Τον Ιανουάριο προτάσεις για αλλαγές στο Δημόσιο

Η δημόσια υπηρεσία είναι ο πιο μεγάλος, ο πιο σημαντικός και ο πιο πολύπλοκος οργανισμός και η μεταρρύθμισή της αφορά όλους μας, είπε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, προσθέτοντας ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα υπάρχουν σαφείς προτάσεις όσον αφορά την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας η οποία δεν έχει μία ημερομηνία λήξης.

Ο κ. Πετρίδης συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, στα γραφεία του ΑΚΕΛ, με τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, Άντρο Κυπριανού, με θέμα την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

 

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω τους ενημέρωσε αναφορικά με τους σχεδιασμούς τους για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

«Συμφωνούμε όλοι πως επιβάλλεται να υπάρξει ένας εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας έτσι ώστε να προσφέρει καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες,πιο έγκαιρα και πιο αντικειμενικά στο κυπριακό λαό. Έχουμε ακούσει με μεγάλη προσοχή τα όσα μας έχει αναπτύξει ο Υφυπουργός προεδρίας. Έχουμε αναλάβει την δέσμευση να μελετήσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες μας έχει αναλύσει γιατί θέλουμε να συμβάλουμε και με δικές μας σκέψεις, τις δικές μας απόψεις στο γενικότερο προβληματισμό ο οποίος αναπτύσσεται από την πλευρά της Κυβέρνησης. Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι το επόμενο στάδιο,  όταν πλέον αυτές οι κατευθύνσεις θα πάρουν συγκεκριμένο περιεχόμενο. Γιατί μια μεταρρύθμιση, όπως έχω πει και στον Υφυπουργό, μπορεί να κινηθεί προς την μια ή προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η πρόθεση τους είναι σε αυτή την διαδικασία να συνεργαστούν με την Κυβέρνηση.

«Θεωρούμε ότι επιβάλλεται να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση, έτσι ώστε η δημόσια υπηρεσία να εξυπηρετεί πολύ πιο αποτελεσματικά, πολύ πιο έγκαιρα και με καλύτερη ποιότητα τους πολίτες», συμπλήρωσε.

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε δηλώσεις του, είπε ότι «έχουμε θέσει τις κατευθυντήριες γραμμές και τους κύριους άξονες της πολιτικής μας».

«Πιστεύω ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας αφορά όλους μας. Έχει αργήσει. Έπρεπε να γίνει πριν πολλές δεκαετίες, δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε αυτόματο εγχείρημα. Θα προσπαθήσουμε. Η δημόσια υπηρεσία είναι ο πιο μεγάλος, ο πιο σημαντικός και ο πιο πολύπλοκος οργανισμός. Αν δεν δουλεύει αυτός ο οργανισμός στην Κύπρο σωστά, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για ανάπτυξη, ούτε για διεκπεραίωση των άλλων σημαντικών πολιτικών. Έχει γίνει μια καλή συζήτηση. Είμαστε στο στάδιο που διαμορφώνουμε τις πολιτικές μας και πιστεύω ότι θα έχουμε μια συνεργασία, να ακούσουμε συγκεκριμένες απόψεις απ` όλα τα κόμματα, από το ΑΚΕΛ, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση της πολιτικής», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πότε να αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις, ο κ. Πετρίδης είπε ότι υπάρχουν κάποια χρονοδιαγράμματα, «τα οποία έχουν τεθεί από την Τρόικα και αφορούν μόνο ένα μικρό μέρος του τι ονομάζουμε εμείς, μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας».

«Στους επόμενους μήνες θα διαμορφώσουμε τις θέσεις και όσον αφορά την αναδιοργάνωση των δομών. Αν κάποια τμήματα του δημοσίου ή κάποιοι οργανισμοί έχουν κλείσει τον κύκλο τους τότε πρέπει να καταργηθούν. Εάν το όφελος είναι μικρότερο ή δεν υπάρχει όφελος για τον πολίτη τότε πρέπει να καταργηθούν. Κάποιοι άλλοι ενδεχόμενα θα πρέπει να συγχωνευτούν μεταξύ τους, θα πρέπει να γίνουν κάποιες ομαδοποιήσεις για να υπάρχει μια συνεκτική πολιτική και όχι διάσπαρτες υπηρεσίες σε υπουργεία. Αυτά τα βλέπουμε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πετρίδης είπε, επίσης, ότι έχουν γίνει κάποιες μελέτες για κάποια Υπουργεία.

«Βλέπουμε τα αποτελέσματα  των μελετών. Θα ακολουθήσουν και άλλα. Η μεταρρύθμιση δεν έχει μία ημερομηνία λήξης, είναι μια συνεχής προσπάθεια. Κάποια πράγματα θα έρθουν πιο γρήγορα, κάποια πιο αργά. Πιστεύω ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα υπάρχουν σαφείς προτάσεις», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη