Αβέρωφ-Άντρος: Ελληνική ρύθμιση για NPLs

Τις θέσεις τους για διάφορες πτυχές της οικονομίας κατέθεσαν Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού σε συζήτηση στην οποία παρακάθισαν στα πλαίσια του 4th Nicosia Economic Congress.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων άγγιξαν διάφορες πτυχές της οικονομίας της Κύπρου. Ένας από αυτούς αφορούσε το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπου φάνηκε να υπάρχει και σύγκλιση απόψεων αλλά και έντονες διαφωνίες.

Νεοφύτου και Κυπριανού συμφώνησαν στο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά και δυναμικά. Εξέφρασαν μάλιστα την πρόθεσή τους να κινηθούν νομοθετικά εάν και εφόσον η συγκεκριμένη κατάσταση συνεχιστεί.

Είναι πεποίθηση μου, σχολίασε ο Αβ. Νεοφύτου, ότι η συντριπτική πλειοψηφίας από το 53% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι συνέπεια των πρακτικών που ακολουθούν οι τράπεζες και ο Συνεργατισμός στο συγκεκριμένο θέμα. «Εδώ κι ένα χρόνο δεν κάνουν τίποτα».

Οι τράπεζες, πρόσθεσε, πρέπει να πάρουν σκληρά, σκληρότατα μέτρα κατά των κακών δανειοληπτών και είναι άλλοθι να λένε ότι δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία.

«Με σωστή αναδιάρθρωση το 90% των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έπρεπε να εξυπηρετείται». Παράλληλα, κάκισε την πρακτική αύξησης των επιτοκίων. «Αν συνεχιστεί αυτή η νοχελικότητα εγώ λέω να πάρουμε το θέμα στα χέρια μας και να νομοθετήσουμε κανονισμούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στο εγχειρίδιο με τους κανονισμούς που εφαρμόζονται στις περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα.

Με τη συγκεκριμένη άποψη, συμφώνησε και ο Άντρος Κυπριανού ο οποίος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο εγχειρίδιο πολύ καλό,  για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων στην Ελλάδα. Σχολίασε πάντως, πως δεν μπορεί οι μεγαλο-οφειλέτες να μπαίνουν στην ίδια κατηγορία με εκείνους που δανείστηκαν για να αποκτήσουν στέγη.

Σε σχέση με το θέμα της πρώτης κατοικίας, ο πρόεδρος του Συναγερμού σημείωσε πως τις μέρες που ήταν υπό συζήτηση στη βουλή το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας οι παράπλευρες ζημιές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν τεράστιες.

Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα, κάποιοι ήθελαν να θεσμοθετήσουν. «Έχει την ίδια αξία ένας σπίτι 200τ.μ. στην Αργάκα με μία έπαυλη στη μαρίνα Λεμεσού;», διερώτηθηκε.

Πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα της πρώτης κατοικίας αλλά με αυστηρά κριτήρια. Ο Άντρος Κυπριανού απάντησε πως συζητούσαν επί συγκεκριμένης πρότασης και όχι του αέρα. «Γιατί ο συναγερμός δεν εξέφρασε διαφωνίες επί συγκεκριμένων σημείων ώστε να τις συζητήσουμε;»

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες