονται, συνολικά, στην αξία του 1,2 δις. ευρώ. Η Κεντρική Τράπεζα, με τη σειρά της, προέβη σε δειγματοληπτικό έλεγχο για περίπου 400 με 500 τεμάχια και έκρινε ότι η αξία τους είναι πιο χαμηλή. Εδώ είμαστε για να ελέγξουμε κατά πόσο η εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας είναι η σωστή. Εάν χρειάζεται να δοθούν και άλλα τεμάχια που θα μας οδηγούν στο προαναφερθέν ποσό των 1,2 δις. ευρώ, θα δοθούν. Απορώ γιατί αυτό αναδεικνύεται σε σοβαρό θέμα. Μην συσχετίζετε αυτό το θέμα με οτιδήποτε έχει να κάνει με τις επικαιροποιήσεις αξιών των ακινήτων και τη φορολογία επί της ακίνητης ιδιοκτησίας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τα 38 επιλεγμένα κρατικά τεμάχια γης για το Πρόγραμμα Δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις αποκρατικοποιήσεις (ΠΔΑ), με βάση πρόνοια του Μνημονίου Συναντίληψης, με κατά προσέγγιση αξία ύψους 540 εκατ. ευρώ, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αυτό το θέμα το χειρίζεται ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων.

«Μιλούμε για 38 `φιλέτα` τα οποία θα αποδώσουν πέριξ των 540 εκατ. ευρώ, αν καταφέρουμε να τα διαθέσουμε προς αξιοποίηση μέχρι το τέλος του 2018. Θεωρήσαμε ότι θα γινόταν πιο σωστή δουλειά μέσω του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος έχει προκηρύξει και διαγωνισμό ώστε να προσληφθούν ειδικοί Σύμβουλοι, για να μπορέσουμε να διαθέσουμε αυτά τα τεμάχια γης στις καλύτερες τιμές και να ικανοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το δημόσιο συμφέρον», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς διασφαλίζεται ότι η αξία πώλησης ή ενοικίασης αυτών των `φιλέτων` θα ανταποκρίνεται με την αξία της ανάπτυξης στην οποία θα προχωρήσει ο επενδυτής, ο κ. Χάσικος είπε ότι κανένα κρατικό τεμάχιο γης δεν διατίθεται στην αξία που έχει σήμερα αλλά  στην αξία που θα πάρει το τεμάχιο μέσα από την ανάπτυξη/μελλοντική χρήση.

Επεξηγώντας είπε: «Μπορεί να πρόκειται π.χ. για γη η οποία σήμερα βρίσκεται σε γεωργική ζώνη. Αυτός, όμως, που θα πάρει τη συγκεκριμένη περιουσία, θα προβεί σε αναπτύξεις π.χ. τουριστικές ή άλλες. Η αξία, λοιπόν, και κατ’ επέκταση του τι θα πληρώσει ο ενδιαφερόμενος είτε υπό μορφή ενοικίου είτε υπό μορφή αγοράς, θα καθοριστεί στη βάση του ποια θα είναι η ανάπτυξη που θα γίνει επί του συγκεκριμένου τεμαχίου. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον».

Σε ερώτηση κατά πόσο ανάμεσα σε αυτά τα 38 τεμάχια γης βρίσκονται και τεμάχια στα οποία έχουν προγραμματιστεί να γίνουν έργα δημόσιας ωφελείας, ο κ. Χάσικος είπε πως από αυτά τα τεμάχια εξαιρούνται - δεν είναι καν μέσα στον κατάλογο - όσα προορίζονται για σκοπούς έργων δημόσιας ωφελείας, όπως νοσοκομεία, σχολεία κλπ.

«Μιλούμε για τεμάχια γης στα οποία δεν προγραμματίζει, επί του παρόντος, το κράτος,  έργα που θα εξυπηρετούν τον πολίτη και συνεπώς είναι προς διάθεση, όπως για παράδειγμα, το τεμάχιο παρά το Χίλτον, που εκτιμήθηκε στα 140 εκατ. ευρώ, η γνωστή υπόθεση του Κατάρ. Εκεί, το κράτος δεν είχε πρόθεση να κάνει οτιδήποτε και άρα θα μπορούσε να το διαθέσει», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το θέμα του χώρου του παλαιού ΓΣΠ, «όπου προγραμματίζονται να γίνουν κάποια έργα από πλευράς του Δήμου Λευκωσίας», ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν θυμάται αν συμπεριλαμβάνεται στα 38 τεμάχια γης, αλλά θα μπορούσε να είναι μέσα σε αυτόν τον κατάλογο.

«Γιατί όχι;. Εκείνο το τεμάχιο του παλαιού ΓΣΠ, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, είναι ανενεργό εδώ και χρόνια και δεν γίνεται καμία ανάπτυξη, διότι είχε αποφασισθεί, μέσω ενός δημοτικού δημοψηφίσματος, να κάνουμε ανάπτυξη αλλά να είναι `πράσινο`. Το αποτέλεσμα είναι ότι κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει οτιδήποτε εκεί. Μιλούμε για ανάπτυξη, δηλαδή ένας επιχειρηματίας που θα επιδείξει ενδιαφέρον, μέσα από την ανάπτυξη να έχει το κέρδος του και με τη σειρά του το κράτος να έχει το δικό του λαβείν», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες