Με safepass στις υπεραγορές, χωρίς safepass στα μίνι-μάρκετ

InBusinessNews  20/07/2021 06:35
Με safepass στις υπεραγορές, χωρίς safepass στα μίνι-μάρκετ

Με safepass στις υπεραγορές, χωρίς safepass στα μίνι-μάρκετ

InBusinessNews  20/07/2021 06:35

Με safepass θα πρέπει να προσέρχονται από σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα οι καταναλωτές σε υπεραγορές, φούρνους και γενικά σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων, στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα συνάθροισης πέραν των 20 προσώπων, περιλαμβανομένων των εργαζομένων.

Αντιθέτως, βάσει των νέων μέτρων που αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο, η προσκόμιση safepass δεν απαιτείται εφόσον, για παράδειγμα, σε ένα αρτοποιείο ή μίνι-μάρκετ, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, επιτρέπεται να βρίσκονται στον χώρο ανά πάσα στιγμή 15 πελάτες και υπάρχουν και πέντε εργαζόμενοι.

Ο διαχωρισμός αυτός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο λιανικό εμπόριο, με τον γενικό γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ) Μάριο Αντωνίου, να δηλώνει στο InBusinessNews πως πρόκειται για μέτρο που ωθεί τους καταναλωτές σε μικρότερα καταστήματα και μίνι μάρκετ, δημιουργώντας στρεβλώσεις στο λιανεμπόριο και καταστηματάρχες δύο ταχυτήτων.

Διαβάστε εδώ: Σφοδρή αντίδραση ΠΑΣΥΛΕ-Δημιουργούν λιανεμπόριο δύο ταχυτήτων

Στο ίδιο πλαίσιο, και χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΥΛΕ, στην οποία τονιζόταν ότι «στην παρούσα φάση το μοναδικό και πιο ισχυρό όπλο που έχουμε για αναχαίτιση της διασποράς του ιού είναι το safepass και η άμεση εφαρμογή του σε όλους τους χώρους ανεξαιρέτως κρίνεται επιβεβλημένη για την ασφάλεια και την υγεία όλων μας».

Διαβάστε εδώ: Safepass σε όλους τους χώρους ανεξαιρέτως ζητά ο ΠΑΣΥΛΕ

Εξάλλου, το περασμένο Σάββατο η ΟΕΒ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία εξέφραζε ανησυχία για το γεγονός ότι η εφαρμογή του safepass θα ισχύει μόνο για χώρους με περισσότερα από 20 πρόσωπα, απαλλάσσοντας ουσιαστικά από την υποχρέωση κατοχής του βασικού εργαλείου αντιμετώπισης της κρίσης, όπως το χαρακτήριζε, πρόσωπα που θα εισέρχονται σε χώρους εμβαδού μικρότερου των 200τ.μ.

Διαβάστε εδώ: Επιστολή ΟΕΒ σε Αναστασιάδη: Safepass χωρίς καμία εξαίρεση

Στην επιστολή της, η ΟΕΒ διατύπωνε την εκτίμηση ότι καθορισμός ορίου απαλλαγής από τη σχετική υποχρέωση υποσκάπτει εν τη γενέσει της την τελευταία ίσως απόπειρα αποφυγής της πλήρους εκτροπής της κατάστασης και απηύθυνε έκκληση προς τον Νίκο Αναστασιάδη, όπως η κατοχή και επίδειξη του safepass καταστεί υποχρεωτική σε όλους τους χώρους στους οποίους εξυπηρετούνται πρόσωπα, χωρίς καμία εξαίρεση.

Περαιτέρω, η ΟΕΒ προειδοποιούσε πως η παροχή εξαιρέσεων στο safepass θα δημιουργήσει πρόσθετη πηγή κοινωνικής δυσαρέσκειας ανάμεσα σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και καταναλωτές, «αφού οποιαδήποτε εξαίρεση παράγει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μειονέκτημα υπέρ μερίδας επιχειρήσεων και σε βάρος άλλης, την ώρα που τα περιθώρια αντοχής έχουν προ πολλού υπερβεί τα όρια τους». «Η διαχείριση της κρίσης δεν μπορεί να παραβιάζει τις βασικές αρχές της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού», σημείωνε στην επιστολή της η ΟΕΒ.

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, έπειτα από την αποστολή της επιστολής υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Κυβέρνησης και ΟΕΒ, με την πρώτη να αντιλαμβάνεται τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που της μεταφέρθηκαν, να μην εκφράζει ωστόσο πρόθεση διαφοροποίησης του…επίμαχου σημείου τιυ μέτρου που αποφάσισε. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το χθεσινό διάταγμα του Υπουργού Υγείας.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου υπέδειξε πως η επίδραση της παροχής εξαιρέσεων στο safepass πάνω στην ελεύθερη αγορά είναι ξεκάθαρη.  

«Επειδή η εξάπλωση του ιού λόγω της μετάλλαξης είναι πάρα πολύ γρήγορη και δημιουργεί ήδη πάρα πολύ μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να πετύχει το μέτρο(σ.σ. safepass), ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές, να εκτονωθεί η πίεση και να μπορέσει η ιατρική κοινότητα να προσφέρει χωρίς τραγικά διλήμματα τις υπηρεσίες της σε οποιοδήποτε πολίτη που, είτε λόγω κορωνοϊού είτε λόγω οποιασδήποτε άλλης ασθένειας ή ατυχήματος, τις έχει ανάγκη», τόνισε ο κ. Αντωνίου.  

«Επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα για νέο lockdown», επισήμανε, «η τελευταία πραγματική ελπίδα για να βελτιωθεί η κατάσταση με τη διασπορά του ιού είναι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης που υλοποιούνται από σήμερα, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο δυνατό μέρος της ζημιάς που προκάλεσε η πανδημία τους τελευταίους σχεδόν 17 μήνες».  

Το υπουργικό διάταγμα

Βάσει του διατάγματος που εξέδωσε χθες ο υπουργός Υγείας:

*Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου εφαρμόζεται ο Κανονισμός 83:

83. Σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς και υποστατικά όπου, τηρουμένων των μέτρων αποστασιοποίησης, υπάρχει η δυνατότητα συνάθροισης πέραν των 20 προσώπων, περιλαμβανομένων των εργαζομένων, απαιτείται για πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω η προσκόμιση είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του covid-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού για την ασθένεια του covid-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε  αποδεικτικού στοιχείου αποδέσμευσης, εάν νόσησαν από την ασθένεια του covid-19,με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης.

Επιπρόσθετα ισχύουν οι ακόλουθοι όροι:

(i) τηρείται το μέτρο του ενός προσώπου ανά 10 τ.μ. κατ’ ελάχιστον, ωφέλιμου χώρου,

(ii) στα μεγάλα καταστήματα άνω των 500 τ.μ., τα οποία εμπορεύονται ευρύ φάσμα προϊόντων διενεργείται έλεγχος από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο του καταστήματος στις εισόδους για τη μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού φυσικής παρουσίας πελατών,

(iii) λαμβάνονται μέτρα για σηματοδότηση της απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων, η οποία πρέπει να τηρείται από τους πελάτες κατά τη διάρκεια εξυπηρέτησής τους, τόσο εντός όσο  και εκτός των υποστατικών και να αναρτούν στις εισόδους του υποστατικού τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσώπων που δύνανται να ευρίσκονται εντός του υποστατικού, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών που εκδίδονται από τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

*Για τα εμπορικά κέντρα εφαρμόζεται ο Κανονισμός 83 και επιπρόσθετα ισχύουν οι ακόλουθοι όροι:

(i) τηρείται το μέτρο του ενός προσώπου ανά 10 τ.μ. κατ’ ελάχιστον συνολικά στον χώρο του εμπορικού κέντρου και επιπρόσθετα διενεργείται έλεγχος στις εισόδους του, από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο του εμπορικού κέντρου για τη μη υπέρβαση του μέγιστου  αριθμού φυσικής παρουσίας πελατών,

(ii) λαμβάνονται μέτρα για σηματοδότηση της απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων, η οποία πρέπει να τηρείται από τους πελάτες κατά τη διάρκεια εξυπηρέτησής τους, τόσο εντός όσο και εκτός των εμπορικών κέντρων και να αναρτούν στις εισόδους τους το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσώπων που δύνανται να ευρίσκονται εντός του εμπορικού  κέντρου, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας.

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου εντός των εμπορικών κέντρων τηρούν κατ’ αναλογία τις πρόνοιες του Κανονισμού 18.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας