Την πληρώνουν και πάλι οι επιχειρήσεις σε Αγία Νάπα και Πρωταρά

Στην ελεύθερη Αμμόχωστο θα επικεντρωθούν, όπως όλα δείχνουν, οι μεγαλύτερες επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία και την απαγόρευση πτήσεων από τη Ρωσία.

Μπορεί το πλήγμα για τον τουρισμό να είναι αναπόφευκτο, αλλά οι κυρώσεις κατά της Μόσχας και η αδυναμία προσέλκυσης επισκεπτών τόσο από Ρωσία όσο και Ουκρανία, θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως το λιανικό εμπόριο.

Διαβάστε επίσης:

Ακυρώθηκαν όλα τα πακέτα από Ρωσία, σαφάρι Περδίου στις νέες αγορές

Μεγάλη ανάπτυξη με 100 οικιστικά τεμάχια έρχεται στη Λάρνακα

Τρέχει με...χίλια ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Σαϊττά(pics)

Αγία Νάπα και Πρωταράς βιώσαν τις βαρύτατες επιπτώσεις της πανδημίας, με τα απανωτά lockdown, τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς να έχουν γονατίσει οικονομικά τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Αντέχουν νέο κτύπημα;
Σε συνδυασμό με τη ρωσοουκρανική κρίση και την επερχόμενη απώλεια του 40% έως 50% των τουριστών της περιοχής, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από τη ρωσική και ουκρανική αγορά, η βιωσιμότητα τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό κλυδωνίζεται περισσότερο από ποτέ.

Διαβάστε εδώ:

SOS εκπέμπουν οι τουριστικές επιχειρήσεις στην ελεύθερη Αμμόχωστο


Η νούμερο ένα αγορά που φλερτάρει για προσέλκυση τουριστών η Κύπρος

Στον αέρα έσοδα πέραν του μισού δις για τον τουρισμό


Ενδεικτική είναι η έντονη ανησυχία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, το οποίο ξεκαθάρισε ότι, με τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής να έχουν δεχθεί μεγάλα πλήγματα, υπάρχουν πλέον αμφιβολίες κατά πόσο θα αντέξουν ένα νέο κτύπημα από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ίσως να μην ανοίξουν καν
Με τις υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και με νέες αφίξεις ξενοδοχείων, η ελεύθερη Αμμόχωστος ήταν έτοιμη για να μπει δυναμικά στην τουριστική σεζόν ενόψει της επερχόμενης χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών και της άρσης μεγάλου μέρους των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας. Ωστόσο, η πολεμική διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία φαίνεται ικανή να ανατρέψει τους σχεδιασμούς και να επιφέρει τριγμούς στις προσδοκίες για μία επιτυχημένη τουριστική σεζόν.

Προβληματισμό προκάλεσαν οι εκτιμήσεις του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου ότι αρκετά από τα ξενοδοχεία της περιοχής που εργάζονται αποκλειστικά με τη ρωσική και την ουκρανική αγορά, δηλαδή περίπου το 30% των ξενοδοχειακών μονάδων, πιθανόν να μην καταφέρουν να λειτουργήσουν καθόλου φέτος.

Πανδημία, ενοίκια και κρίση στην Ουκρανία
Ένα μεγάλο κομμάτι του λιανικού εμπορίου που σχετίζεται με τα καταστήματα ειδών ένδυσης, υπόδησης και σουβενίρ στην ελεύθερη Αμμόχωστο έχει δεχθεί τις πιο επώδυνες επιπτώσεις από την πανδημία.

Η εικόνα είναι ζοφερή ιδιαίτερα σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, στις οποίες οι τουριστικές σεζόν προ πανδημίας, άρχιζαν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Πανδημία, ενοίκια, δόσεις προς τις τράπεζες, οφειλές, έξοδα και κρίση στην Ουκρανία συνθέτουν ένα κοκτέιλ απαισιοδοξίας για το λιανικό εμπόριο της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Στήριξη ή λουκέτα
Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΒΕΑ ζητά από την κυβέρνηση να στηρίξει με όλους τους προσφερόμενους τρόπους τις τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, εξηγώντας ότι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν των νέων δεδομένων.

«Αν οι επιχειρήσεις της περιοχής αφεθούν χωρίς κρατική στήριξη, τότε πολλές δεν θα λειτουργήσουν το φετινό καλοκαίρι και άλλες θα κλείσουν δια παντός», προειδοποιεί το Επιμελητήριο.

Αίτημα των επιχειρήσεων της ελεύθερης Αμμοχώστου προς το Υφυπουργείο Τουρισμού είναι να κινηθεί έγκαιρα προς άλλες τουριστικές αγορές (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες), προκειμένου να αναπληρωθούν οι όποιες απώλειες υπάρξουν από τη Ρωσία και Ουκρανία.

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ