Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη η Κύπρος

Την περίοπτη θέση της Κύπρου στον τομέα της ναυτιλίας, με τη χώρα μας να θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα και ανταγωνιστικά ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως καθώς φιλοξενεί πέραν των 275 ναυτιλιακών εταιρειών και διαχειριστές πλοίων, καταδεικνύει η EY Attractiveness Survey Cyprus 2022 με θέμα «Πώς η Κύπρος μπορεί να διεκδικήσει επενδύσεις σε έναν ανατρεπτικό κόσμο».

Tα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την EY στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε στη Λεμεσό.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, σε σχέση με το μέγεθος του στόλου της, η Κύπρος κατατάσσεται στην 11η θέση παγκοσμίως και 3η στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιτυχία αυτή στον τομέα να μην οφείλεται μόνο στη στρατηγική θέση της χώρας ή στο γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στη διώρυγα του Σουέζ, αλλά κυρίως σε στρατηγικές κινήσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το εγκεκριμένο καθεστώς ναυτιλίας από την Ε.Ε., το οποίο περιλαμβάνει το επανεγκεκριμένο φορολογικό σύστημα χωρητικότητας.

Διαβάστε ακόμα: 

Επιπρόσθετα, όπως τονίζεται, ως χώρα η Κύπρος προσφέρει ευνοϊκή νομοθεσία για τα επενδυτικά ταμεία με εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης σε ναυτιλιακές εταιρείες, ανταγωνιστικά κόστη και τέλη εγγραφής πλοίων, χωρίς περιορισμούς στην εθνικότητα του πληρώματος, 28 διμερείς συμφωνίες εμπορικής ναυτιλίας και έναν εξελιγμένο κλάδο επαγγελματικών υπηρεσιών. Ακόμη, η χώρα συμβαδίζει με τις διεθνείς συνθήκες για την ασφάλεια και την πρόληψη μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Το σημαντικότερο όλων, ωστόσο, είναι το ότι η κυπριακή σημαία που φέρουν πάνω από 1,700 ωκεανόπλοια βρίσκεται στη «λευκή» λίστα των Μνημονίων Συναντίληψης Παρισιού και Τόκιου, γεγονός το οποίο πρακτικά σημαίνει λιγότερους ελέγχους και καθυστερήσεις στους ιδιοκτήτες.

«Αναταραχές» και… κύματα

Από την άλλη, προφανώς και δεδομένου του μεγέθους της ναυτιλιακής βιομηχανίας δεν μπορούν να είναι όλα ρόδινα. Ο τομέας καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα την απανθρακοποίηση των πλοίων, ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος στο περιβάλλον. Στην εξίσωση προστίθενται και οι εμπορικές κυρώσεις και η ασυμβατότητα των τεχνολογικών προόδων.

Η έλλειψη ταλέντων, είναι επίσης ένα ακόμη εμπόδιο, ωστόσο, σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης, πανεπιστήμια και ακαδημίες, προσφέρουν πτυχία και εξειδικευμένα μαθήματα που σχετίζονται με τα θαλάσσια επαγγέλματα. Στην έκθεση γίνεται αναφορά ακόμη στο τουρκικό εμπάργκο και στην περιορισμένη αεροπορική συνδεσιμότητα.

Απάντηση σε όλα τα πιο πάνω, φαίνεται πως έδωσε ή επιχειρεί να δώσει η δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου στη βιομηχανία.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου