Εννέα προγράμματα χρηματοδότησης από Υπ. Ενέργειας- ΣΚΤ

Nέα σχέδια χρηματοδότησης εξήγειλε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε συνεργασία με το Συνεργατισμό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα εξαγγελθούν μέσα στο 2015 εννέα σχέδια συνολικής χρηματοδότησης €75 εκατομμυρίων μέσω των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία.

Ο κ. Λακκοτρύπης μιλούσε στους δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλα Χατζηγιάννη για ανακοίνωση των νέων σχεδίων χρηματοδότησης μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων για την περίοδο 2014-2020.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως για την περίοδο αυτή το Υπουργείο έχει στη διάθεσή του €165 εκ μέχρι το 2020, εκ των οποίων ποσοστό 45% θα εξαγγελθεί στο τρέχον έτος.

Τα σχέδια αυτά συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία σε ποσοστό 40% ενώ σε περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το 50%.

«Από το συνολικό ποσό των €165 εκατομμυρίων που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο μέχρι το 2020 θέλουμε να ρίξουμε στην αγορά στην οικονομία όσα περισσότερα μπορούμε, μπροστά, ακριβώς σε μια περίοδο που την έχει ανάγκη η οικονομία μας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης.

Όπως είπε, τα €75 εκ θα υλοποιηθούν μέσω εννέα σχεδίων εκ των οποίων τα τρία έχουν ήδη ανακοινωθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Πρόκειται για τα σχέδια για την καινοτομία, το εξοικονομώ – αναβαθμίζω για επιχειρήσεις και τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, ακολουθούν την ερχόμενη βδομάδα το σχέδιο για τη γυναικεία νεανική επιχειρηματικότητα, σε δύο βδομάδες το σχέδιο εξοικονομώ – αναβαθμίζω για κατοικίες και μέχρι τον Απρίλιο θα προκηρυχθεί το σχέδιο για τον οινοποιητικό τομέα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αργότερα θα προκηρυχθούν τα σχέδια για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, τη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων και αμέσως μετά, εντός του πρώτου εξαμήνου, θα ανακοινωθεί το σχέδιο για τις συστάδες επιχειρήσεων.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η συνεργασία με το Συνεργατισμό «θα μας βοηθήσει να λύσουμε ένα πρόβλημα, που βιώσουμε τους τελευταίους μήνες, το μειωμένο ρυθμό υλοποίησης των εγκεκριμένων προτάσεων λόγω έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, μια έλλειψη ρευστότητας που μας ανάγκαζε ως Υπουργείο αν υπερδεσμεύουμε τα κονδύλια τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας ούτως ώστε να αυξηθεί ο βαθμός υλοποίησης».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως η χρηματοδότηση της πλήρους αλυσίδας της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των γεωργικών προϊόντων έχει ιδιαίτερη συνεργασία για το Συνεργατισμό, αφού σχετίζεται με την υπεύθυνη τραπεζική και με πρωτοβουλίες που έχουν προστιθέμενη αξία.

«Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε τέτοιες πρωτοβουλίες δίνοντας και εμείς με ένα ελκυστικό τρόπο ρευστότητα και χρηματοδότηση σε ΜΜΕ, οι οποίες επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσθέτοντας στην οικονομία», κατέληξε.

Εξάλλου, Υπουργείο Εμπορίου και Συνεργατισμός ανακοίνωσαν τη μεταξύ τους συνεργασία για χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, με στόχο τη διάθεση συνολικού ποσού €15 εκ, που έχουν μείνει αδιάθετα από την προγραμματική περίοδο 2006-2013.

Ο Κωνσταντίνος Βραχίμης, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών θεμάτων στη Διεύθυνση τραπεζικών εργασιών στη ΣΚΤ, εξήγησε πως ο Συνεργατισμός θα παραχωρεί φθηνή χρηματοδότηση στους αιτητές του σχεδίου, με ένα μακροπρόθεσμο δάνειο μέχρι 12 χρόνια και χαμηλό επιτόκιο, που θα κυμαίνεται από 4,3% μέχρι και 4,7%, ενώ θα δίνεται μια έκπτωση 0,5% σε όλους τους αιτητές που θα εργοδοτούν νέους στην επιχείρησή τους.

Όπως είπε, ο Συνεργατισμός θα χρηματοδοτεί ολόκληρο το ποσό με ανώτατο όριο το €1 εκ ζητώντας τις συνηθισμένες εξασφαλίσεις, ενώ δεν θα χρεώνει οποιαδήποτε άλλα έξοδα μελέτης ή ετοιμασίας εγγράφων με σκοπό να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις στην έναρξη των έργων. Τα χρήματα αυτά θα χαθούν αν δεν διατεθούν μέχρι το Μάρτιο του 2016.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων