Ένας επενδυτικός τομέας με προοπτική που χαίρει άκρας υγείας

Άλλη μια τρανή απόδειξη των τεράστιων επενδυτικών προοπτικών που διαπιστώνονται σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας στην Κύπρο ήρθε να αποτελέσει η εξαγορά και του Αρεταίειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου από το Hellenic Healthcare Group(HHG), τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Μόλις ένα χρόνο μετά την εξαγορά του Απολλώνειου, και αξιοποιώντας τα επενδυτικά κεφάλαια του CVC Capital Partners, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, το Hellenic Healthcare Group θέτει επί της ουσίας υπό τη στέγη του δύο εκ των μεγαλύτερων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων της Λευκωσίας, αλλά και της Κύπρου, για να καταστεί ουσιαστικά ως όμιλος, για τα καλά πρωταγωνιστής του τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί μας.

Εκ των πραγμάτων, και υπό το πρίσμα των σεναρίων που στο παρελθόν είδαν το φως της δημοσιότητας και ήθελαν το HHG να ενδιαφέρεται για την εξαγορά και άλλων, πέραν της πρωτεύουσας, νοσοκομείων της χώρας, εύλογο ερώτημα που αναφύεται κατά την παρούσα στιγμή αποτελεί το κατά πόσο η κάθοδος του ομίλου στην Κύπρο ολοκληρώνεται με την εξαγορά και του Αρεταίειου ή θα υπάρξει και συνέχεια.

Διαβάστε ακόμα: 

Στο προαναφερθέν πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο όμιλος, στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε και με την οποία γνωστοποιούσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Αρεταίειου, άφηνε πρόσφορο έδαφος για διττές ερμηνείες ως προς τις μελλοντικές του προθέσεις για το νησί μας, καθότι έκανε λόγο για μια σημαντική κίνηση συνέχισης του επενδυτικού του πλάνου για την Κύπρο και απόδειξη με τον πλέον έμπρακτο τρόπο της εμπιστοσύνης του στις προοπτικές του κυπριακού συστήματος υγείας και της ίδιας της χώρας.

Μολονότι λοιπόν πρόκειται για τοποθέτηση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μη αποκλεισμός του ενδεχομένου πιθανών νέων επενδύσεων από τον HHG στο νησί μας, το σίγουρο είναι πως ακόμη και με τις ήδη προκύπτουσες επενδυτικές του κινήσεις στη χώρα μας, το Hellenic Healthcare Group αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού και ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη σε ένα ούτως ή άλλως έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον που αναμένεται μάλιστα τα επόμενα χρόνια να γίνει ακόμη εντονότερο, δεδομένων των μεγάλων επενδύσεων στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στα σκαριά, όπως είναι το μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο που ετοιμάζεται να ανεγείρει η Laertes Health Ltd στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στην Έγκωμη, σε συνδυασμό με ένα άρτια εξοπλισμένο κέντρο αποκατάστασης. Αλλά και όπως είναι επίσης, η κάθοδος του νοσοκομείου Hadassah του Ισραήλ στην Κύπρο, μέσα από τη δημιουργία μεγάλης νοσοκομειακής μονάδας στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στη Λακατάμεια, καθώς και διαγνωστικού κέντρου στη Λεμεσό.

Διαβάστε ακόμη:

Την ίδια ώρα, και με φόντο ακριβώς το έντονο αυτό ανταγωνιστικό περιβάλλον, έκδηλη είναι η προσπάθεια υφιστάμενων νοσοκομειακών μονάδων για αναβάθμιση των υπηρεσιών και υποδομών τους, με το ιδιωτικό νοσοκομείο «Λητώ» στο Παραλίμνι για παράδειγμα(σ.σ. αναφέρεται ενδεικτικά), να εξασφαλίζει πρόσφατα από το Τμήμα Περιβάλλοντος άδεια επέκτασης μέσα από την ανέγερση νέου τριώροφου κτηρίου.

Διαβάστε εδώ: Νέο τριώροφο κτήριο για το ιδιωτικό νοσοκομείο Λητώ στο Παραλίμνι

Η διαμορφωθείσα ή υπό διαμόρφωση εικόνα, επί της ουσίας καταδεικνύει πως ο τομέας της υγείας αποτελεί ένα αναδυόμενο πυλώνα επί του οποίου η κυπριακή οικονομία μπορεί και θα μπορούσε να οικοδομήσει την επόμενη μέρα της, πόσο μάλιστα από την στιγμή που καθολικά παραδεκτή είναι η ανάγκη εμπλουτισμού των παραδοσιακών τομέων επί των οποίων μέχρι προσφάτως εδραζόταν η ανάπτυξή της. Και ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που η ενδυνάμωση του τομέα της υγείας μέσα από τέτοιου είδους τεράστιου βεληνεκούς ιδιωτικές επενδύσεις, στο τέλος της ημέρας είναι εκ της φύσεως της ωφέλιμη όχι μόνο για την οικονομία της Κύπρου και τους επενδυτές αυτούς καθ' αυτούς, αλλά για τους πολίτες και δη τους ασθενείς.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται άλλωστε συναφώς, πως στην εποχή του ΓΕΣΥ όπου τα τελευταία χρόνια έχουμε εισέλθει, στο πεδίο του ανταγωνισμού δεν βρίσκονται μόνο τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια μεταξύ τους, αλλά και εκείνα του ΟΚΥΠΥ-πάλαι ποτέ κρατικά-, που με τη σειρά τους θα πρέπει να ακολουθήσουν τον ιδιωτικό τομέα και να αναβαθμιστούν ποικιλοτρόπως, προκειμένου και εάν θέλουν να παραμείνουν βιώσιμα.  

Αξίζει να σημειωθεί πως μιλώντας τον περασμένο Νοέμβριο ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας για το 2023, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, κλήθηκε να σχολιάσει τις εξαγορές ιδιωτικών νοσοκομείων από επενδυτικά ταμεία.

Υποδεικνύοντας πως πρόκειται για θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, ο κ. Χατζηπαντέλα έκανε λόγο για «διπλοπόρτι αγοράς νοσοκομείων εντός και εκτός ΓεΣΥ», για να υποδείξει περαιτέρω πως εξαρτάται από τον ΟΑΥ και το Υπουργείο να το αντιμετωπίσουν και να αναστείλουν άδειες λειτουργίας νοσηλευτηρίων.

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά