powered by

Σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη η Κύπρος

Την περίοπτη θέση της Κύπρου στον τομέα της ναυτιλίας, με τη χώρα μας να θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα και ανταγωνιστικά ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως καθώς φιλοξενεί πέραν των 275 ναυτιλιακών εταιρειών και διαχειριστές πλοίων, καταδεικνύει η EY Attractiveness Survey Cyprus 2022 με θέμα «Πώς η Κύπρος μπορεί να διεκδικήσει επενδύσεις σε έναν ανατρεπτικό κόσμο».

Tα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την EY στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε στη Λεμεσό.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, σε σχέση με το μέγεθος του στόλου της, η Κύπρος κατατάσσεται στην 11η θέση παγκοσμίως και 3η στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιτυχία αυτή στον τομέα να μην οφείλεται μόνο στη στρατηγική θέση της χώρας ή στο γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στη διώρυγα του Σουέζ, αλλά κυρίως σε στρατηγικές κινήσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το εγκεκριμένο καθεστώς ναυτιλίας από την Ε.Ε., το οποίο περιλαμβάνει το επανεγκεκριμένο φορολογικό σύστημα χωρητικότητας.

Διαβάστε ακόμα: 

Επιπρόσθετα, όπως τονίζεται, ως χώρα η Κύπρος προσφέρει ευνοϊκή νομοθεσία για τα επενδυτικά ταμεία με εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης σε ναυτιλιακές εταιρείες, ανταγωνιστικά κόστη και τέλη εγγραφής πλοίων, χωρίς περιορισμούς στην εθνικότητα του πληρώματος, 28 διμερείς συμφωνίες εμπορικής ναυτιλίας και έναν εξελιγμένο κλάδο επαγγελματικών υπηρεσιών. Ακόμη, η χώρα συμβαδίζει με τις διεθνείς συνθήκες για την ασφάλεια και την πρόληψη μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Το σημαντικότερο όλων, ωστόσο, είναι το ότι η κυπριακή σημαία που φέρουν πάνω από 1,700 ωκεανόπλοια βρίσκεται στη «λευκή» λίστα των Μνημονίων Συναντίληψης Παρισιού και Τόκιου, γεγονός το οποίο πρακτικά σημαίνει λιγότερους ελέγχους και καθυστερήσεις στους ιδιοκτήτες.

«Αναταραχές» και… κύματα

Από την άλλη, προφανώς και δεδομένου του μεγέθους της ναυτιλιακής βιομηχανίας δεν μπορούν να είναι όλα ρόδινα. Ο τομέας καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα την απανθρακοποίηση των πλοίων, ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος στο περιβάλλον. Στην εξίσωση προστίθενται και οι εμπορικές κυρώσεις και η ασυμβατότητα των τεχνολογικών προόδων.

Η έλλειψη ταλέντων, είναι επίσης ένα ακόμη εμπόδιο, ωστόσο, σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης, πανεπιστήμια και ακαδημίες, προσφέρουν πτυχία και εξειδικευμένα μαθήματα που σχετίζονται με τα θαλάσσια επαγγέλματα. Στην έκθεση γίνεται αναφορά ακόμη στο τουρκικό εμπάργκο και στην περιορισμένη αεροπορική συνδεσιμότητα.

Απάντηση σε όλα τα πιο πάνω, φαίνεται πως έδωσε ή επιχειρεί να δώσει η δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου στη βιομηχανία.

Δειτε Επισης

Eπιστροφή για το κορυφαίο Cyprus Job & Career Festival
Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Στρατηγική επιβίωσης ή επιθετικής ανάπτυξης;
Ένα προηγμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κυβερνοασφάλεια και βιωσιμότητα της επιχείρησής σας
Corporate Padel Tournament: Ένα πρωτοποριακό γεγονός που αλλάζει τους κανόνες
Shell Cyprus: Δίνει την ευκαιρία σε τρεις τυχερούς να ζήσουν τον παλμό της Formula 1 στη Μόντζα
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 23ο McDonald’s Ayia Napa Youth Soccer Festival (pics)
Ο ρόλος του MiCA στο κρυπτονόμισμα
Τι κάνει «νιάου νιάου» στα κεραμίδια του λιανεμπορίου;
4α Βραβεία Καλών Πρακτικών Εταιρικής Βιωσιμότητας & Υπευθυνότητας
Η στήριξη της ψυχικής υγείας κορυφαίος παράγοντας για την ικανοποίηση από την εργασία