Η ιστορία του Parklane

Μία ακόμα μεγάλη επένδυση στον τουρισμό ετοιμάζει η Invel Real Estate Management (Cyprus) Ltd, η οποία βρίσκεται κοντά στην απόκτηση του 100% των εκδομένων μετοχών της εταιρείας Parklane.
 
Πώς, όμως, φτάσαμε ως εκεί; Το πολυτελές ξενοδοχείο που βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή Πύργου Λεμεσού και το οποίο αναστέλλει τη λειτουργία του στις 15 Νοεμβρίου 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έχει ιστορία πέραν των 30 ετών, αρχίζοντας την πορεία του κοντά στη δεκαετία του 1990 ως Le Meridien.

 

Διαβάστε ακόμα: 

Απαγόρευσαν στον Παπαφιλίππου να πουλά παγωτό «πλάκα»

Β. Πολυκάρπου: Στην Wargaming δεν περιμέναμε την πανδημία για τηλεργασία


Πιο κάτω παρατίθενται ορισμένα από τα σημεία σταθμός στην ιστορία του ξενοδοχείου.
 
2012
Στην ετήσια έκθεσή της, η C.C.C. Tourist Enterprises Public Company ανέφερε ότι η εταιρεία συστάθηκε στην Κύπρο το 1989 ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και μετατράπηκε σε δημόσια εταιρεία στις 5 Ιουνίου 1991. Εκτελεστικός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας είναι ο Κώστας Στ. Γαλαταριώτης, μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού.

Η εταιρεία κατείχε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας L’ Union Nationale (Tourism and Sea Resorts) Limited, η οποία συστάθηκε στην Κύπρο το 1981 και ήταν ιδιοκτήτρια εταιρεία του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Le Meridien Limassol Spa & Resort. (Le Meridien) και 50% μέτοχος στον συνεταιρισμό L’ Union Branded Residences ο οποίος επίσης συστάθηκε στην Κύπρο στις 7 Οκτωβρίου 2011 με κύριο σκοπό την ανάπτυξη πολυτελών οικιστικών ακινήτων σε γη δίπλα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα.



2013
Στις 23 Οκτωβρίου 2013 η C.C.C. Tourist Enterprises Public Company Ltd υπέγραψε συμφωνία και σχέδιο έκδοσης κεφαλαίου με την Emerald Coast Properties Ltd (Ρώσοι επενδυτές), σύμφωνα με την οποία η θυγατρική της εταιρεία L' Union Nationale (Tourism and Sea Resorts) Ltd θα εκδώσει στο άρτιο 20 εκατ. μετοχές νέας ονομαστικής αξίας €1 η καθεμία, οι οποίες θα αναληφθούν από τον επενδυτή και η εταιρεία θα εγκαταλείψει το δικαίωμα αγοράς πριν από όλους.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειτο στη διακρίβωση συγκεκριμένων επιχειρηματικών δεδομένων και παραδοχών και στη διενέργεια μελέτης δεούσης επιμέλειας (due diligence), η οποία στόχευε στη διακρίβωση των συγκεκριμένων επιχειρηματικών δεδομένων και παραδοχών.
 
2014
Στις 31 Ιανουαρίου 2014 οι όροι της συμφωνίας υλοποιήθηκαν και η θυγατρική εταιρεία με ειδικό ψήφισμα την ίδια ημέρα εξέδωσε και παραχώρησε 20 εκατ. μετοχές με ονομαστική αξία €1 η καθεμία στον επενδυτή με τιμή διάθεσης €20 εκατ. Μετά την έκδοση των εν λόγω μετοχών, η εταιρεία και ο επενδυτής κατείχαν 50% μερίδιο ο καθένας στην L' Union Nationale.
 
Στις 6 Ιουνίου 2014, η εταιρεία υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης με την Emerald, η οποία κατείχε το 50% των εκδομένων μετοχών της L' Union, σύμφωνα με το οποίο το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της L' Union θα αυξανόταν περίπου κατά €52,5 εκατ. με έκδοση νέων μετοχών στην Emerald.

 
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ολοκληρώθηκε η μετοχική κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της L' Union, αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο κατά €52,5 εκατ., με την έκδοση 40.076.336 μετοχών ονομαστικής αξίας €1.31 η καθεμία. Με αυτή την έκδοση, η CCC Tourist η εταιρεία κατέχει ποσοστό 24,98% του συνολικού εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της L' Union.

Το προϊόν της έκδοσης (€52.5 εκατ.) έχει χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή τους τραπεζικού χρέους της L' Union προς την Τράπεζα Κύπρου.

2016
Αρχίζει η διαδικασία ριζικής ανακαίνισης και μετατροπής του ξενοδοχείου σε Parklane.

2017
Το πρώην Meridien, νυν Parklane βρίσκεται υπό πλήρη ανακαίνιση. Εξάλλου, στον ίδιο χώρο του ξενοδοχείου προγραμματίζεται και η ανέγερση ενός πολυώροφου κτηρίου με πολυτελή διαμερίσματα στα πλαίσια ενός σχεδίου μικτής ανάπτυξης.

2019
Έπειτα από ριζικό λίφτινγκ τριών ετών άνοιξε τις πόρτες του τον Μάρτιο του 2019, με καινούργιο αέρα και νέο πρόσωπο, το πρώην Le Meridien.
 
Το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa εκτείνεται σε 100,000 τ.μ.
 
Ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου είναι η Parklane Hotels Limited και λειτουργεί έπειτα από την εξασφάλιση franchise του διεθνούς ομίλου Marriot International.

 
Υπενθυμίζεται ότι η C.C.C. Tourist Enterprises Public Company, της οικογένειας Γαλαταριώτη, έχει επενδύσει το 24,98% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Parklane Hotels Limited.

Το 75% της ιδιοκτήτριας εταιρείας (Emerald) του ξενοδοχείου ελέγχεται από Ρώσους επενδυτές. CEO της εταιρείας είναι ο Ρώσος Roman Nikitin.

Όσον αφορά τον πύργο δίπλα από το Parklane, έντεκα όροφοι, 19 διαμερίσματα, ένα penthouse και δύο θέσεις στάθμευσης για κάθε κάτοικο συνθέτουν το Park Tower, το οποίο αποτελεί μέρος του πολυτελούς ξενοδοχείου.

Πρόκειται για μία περιορισμένη συλλογή από αποκλειστικές υπηρεσίες σε κατοικίες, 350 μέτρα από τη θάλασσα.

2020
Τον Οκτώβριο του 2020 η CCC Tourist ανακοίνωσε ότι κοντά στην απόκτηση του 100% των εκδομένων μετοχών της εταιρείας Parklane βρίσκεται η Invel Real Estate Management (Cyprus) Ltd.
 
Η C.C.C. Tourist Enterprises Public Company Ltd, η οποία κατέχει το 24,98% των εκδομένων μετοχών της εταιρείας Parklane Hotels Limited (Parklane), η ίδια μαζί με την εταιρεία Emerald Coast Properties Ltd, η οποία κατέχει το 75,02% των εκδομένων μετοχών της Parklane, έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης με την εταιρεία Invel Real Estate Management (Cyprus) Ltd, με το οποίο της παρέχουν αποκλειστικό δικαίωμα να προχωρήσει στην μελέτη δέουσας επιμέλειας «due diligence», και εάν ικανοποιηθεί να προχωρήσει στην εξαγορά του 100% των εκδομένων μετοχών της εταιρείας Parklane.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας στο ΧΑΚ, «σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης, με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των μετοχών, η εταιρεία θα διαθέσει το 24,98% των εκδομένων μετοχών που κατέχει στην Parklane, έναντι του αντίτιμου των €22,5 εκατ. Από την συναλλαγή υπολογίζεται να προκύψει κέρδος, το οποίο θα μπορεί να υπολογιστεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς των μετοχών».

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς των μετοχών, η οποία υπόκειται μεταξύ άλλων στην ολοκλήρωση της μελέτης δέουσας επιμέλειας «due diligence» και τελικών δεσμευτικών συμφωνιών, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου 2021.

Σε μία άλλη εξέλιξη, στις 4 Νοεμβρίου 2020, το ξενοδοχείο Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία του για την χειμερινή περίοδο στις 15 Νοεμβρίου 2020, δεδομένης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού παγκόσμια και λόγω των ολοένα και αυξανόμενων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των κατοίκων κάθε περιοχής.

Το πολυτελές ξενοδοχείο αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 15 Μαρτίου 2021, ευελπιστώντας σε μια καλύτερη εποχή για όλες τις επιχειρήσεις και ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Δειτε Επισης

Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS