Ex Tempore: Η έκδοση που εμπλουτίζει την κοινωνία της νομικής γνώσης

Σε μια ξεχωριστή έκδοση, μέσω της οποίας επιχειρείται η συμβολή στην ανάπτυξη του συγγραφικού έργου στον τόπο μας στον τομέα της νομικής επιστήμης, καθώς και στη γνώση του ισχύοντος δικαίου, προχώρησε η δικηγορική εταιρεία Ηλίας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ.

Πρόκειται για το εγχειρίδιο με τίτλο «Ex Tempore», που αποτελώντας την πλέον πρόσφατη συγγραφική προσπάθεια της εταιρείας, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο το οποίο θα συνδράμει στο έργο των λειτουργών της δικαιοσύνης. Παράλληλα, απευθύνεται στους φοιτητές νομικής, στα όργανα της διοίκησης, σε διάφορους επαγγελματίες, καθώς και σε κάθε πολίτη που θέλει να τηρείται ενήμερος για το περιεχόμενο των νομοθετικών κειμένων.

Διαβάστε εδώ: 

Χαμόγελα σε ξενοδοχεία και τουρισμό: Οι τζίροι και η μείωση ζημιών

Καύσιμα: Αυξήσεις πέραν των 50 σεντ σε ένα χρόνο μείωσαν τις πωλήσεις

Η έκδοση περιλαμβάνει τα βασικότερα νομοθετικά κείμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σχετικές παραπομπές στην σχετική νομολογία και βιβλιογραφία. Επίσης, στην έκδοση φαίνεται ποια άρθρα έχουν τροποποιηθεί κατά καιρούς και μέσω ποιων τροποποιητικών νόμων, ενώ περαιτέρω υπάρχουν αναλυτικά περιεχόμενα στα οποία παρουσιάζονται οι νόμοι που έχουν περιληφθεί στο εγχειρίδιο, τα μέρη των νόμων αυτών, καθώς και ευρετήριο για κάθε νόμο ξεχωριστά.

Ηλίας Νεοκλέους: Εμπλουτίζουμε την κοινωνία της νομικής γνώσης

«Είναι με μεγάλη χαρά που έχουμε την ευκαιρία να συμβάλουμε στη δημιουργία νομικού συγγραφικού έργου στην Κύπρο. Με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζουμε την κοινωνία της νομικής γνώσης προς όφελος όλων όσοι ασχολούνται με τα νομικά. Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια μας θα συνεχίσει και πολλοί συνάδελφοι θα ακολουθήσουν αυτή την πορεία, που αναβαθμίζει τη νομική επιστήμη», δήλωσε στο InBusinessNews ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ηλίας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ, Ηλίας Νεοκλέους.

Όσον για την ονομασία του εγχειρίδιου, «Ex Tempore», όπως ο κ. Νεοκλέους σημειώνει στον πρόλογό του, «υποδεικνύει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που η ίδια φέρει (σ.σ. η ονομασία), δηλαδή την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις νομοθετικές ρυθμίσεις και, παράλληλα, την ευχερή καθοδήγηση του αναγνώστη ως προς την κύρια νομολογία που έχει εκδοθεί για κάθε άρθρο».

Ο κ. Νεοκλέους, στον πρόλογό του, επισημαίνει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, μετά και την ίδρυση νομικών σχολών στην Κύπρο, παρατηρείται μια αυξητική τάση στη συγγραφή νομικών εκδόσεων που καταπιάνονται με το κυπριακό δίκαιο. Υπογραμμίζοντας πως αναμφισβήτητα η τάση αυτή είναι καλοδεχούμενη και ωφέλιμη για τον νομικό κόσμο της Κύπρου και όχι μόνο, εξηγεί ότι στο πλαίσιο αυτό η Ηλίας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ, μέσω των συνεργατών της, προχώρησε στην ετοιμασία της συγκεκριμένης έκδοσης.

«Για το εν λόγω συγγραφικό έργο», τονίζει, «δαπανήθηκε αρκετός χρόνος σε έρευνα και συγγραφή. Ως εκ τούτου, θεωρώ πως είναι καθήκον μου να απευθύνω τα συγχαρητήρια και την ευγνωμοσύνη μου προς όλους».

Γιώργος Σαββίδης: Χρήσιμη προσφορά προς το νομικό κόσμο

Την έκδοση προλογίζει και ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος χαιρετίζει «την προσπάθεια αυτή που προέρχεται από έναν μεγάλο δικηγορικό οίκο της χώρας μας με τεράστιες εμπειρίες στους τομείς Δικαίου που πραγματεύεται το ανά χείρας σύγγραμμα, μια προσπάθεια που ασφαλώς αποτελεί χρήσιμη προσφορά προς το νομικό κόσμο».

«Πρόκειται», τονίζει ο Γενικός Εισαγγελέας, «για μια αξιέπαινη εργασία ευπαίδευτων συναδέλφων, η οποία συνιστά έναν εύχρηστο και καθόλα χρήσιμο οδηγό που απευθύνεται όχι μόνο στον ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος αναγνώστη, φοιτητή ή ερευνητή, αλλά κυρίως, στους δικηγόρους και δικαστές».  

Καταλήγοντας, ο κ. Σαββίδης εκφράζει την πίστη ότι θα υπάρξει συνέχεια και στο μέλλον με άλλα συγγράμματα από την δικηγορική εταιρεία Ηλίας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ, συγχαίροντας παράλληλα όλους όσοι συνέβαλαν στην εκπλήρωση του εγχειρήματος και ευχόμενος η έκδοση να είναι καλοτάξιδη.

Στέφη Δράκου: Πλήρες νομικό έργο μεγάλης αξίας

Σημειώνεται πως το νομικό σύγγραμμα που ετοίμασε η δικηγορική εταιρεία Ηλίας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, στην παρουσία-μεταξύ άλλων- της υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου.

 

Όπως ανέφερε μιλώντας στην εκδήλωση η κ. Δράκου, η συλλογή σε ένα τόμο των βασικότερων νομοθετημάτων όλων των κλάδων του κυπριακού δικαίου, που παρουσιάζεται μέσα από τις σελίδες του «Ex Tempore», θα βοηθήσει κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή να προβεί σε έγκυρη εις βάθος ανάλυση των νομοθετημάτων, αλλά και γενικά οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Κύπρο.

Η υπουργός Δικαιοσύνης είπε περαιτέρω ότι αποτελεί ένα πλήρες νομικό έργο μεγάλης αξίας και χρησιμότητας, δεδομένου ότι συγκεντρώνει και καταγράφει σε συστηματική βάση τα άρθρα της κάθε ξεχωριστής νομοθεσίας, με κεντρικό άξονα αναφοράς τη σχετική νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας και την ταυτόχρονη παραπομπή στη σχετική βιβλιογραφία.

«Η ταξινόμηση των δικαστικών αποφάσεων κάτω από το αντίστοιχο άρθρο, στο οποίο αναφέρονται, ως επίσης της αντίστοιχης βιβλιογραφίας, όπου αυτή συναντάται», πρόσθεσε», «είναι αποκαλυπτική της ευρείας γνώσης των συγγραφέων στα νομοθετήματα που πραγματεύεται το σύγγραμμα και χαρακτηριστική της ορθολογιστικής τους προσέγγισης».

 

Οι συνεργάτες του έργου

  • Ηλίας Νεοκλέους, δικηγόρος
  • Χρίστος Μελίδης, δικηγόρος
  • Άννα Δημητρίου, δικηγόρος
  • Χρίστος Βεζούβιος, δικηγόρος, LLM
  • Άντρεα Καλλή Παρπαρίνου, δικηγόρος, LLM
  • Κυριακή Στίγγα, δικηγόρος, LLM
  • Μαρίνα Τζιούτ, δικηγόρος, LLM
  • Γιώργος Τσαρδελλής, δικηγόρος, LLM
  • Χριστιάνα Πυρκώτου, δικηγόρος, LLM
  • Λουίζα Πέτρου, δικηγόρος, LLM
  • Μαριορίτα Νεοκλέους, δικηγόρος, LLM
  • Κατερίνα Ανδρέου, δικηγόρος
  • Ιωάννα Χριστοδούλου, δικηγόρος
  • Μαρία Κοζάκου, δικηγόρος, MA
  • Ιάσωνας Τηλεμάχου, δικηγόρος
  • Αιμιλία Ευσταθίου, δικηγόρος, LLM
  • Ηρώ Πέτρου, δικηγόρος
  • Μαρίνα Βασιλείου, δικηγόρος, LLM
  • Χριστιάνα Γεωργίου, δικηγόρος
  • Αντωνία Μονογυιού, δικηγόρος
  • Ιωάννης Σιδηρόπουλος, δικηγόρος, LLM
  • Κατερίνα Κρασσά, δικηγόρος  

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation