Powered by

Ο τουρισμός από την σκοπιά των policy makers

Ο τομέας του τουρισμού δέχθηκε το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τις κυβερνήσεις να κινητοποιούνται παραχωρώντας έμπρακτη στήριξη στον τομέα. Policy makers από Κύπρο και Ευρώπη παρέθεσαν ενώπιον του 43ου Συνεδρίου του ΠΑΣΥΞΕ τα μέτρα στήριξης, καθώς και το όραμα για ανάκαμψη του τουρισμού στα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος τόνισε πως ήταν ο πρώτος υπουργός στα χρονικά της Κύπρου που υπέγραψε διάταγμα για το κλείσιμο των συνόρων της χώρας και την διακοπή πραγματοποίησης επιβατικών αεροπορικών πτήσεων. Πρόσθεσε πως η συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων οδήγησε στην επιτυχή διαχείριση της κρίσης, τόσο κατά το κλείσιμο των συνόρων όσο και κατά τη διάρκεια της επανέναρξης των πτήσεων από και προς την Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη: 

Ανάβουν μηχανές για επενδύσεις και πτήσεις στην Κύπρο οι tour operators

Κ. Πετρίδης: Θα ήταν τεράστιο ατού για την τουριστική βιομηχανία ο εμβολιασμός των εργαζομένων

Σ. Περδίος: Πρέπει να βγούμε έξω και να προσελκύσουμε τουρίστες

Χ. Λοϊζίδης: Ενεργοποιούμε πλάνο εξόδου με ορίζοντα το 2022

Ε. Ευγενίου: Rebrand για βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό

Πώς η Κύπρος θα διατηρήσει τη συχνότητα πτήσεων και τον χειμώνα 

«Ήμασταν η πρώτη χώρα που προχωρήσαμε σε κατηγοριοποίηση των χωρών ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση. Παράλληλα, στηρίχθηκαν οι αεροπορικές με προσωρινό πρόγραμμα κινήτρων το οποίο ήταν επιτυχές. Ως αποτέλεσμα καταφέραμε να προσελκύσουμε αεροπορικές εταιρείες, προστέθηκαν νέοι προορισμοί». Τόνισε πως το πρόγραμμα κινήτρων επεκτείνεται μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Ε.Ε. βλέπει με θετικό μάτι το τριετές πρόγραμμα που εισηγήθηκε η Κύπρος για ανάκαμψη των αεροπορικών εταιρειών. Σε ό,τι αφορά την αεροπορική κίνηση, ανέφερε πως μέχρι τον Ιούνιο είχαμε 400.000 επισκέπτες, ενώ το εξάμηνο του 2021 έχουμε 900.000 επισκέπτες.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος ανέφερε πως η πανδημία μας έμαθε ότι θα πρέπει να είμαστε σε επαφή με άλλους policy makers σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

«Ως Υπουργείο καταρτίσαμε σχέδιο διαχείρισης της κρίσης καθώς και πλάνο για αναβίωση του τουριστικού προϊόντος». Πρόσθεσε πως διαμορφώνονται δύο τάσεις. Σημείωσε πως από το Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνουν επενδύσεις για ανάπτυξη και προώθηση του ιατρικού τουρισμού, προώθηση των ορεινών θέρετρων, καθώς και την πτυχή του τουρισμού που αφορά την κυπριακή κουζίνα με μοντέρνα νότα.

Απεκάλυψε πως τον Σεπτέμβριο το Υφυπουργείο θα προχωρήσει στην εισαγωγή ενός game changing προϊόντος «hard line legends route», ενώ χρηματοδοτούνται πέραν των 600 workshops, ώστε οι επισκέπτες να έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν από πρώτο χέρι την παρασκευή εδεσμάτων, λαϊκή τέχνη, παραδοσιακή λαϊκή τέχνη κλπ.

Η τάση που θα επικρατήσει στο μέλλον σε ό,τι αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης είναι η δημιουργία μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, όπου θα φιλοξενείται μικρότερος αριθμός επισκεπτών, ενώ οι μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εξειδικευμένες παρέχοντας στον επισκέπτη μοναδική εμπειρία. Θα πρέπει, είπε, να επαναξιολογήσουμε το μοντέλο του τουρισμού και να αναπτύξουμε τις σχέσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να πετύχουμε τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης.

Διαβάστε ακόμη:

13α ΙΝ Βusiness Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του επιχειρείν 

Γ. Ιεροδιακόνου: Ανάσα δροσιάς για την αγορά μπύρας το 2021

Πολύ δύσκολο για τον τουρισμό χαρακτήρισε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο η Υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Σοφία Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας πως η απειλή παραμένει λόγω της πανδημίας. Πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα παραχωρήσει συνολικά €40,7 δις σε επιχειρήσεις και εργαζομένους για να στηριχθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού της Ελλάδα με στόχο την παραχώρηση κινήτρων σε νεαρά άτομα ώστε να προχωρήσουν με τον εμβολιασμό. Ταυτόχρονα, για στήριξη του τουρισμού η Ελλάδα διέθεσε €100 εκατ. σε προγράμματα σε προώθησης εσωτερικού τουρισμού και €420 εκατ. σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Η Rita Marques, Secretary of State for Tourism της Πορτογαλίας στάθηκε στους κοινούς κανόνες που υιοθέτησε η Ε.Ε. για την πραγματοποίηση ταξιδιών, καθώς και το πράσινο διαβατήριο το οποίο θα διευκολύνει την διακίνηση των πολιτών στις χώρες μέλη της ΕΕ. Την ίδια ώρα, ανέφερε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο στόχος είναι η προώθηση πολιτικών που να καταστήσουν βιώσιμο τον τουριστικό τομέα, αλλά και τον καταρτισμό τουριστικής ατζέντας 2030-2050.

Ο Jens Zimmer Christensen, Πρόεδρος του HOTREC Δανίας, σημείωσε πως παρόλο που έχουν επαναρχίσει τα ταξίδια, οι αριθμοί προ πανδημίας αναμένεται να ανακάμψουν το 2024. «Δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν προχωράνε. Θα απαιτηθεί χρόνος. Ο εμβολιασμός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επανέναρξη της οικονομίας και του τουρισμού. Στο μέλλον θέλουμε να δούμε ένα ομοιογενές σύστημα, το οποίο θα εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες».

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες