Χαμόγελα σε ξενοδοχεία και τουρισμό: Οι τζίροι και η μείωση ζημιών

Με αυξημένους τζίρους, μειωμένες ζημιές και αισιοδοξία, παρά τους κλυδωνισμούς από την απώλεια της ρωσικής αγοράς, έκλεισε το πρώτο εξάμηνο για τα ξενοδοχεία.

Η λειτουργία περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων, η ενισχυμένη πληρότητα και το αυξημένο τουριστικό ρεύμα συνέβαλαν στη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και τη φιλοξενία.

Διαβάστε εδώ: 

Καύσιμα: Αυξήσεις πέραν των 50 σεντ σε ένα χρόνο μείωσαν τις πωλήσεις

Ex Tempore: Η έκδοση που εμπλουτίζει την κοινωνία της νομικής γνώσης

Παρόλο που ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διεθνείς αναταραχές προκαλούν ένα κύμα αβεβαιότητας, εντούτοις αρκετές εταιρείες, οι οποίες είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ, διαπιστώνουν ενίσχυση του κύκλου εργασιών, ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και κερδοφορία στο τέλος της χρονιάς.

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου αποτυπώνουν ουσιαστικά την σημαντική ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι σε αυτά δεν εμπίπτουν οι επιδόσεις των εταιρειών κατά τους κατ' εξοχήν καλοκαιρινούς μήνες τουριστικής αιχμής, όπως είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.  

  • A. Tsokkos Hotels: Τριπλάσιος τζίρος

Ζημιά μετά την φορολογία ύψους €6,15 εκατ. ανακοίνωσε η A. Tsokkos Hotels για το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με ζημιά σχεδόν €5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Σχεδόν τριπλάσιος ήταν ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος, ο οποίος ανήλθε σε €15 εκατ. σε σύγκριση με €4,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καταγράφοντας αύξηση πέραν των €10 εκατ. ή ποσοστό 300%.

Διαβάστε εδώ: A. Tsokkos Hotels: Η ζημιά εξαμήνου και οι μεγαλύτερες αβεβαιότητες

Όπως αναφέρεται στα εξαμηνιαία αποτελέσματα, η αύξηση αυτή οφείλεται στην λειτουργία περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων του Συγκροτήματος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Σημειώνεται, ωστόσο ότι, παρόλα αυτά, ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές λόγω της διένεξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την απώλεια της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς πλήγηκε περισσότερο απ' όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Κύπρου η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, όπου και κατά κύριο λόγο δραστηριοποιείται η A. Tsokkos Hotels.

  • Louis: Αύξησε τζίρο, περιόρισε ζημιές το Συγκρότημα

Αισθητά βελτιωμένος ήταν ο κύκλος εργασιών από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Louis Plc για το πρώτο εξάμηνο του 2022, φθάνοντας τα €32,5 εκατ. έναντι €6,2 εκατ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η ενοποιημένη καθαρά ζημιά περιόδου για τους πρώτους έξι μήνες του 2022 ανήλθε στα €14,2 εκατ. σε σύγκριση με €28 εκατ. ζημιά την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Διαβάστε εδώ: Louis: Αύξησε τζίρο, μείωσε ζημιές το πρώτο εξάμηνο

 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την περσινή περίοδο συμπεριελήφθησαν ζημιές ύψους €10,8 εκατ. που αφορούσαν μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες κρουαζιέρας.

Όσον αφορά τις προοπτικές του 2022, με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις οικονομικές προβλέψεις, τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το δεύτερο εξάμηνο που παραδοσιακά είναι πιο κερδοφόρο, αναμένεται να παρουσιάσουν κέρδη σε σύγκριση με ζημιές κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Βέβαια, για ολόκληρη τη χρονιά, τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι ζημιογόνα παρουσιάζοντας, ωστόσο, σημαντική βελτίωση σε σχέση με εκείνα του 2021.

  • Lordos Hotels: Μείωσε τις ζημιές στα μισά

Περιορισμένες ζημιές σχεδόν στα μισά παρουσίασε η Lordos Hotels.

Συγκεκριμένα, για το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατέγραψε ζημιά €598.666 σε σύγκριση με περίπου €1 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021.

 

Διαβάστε εδώ: Lordos Hotels: Περιόρισε ζημιές, αύξησε κύκλο εργασιών

Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος κατέγραψε αύξηση 126,41%, γεγονός που οφείλεται στις αυξημένες πληρότητες των ξενοδοχείων, μετά την περαιτέρω ανάκαμψη από τα περσινά αρνητικά αποτελέσματα που προκάλεσε η πανδημία.

Οι εξελίξεις με την διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ως επίσης και η επίδραση από την πανδημία συνεχίζουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον κυπριακό τουρισμό, αναφέρει το Συγκρότημα.

  • Constantinou Bros Hotels: Ενισχυμένη η πληρότητα

Με ανεβασμένο τζίρο έκλεισε η πρώτη εξαμηνία για την Constantinou Bros Hotels.

Ο κύκλος εργασιών από τα ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά €16,1 εκατ. λόγω της μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων και της αύξησης της πληρότητας, με τον τζίρο του Συγκροτήματος για το πρώτο εξάμηνο να ξεπερνά τα €16,71 εκατ. από €1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το Συγκρότημα κατάφερε να μειώσει τη ζημιά μετά τη φορολογία στο €1,47 εκατ. έναντι ζημιάς €4,71 εκατ. την πρώτη εξαμηνία του 2021.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συγκροτήματος δεν αναμένει οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές ή εξελίξεις στην οικονομική κατάσταση και στην επίδοση για το προσεχές μέλλον, εκτός από τυχόν επίδραση από τη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι επιπτώσεις στο Συγκρότημα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση και διάρκεια των αβέβαιων και μη προβλέψιμων γεγονότων, όπως είναι η περαιτέρω στρατιωτική δράση, επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα και η αντίδραση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών στις συνεχείς εξελίξεις.

  • Top Kinisis: Από τις ζημιές, στα κέρδη

Πέραν των €4 εκατ. ήταν ο κύκλος εργασιών της Top Kinisis Travel Public Limited για το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σχέση με ζημιά €708.033 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το μικτό περιθώριο κέρδους του Συγκροτήματος (δηλαδή ο λόγος του μικτού κέρδους προς τον
κύκλο εργασιών) κυμάνθηκε στο 19,99% σε σύγκριση με 37,56% το πρώτο εξάμηνο του 2021.

 

 Διαβάστε εδώ: Top Kinisis: Αύξηση κύκλου εργασιών και προοπτική κερδών το 2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα των δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος, αλλά και την πανδημία COVID-19, η οποία επηρέασε σημαντικά τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, κρίνει τα αποτελέσματα της παρούσας εξαμηνίας ικανοποιητικά.

Αναφορικά με τις προοπτικές του έτους, το Δ.Σ. εκτιμά ότι τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το 2021 και αν δεν επηρεαστούν αρνητικά τα αποτελέσματα το τελευταίο τρίμηνο του έτους λόγω πληθωρισμού που πιθανώς να επηρεάσει τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό, τότε αναμένεται να καταγράψει κέρδη.

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες