«Να τους επιτρέπεται να κάθονται, αλλά να μην τους σερβίρουν»

Σειρά προτάσεων και εισηγήσεων για μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν με στόχο, τόσο την αύξηση των εμβολιασμών ανάμεσα στην κοινότητα όσο και για την εξεύρεση της φόρμουλας εκείνης που δεν θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτητες ή διαχειριστές υποστατικών να ελέγχουν τα safepass των πελατών τους, κατατέθηκαν από τις εργοδοτικές οργανώσεις, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα. 

Οι εισηγήσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο σημερινής σύσκεψης και στη σκιά των έντονων αντιδράσεων των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής για την υποχρέωσή τους να ελέγχουν το safepass. Κατά τη σύσκεψη, αναπτύχθηκαν αρκετοί προβληματισμοί σχετικά με την κατηγοριοποίηση της Κύπρου στο κόκκινο, γεγονός που όπως διαπιστώνεται, φαίνεται να κοστίζει την τουριστική χρονιά. Η έντονη ανησυχία, ένεκα της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, επεκτείνεται γύρω από ένα ενδεχόμενο νέο lockdown, το όποιο όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, αν δεν ληφθούν μέτρα δεν πρέπει πια να αποκλείεται.  

Διαβάστε ακόμη: 

Εταιρείες και οργανισμοί δημοσίου δικαίου στη μάχη των εμβολιασμών

Δύσκολες μέρες για τουρισμό-Η μόνη χώρα της Ευρώπης στο βαθύ κόκκινο

Οι λόγοι των υψηλών τιμών των οικοδομικών υλικών-Τα μέτρα που λήφθηκαν

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, μερικές από τις ιδέες που τέθηκαν στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης από τον επιχειρηματικό κόσμο, είναι οι εξής: 

1. Όσον αφορά τα προβλήματα που προέκυψαν από άτομα που αρνούνται να παρουσιάσουν safepass σε επιχειρήσεις εστίασης, κατατέθηκε η ιδέα αντί ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου να μπαίνει σε διάλογο με τα εν λόγω πρόσωπα, να τους επιτρέπει να καθίσουν, αλλά να μην τους σερβίρει. Παράλληλα, να καλεί τις αρχές για να επιληφθούν της κατάστασης. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγονται οι συγκρούσεις μεταξύ πελατών και ιδιοκτητών.

2. Για αύξηση των εμβολιασμών έγινε η εισήγηση για κινητές μονάδες εμβολιασμών σε υπεραγορές και εμπορικά κέντρα, κάτι που βρίσκει σύμφωνες και πρόθυμες τις εν λόγω επιχειρήσεις.

3. Αναφέρθηκε στον Υπουργό Υγείας ότι αρκετοί μη Κύπριοι, οι οποίοι εμβολιάστηκαν και έχουν πιστοποιητικά άλλων χωρών, δεν αναγνωρίζονται στο παρόν στάδιο από την Κυπριακή Δημοκρατία ως εμβολιασμένοι. Πρόκειται για μερίδα εργαζομένων από την Ευρώπη και έγινε η εισήγηση όπως τα πιστοποιητικά τους γίνονται αποδεκτά.

4. Όσον αφορά στα άτομα που ιατρικά δεν μπορούν ή δεν συστήνεται να εμβολιαστούν, για αυτές τις περιπτώσεις να συνεχιστούν τα δωρεάν rapid test.

5. Για το διάστημα μεταξύ της πρώτης δόσης και της δεύτερης (όπου εφαρμόζεται) τα rapid test να είναι επίσης δωρεάν.

6. Να μπει πλαφόν στην τιμή των rapid test για να αποφευχθεί η υπερβολική χρέωση και η αισχροκέρδεια και να πραγματοποιούνται σε περισσότερα σημεία για διευκόλυνση. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη το ποσό.

7. Σε σημεία με πολύ κόσμο να υπάρχει αισθητή η παρουσία των αρχών για καλύτερο έλεγχο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως όλα τα πιο πάνω δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ωστόσο τέθηκαν ενώπιον του Υπουργού Υγείας και θα εξεταστούν μέχρι το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο,  οπόταν και μερικές απί τις εισηγήσεις ενδεχομένως να υλοποιηθούν.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ