Στο τελικό στάδιο η ενοποίηση φόρων

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες που αφορούν την ενοποίηση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) και της Υπηρεσίας ΦΠΑ, με το σχεδιασμό των νέων διαδικασιών που θα ακολουθούνται μετά την ενοποίηση, η οποία βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Επιπλέον, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η ετοιμασία του μηχανογραφημένου συστήματος ανάλυσης κινδύνου, ενώ άρχισε ο προγραμματισμός για τη σταδιακή στελέχωση του Τομέα Σχεδιασμού και Παρακολούθησης και του Τομέα Νομικών και Διεθνών Υποθέσεων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου. Επίσης, άρχισε ήδη να στελεχώνεται το Γραφείο Μεγάλων Φορολογουμένων με την μετακίνηση του κατάλληλου προσωπικού.

Σημειώνεται ότι η ενοποίηση των δύο φορολογικών τμημάτων του κράτους σε ένα ενιαίο οργανισμό, που θα αποκαλείται “Τμήμα Φορολογίας”, θα γίνει σταδιακά ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε επίπτωση στα έσοδα του Κράτους και στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

Ειδικότερα, στον παρόν στάδιο, κτίζεται με μεγάλη προσοχή το υπόβαθρο επί του οποίου θα στηριχτεί η όλη ενοποίηση των διαφόρων λειτουργιών. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός των νέων διαδικασιών, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, βρίσκεται στο “τελικό στάδιο” και αναμένεται “πολύ σύντομα” να αρχίσει η εφαρμογή τους σε δοκιμαστική βάση, χρησιμοποιώντας πραγματικά ή υποθετικά δεδομένα. Μετά την αποπεράτωση των δοκιμών θα αρχίσει η εκπαίδευση του προσωπικού γα να καταστεί δυνατή η εφαρμογή τους.

Επιπλέον, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η ετοιμασία του μηχανογραφημένου συστήματος ανάλυσης κινδύνου, το οποίο θα αποτελεί τη βάση για επιλογή των φορολογουμένων που προορίζονται για έλεγχο, είτε επιτόπιο ή από το γραφείο ή για εξέταση αιτήματος επιστροφής φόρου.

Πιστεύεται ότι η επιστημονική αξιολόγηση του κινδύνου των φορολογουμένων θα οδηγήσει σε «καλύτερη» επιλογή, το οποίο θα έχει θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια του Τμήματος να μειώσει το φορολογικό χάσμα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Στελέχωση Τομέων και Γραφείου Μεγάλων Φορολογουμένων
-------------------------------------------
Στο μεταξύ, άρχισε ο προγραμματισμός για τη σταδιακή στελέχωση του Τομέα Σχεδιασμού και Παρακολούθησης, του Τομέα Νομικών και Διεθνών Υποθέσεων, ως επίσης και του Γραφείου Μεγάλων  Φορολογουμένων με την μετακίνηση του κατάλληλου προσωπικού.

Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν αναρτηθεί στο εσωτερικό δίκτυο του Τμήματος Φορολογίας τρία βοηθητικά έγγραφα που αναλύουν τις εργασίες που θα διεξάγονται σε όλες τις Μονάδες αυτές και το Γραφείο Μεγάλων Φορολογουμένων.

Επίσης, μέσω των εν λόγω αναρτήσεων καλείται το προσωπικό που ενδιαφέρεται να στελεχώσει τις νέες Μονάδες όπως εκφράσει γραπτώς το ενδιαφέρον του προς τη Διεύθυνση του Τμήματος για γίνει όσον το δυνατόν καλύτερη στελέχωση των Μονάδων αυτών.

Επιπλέον, το Γραφείο των Μεγάλων Φορολογουμένων άρχισε ήδη να στελεχώνεται σταδιακά και οι επιλεγέντες λειτουργοί άρχισαν την εκτέλεση διαφόρων εργασιών όπως έχουν συμφωνηθεί με τους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες που παρέχουν υπηρεσίες μέσα στο πλαίσιο της τεχνικής βοηθείας που λαμβάνει η Δημοκρατία.

Η στελέχωση των δύο Τομέων αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου ενώ το Γραφείο Μεγάλων Φορολογουμένων αναμένεται να λειτουργήσει με την έναρξη του 2015.

Επίσης, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται περί το τέλος του έτους να αρχίσει η δημιουργία ενός Επαρχιακού Γραφείου του Τμήματος, με την ενοποίηση των δύο υφιστάμενων Επαρχιακών Γραφείων που λειτουργούν σήμερα σε κάθε Επαρχία, σύμφωνα με το Σχέδιο Ενοποίησης των Φορολογικών Τμημάτων που καταρτίστηκε.

Εκπαίδευση προσωπικού
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προγραμματίζεται όπως εντός των ημερών πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ της ομάδας που ασχολείται με τη διαχείριση της αλλαγής με τη νέα Διεύθυνση του Τμήματος Φορολογίας, οπότε θα καθορισθούν και οι πρακτικές εφαρμογής που αφορούν διάφορα θέματα που άπτονται του προσωπικού.

Μια από τις σημαντικότερες πτυχές περιλαμβάνει την εκπαίδευση του προσωπικού, οπότε και αναμένεται να σχεδιαστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού, ώστε με τη στελέχωση όλων των Μονάδων, να είναι σε θέση να εκτελεί τα καθήκοντά του με τον αποτελεσματικότερο τρόπο, δήλωσε αρμόδια πηγή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες