Νόμισμα με δύο όψεις η διασκέδαση και αναψυχή για μόνο εμβολιασμένους

Έτοιμοι να καταστήσουν τα υποστατικά τους σε χώρους αναψυχής και διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους φαίνεται να είναι αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου, αξιοποιώντας τόσο υπέρ των επιχειρήσεων όσο και των πελατών τους, τα προνόμια που παρέχονται στους χώρους αυτούς από τα νεά μέτρα που τίθενται από σήμερα σε ισχύ με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας. Από την άλλη, υπάρχουν και οι επιχειρηματίες που θεωρούν πως το εν λόγω μέτρο αποτελεί αντικίνητρο, υποστηρίζοντας πως ελάχιστοι είναι οι χώροι που μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το προνόμιο.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα, ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, δισκοθήκες και άλλους χώρους διασκέδασης θα ανέρχεται στα 450 άτομα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες και κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης. Στους εσωτερικούς χώρους υποστατικών που θα δέχονται και μη εμβολιασμένους, με απαραίτητη την προσκόμιση safepass, ο μέγιστος αριθμός ατόμων θα είναι 250. 

Διαβάστε ακόμα:

Με safepass στις υπεραγορές, χωρίς safepass στα μίνι-μάρκετ 

Μόνο εμβολιασμένοι στο Nava 

Την ίδια ώρα, ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, δισκοθήκες και άλλους χώρους διασκέδασης θα ανέρχεται στα 500 άτομα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες και κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης. Στους εξωτερικούς χώρους υποστατικών που θα δέχονται και μη εμβολιασμένους, με απαραίτητη την προσκόμιση safepass, ο μέγιστος αριθμός ατόμων θα είναι 350. 

Σημαντική διαφοροποιήση επίσης, το γεγονός ότι υποστατικά που θα φιλοξενούν μόνο άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες και κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης, εξαιρούνται από το μέτρο της απαγόρευσης του χορού. 

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης (ΠΑΣΥΚΕΔ) Νίκος Βασιλείου, υπέδειξε ότι ο Σύνδεσμος έχει ταχθεί υπέρ του safepass και των νέων μέτρων, με την πλειοψηφία των μελών του να προχωρεί ήδη σε μετατροπή των υποστατικών τους σε χώρους διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει σχετική υπεύθυνη δήλωση για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των κέντρων διασκέδασης, που θα αναφέρει ότι θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους πολίτες ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό νόσησης από τον κορωνοϊό.

«Ως θέση αρχής τασσόμαστε υπέρ των μέτρων και του safepass, αφού μας δίνει την δυνατότητα να ζούμε σε ασφάλεια. Προέχει η ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών μας και πάγια θέση μας είναι ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε και να το τιμήσουμε, νοουμένου ότι δόθηκαν και κίνητρα από την Κυβέρνηση. Η πλειοψηφία θα προχωρήσουν στο να δέχονται μόνο εμβολιασμένους. Εμείς θα προχωρήσουμε όλοι, διότι χωρίς χορό δεν υπάρχει διασκέδαση», τόνισε ο κ. Βασιλείου. 

Ερωτηθείς αν υπάρχουν οποιεσδήποτε αντιδράσεις μεταξύ των μελών του Συνδέσμου, ο Νίκος Βασιλείου απάντησε αρνητικά. «Εδώ ο σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε τη ζωή μας όπως πριν. Αν είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, αυτό μας δίνει ατο δικαίωμα στην κανονικότητα, γιατί να με εμποδίζει; Δικαίωμα του καθενός να διαφωνεί, αλλά να μην με εμποδίζει εμένα στο δικό μου δικαίωμα», υπογράμμισε. «Για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», επισήμανε, «αυτό θα το πετύχουμε μόνο σε ένα περιβάλλον ασφάλειας. Αυτό το περιβάλλον ασφάλειας μας το δίνει αποδεδειγμένα το εμβόλιο. Το safepass είναι ένα εργαλείο και το εμβόλιο είναι ο δρόμος».

Όσον αφορά  το ποιος θα πραγματοποιεί τους ελέγχους στα κέντρα διασκέδασης, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης απάντησε πως αυτό θα γίνεται από τους ιδιοκτήτες. «Αυτό δείχνει και την υπευθυνότητά μας, είναι και το προτέρημά μας», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα…

Διαφορετική άποψη φαίνεται να έχουν από την άλλη τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ), σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα τα κέντρα να φιλοξενούν μόνο εμβολιασμένους. Ο Γ.Γ. του ΠΑΣΙΚΑ Φάνος Λεβέντης τόνισε στο InBusinessNews ότι δεν μπορούν όλα τα κέντρα αναψυχής να ανταποκριθούν σε αυτό το κίνητρο λόγω μεγέθους.

«Αυτό που αλλάζει είναι αυτή η δυνατότητα που έχει δοθεί-κίνητρο από την άποψη της κυβέρνησης, αντικίνητρο από την άλλη άποψη των ιδιοκτητών-να φιλοξενούνται μόνο εμβολιασμένοι. Ελάχιστοι είναι οι χώροι που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το προνόμιο. Για να μπορεί κάποιος να δεχτεί 350 άτομα έπρεπε να διαθέτει 700 τ.μ. εμβαδού προηγουμένως, τώρα για να φιλοξενήσει 500 θα θέλει 1000 τ.μ.» εξήγησε.

Ο κ. Λεβέντης ήγειρε ακόμη μια φορά το ζήτημα για το ποιος θα κάνει τον έλεγχο του μέτρου. «Οι απορίες που προκύπτουν είναι π'ως θα γίνονται οι έλεγχοι από πλευράς της πολιτείας, γιατί από πλευράς των ιδιοκτητών τους, αυτό τους έχει επιβληθεί», σχολίασε.

Επίσης, ανέφερε ότι ανάμεσα στα μέλη του ΠΑΣΙΚΑ «έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση το γεγονός ότι θα μπορούν να χορεύουν μόνο οι εμβολιασμένοι».

Διαβάστε επίσης: 

«Δεν είμαστε υγειονομικοί υπάλληλοι, απαιτούμε σεβασμό»

Όσον αφορά την εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο ΠΑΣΙΚΑ, και με αφορμή τα προχθεσινά έκτροπα, ο κ. Λεβέντης σχολίασε ότι «είχαμε κάποιες ανησυχίες μήπως και παρεισφρήσαν και στη δική μας διαδήλωση τέτοια στοιχεία, και για αυτό την προηγμένη μέρα μειώσαμε τον όγκο της προσέλευσης. Αλλάξαμε και το ύφος της διαδήλωσης για να γίνει συμβολική. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να ταυτιστούμε με αυτά τα στοιχεία».

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα δεν υπήρξε επαφή με το Υπουργείο Υγείας, οπόταν στην επόμενη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΙΚΑ, θα συζητηθούν τα δεδομένα και θα εξετάσουν τα επόμενα βήματα με πιθανή την αναβολή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει. «Τα πράγματα παραμένουν ως είχαν. Οι ανησυχίες και οι ενδοιασμοί υφίστανται. Θα περιμένουμε να δούμε στην πράξη για τα αποτελέσματα», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food