Ακυρώθηκαν όλα τα πακέτα από Ρωσία, σαφάρι Περδίου στις νέες αγορές

Με φόντο τα δυσοίωνα για τον τουρισμό δεδομένα που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Μόσχα, προεξάρχουσας στην προκειμένη περίπτωση της απαγόρευσης πτήσεων από τη Ρωσία προς τις χώρες της Ε.Ε. περιλαμβανομένης και της Κύπρου, οι αρμόδιοι φορείς έχουν τεθεί επί ποδός...πολέμου, εντείνοντας τις προσπάθειες τους για κάλυψη κατά το δυνατό μεγαλύτερου μέρους του χαμένου εδάφους που θα δημιουργήσει η προδιαγραφόμενη απώλεια των Ρώσων, αλλά και Ουκρανών, τουριστών.

Η Κύπρος, επικεντρώνει τις προσπάθειες της στην προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές, με τον σχετικό κατάλογο να περιλαμβάνει χώρες όπως το Ισραήλ, η Γερμανία, η Πολωνία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Ουγγαρία.

Ετοιμάζει βαλίτσες ο Περδίος

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος έχει ήδη προγραμματίσει για το αμέσως προσεχές διάστημα ταξίδια στις χώρες «στόχους», αποσκοπώντας σε ενίσχυση της συνεργασίας ώστε να καταστεί εφικτή η κάθοδος τουριστών από τις χώρες αυτές. Επιπλέον, ανάμεσα στις δράσεις, εντάσσεται και το κομμάτι της διαφήμισης, το οποίο θα γίνει πιο έντονο στις προαναφερθείσες χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Την πληρώνουν και πάλι οι επιχειρήσεις σε Αγία Νάπα και Πρωταρά

Μεγάλη ανάπτυξη με 100 οικιστικά τεμάχια έρχεται στη Λάρνακα

Τρέχει με...χίλια ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Σαϊττά(pics)

Όπως συναφώς ανέφεραν στο InBusinessNews πηγές από το Υφυπουργείο Τουρισμού, οι προαναφερθείσες χώρες υπήρχαν από προηγουμένως στα πλάνα για προσέλκυση τουριστών και αναμενόταν να υπάρξει σημαντική ανταπόκριση για φέτος. Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο πόλεμος και οι κυρώσεις, οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή θα εντατικοποιηθούν. Πρόκειται ουσιαστικά για το πλάνο «Β» του Υφυπουργείου, σε μία προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που αναμένεται να προκύψει στον τουρισμό.

Όπως περαιτέρω πληροφορούμαστε, το Υφυπουργείο εργάζεται βάση του χειρότερου σεναρίου, βάσει του οποίου ακόμη και αν τελειώσει αύριο ο πόλεμος, ίσως να χαθεί όλος ο τουρισμός που θα ερχόταν από Ουκρανία ή Ρωσία. Για αυτό το λόγο ακριβώς, στρέφεται σε άλλες αγορές

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Πάντως, στο Υφυπουργείο Τουρισμού υπάρχει αισιοδοξία πως θα καλυφθεί ένα μέρος του χαμένου εδάφους μέσα από τη νέα προσπάθεια του πλάνου «Β» και ότι θα μετριαστούν κάποιες απώλειες. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αν και έχουν ανατραπεί τα δεδομένα, οι υπόλοιπες αγορές έχουν στείλει ελπιδοφόρα μηνύματα.

Ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις

Την ίδια, όπως αναμενόταν, όσες κρατήσεις υπήρχαν για Κύπρο από Ρωσία και Ουκρανία έχουν ακυρωθεί. Ερωτηθείς σχετικά από το InBusinessNews o εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) Χάρης Παπαχαραλάμπους, ανέφερε ότι «εκ των πραγμάτων, όσες κρατήσεις είχαμε από Ρωσία και Ουκρανία, έχουν ακυρωθεί».

Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσο μπορούμε φέτος να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος από τους τουρίστες που θα έρχονταν από Ρωσία και Ουκρανία,  υπέδειξε πως αυτό είναι κάτι θα διαφανεί στην πορεία καθώς γίνονται προσπάθειες από το Υφυπουργείο Τουρισμού για την προσέλκυση τουριστών από άλλες χώρες. «Να υπενθυμίσουμε ότι το 2017 που ήταν η καλύτερη χρονιά είχαμε 780.000 αφίξεις και το 2019 γύρω στις 700.000 από Ρωσία. Ένας μέρος σίγουρα μπορεί να καλυφθεί, αλλά όχι στην ολότητα του», σημείωσε.

Ο δρόμος διαφαίνεται μακρύς μέχρι την διόρθωση της αγοράς και την ανάκαμψη του τουρισμού, δεδομένων και των συνεπειών από την πανδημία. «Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν πριν να θεωρήσουμε ότι όντως υπάρχει διόρθωση», είπε ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Μία από αυτές τις προϋποθέσεις είναι και οι κυρώσεις από πλευράς Airbus και Boeing, όπου η πρώτη ανακοίνωσε ότι σταματάει να στέλνει ανταλλακτικά στη Ρωσία και να υποστηρίζει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, ενώ από την  πλευρά της, η δεύτερη ανακοίνωσε  ότι αναστέλλει την επιχειρησιακή υποστήριξή της στις αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας (προμήθεια ανταλλακτικών, υπηρεσίες συντήρησης, τεχνική υποστήριξη) και τις περισσότερες λειτουργίες της αντιπροσωπείας της στη Μόσχα. 

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαχαραλάμπους, «αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα πλείστα αεροσκάφη να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους λόγω του ότι δεν θα μπορεί να επιδιορθωθούν ή να συντηρηθούν. Άρα, τίθεται ζήτημα πλέον της βιωσιμότητας των αεροπορικών».

Ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων βρίσκεται σε επαφή με το Υφυπουργείο Τουρισμού, καθώς υπάρχουν στο τραπέζι σκέψεις και προτάσεις για εξεύρεση λύσεων. «Δεν θα είναι εύκολο να αναπληρωθεί η ρωσική αγορά, ειδικά διότι δούλευε διαφορετικά από άλλες χώρες με προκαταβολικά. Θα παίξει και αυτό το ρόλο του. Υπομονή προς το παρόν να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες και ευελπιστούμε ότι θα βρεθούν κάποιες. Και να τερματιστεί η εισβολή. Αυτό είναι το κυριότερο», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα