Βάζει γερά θεμέλια οικοδόμησης τρίτου πυλώνα οικονομίας η Πάφος

Γερά θεμέλια οικοδόμησης ενός ισχυρού νέου πυλώνα οικονομίας, αυτού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, βάζει η Πάφος, που σε συνδυασμό με τους δύο υφιστάμενους βασικούς άξονες επί των οποίων κατά κύριο λόγο περιστρέφεται η οικονομία της, δηλαδή τον τουρισμό και τις κατασκευές, εκτιμάται ότι θα συμβάλει και θα δώσει πρόσθετη μεγάλη ώθηση στην προσπάθεια της πόλης και της επαρχίας να κάνουν το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. 

Η προσπάθεια όπως η Πάφος καταστεί κέντρο παροχής υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όχι μόνο δεν είναι συγκυριακή, αλλά αντιθέτως αποτελεί στρατηγική στόχευση της τοπικής Αρχής της πόλης, η οποία διαπιστώνοντας και την άνθιση που ο συγκεκριμένος τομέας γνωρίζει σε άλλες πόλεις του νησιού, όπως για παράδειγμα η Λευκωσία και η Λεμεσός, φιλοδοξεί ακριβώς να δημιουργήσει ένα ανάλογο οικοσύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Πάφο. Κάτι που αναμένεται φυσικά να προσδώσει πολλαπλά οφέλη για την πόλη, τόσο πνευματικά όσο και κοινωνικά και οικονομικά. 

Διαβάστε ακόμη: 

8+1 επενδύσεις που αναζητούν χρηματοδότηση 

How I made It: Το success story της Τζένης Χατζηκώστα 

Βελτιώνονται οι δρόμοι στο πάρκο του Ακάμα

Νεάπολις και... ΤΕΠΑΚ 

Συγκεκριμένα, η Πάφος, φιλοξενώντας ήδη εδώ και αρκετά χρόνια το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Νεάπολις, ετοιμάζεται μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια(σ.σ. η προσπάθεια είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023), να υποδεχθεί τους φοιτητές της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ. Η στέγαση της εν λόγω σχολής του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο, χαρακτηρίστηκε από τον δήμαρχο της πόλης Φαίδωνα Φαίδωνος ως το σημαντικότερο έργο που θα γίνει τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στην πόλη, με τον στόχο δεκαετιών για ίδρυση ενός δημόσιου πανεπιστήμιου να καθίσταται εφικτός έπειτα από μεθοδική δουλειά αρκετών χρόνων.  

Σημειώνεται ότι πρόσφατα εκδόθηκε η πολεοδομική άδεια για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ που θα στεγάσουν την Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, ενώ σε παρακείμενο τεμάχιο γης θα ανεγερθούν και οι φοιτητικές εστίες. 

Οι χώροι που θα δημιουργηθούν, σύμφωνα με τον Φαίδωνα Φαίδωνος, θα είναι προσιτού ενοικίου για τους φοιτητές της νέας δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής που θα δημιουργηθεί στην Πάφο. Το κτήριο των εστιών θα είναι 3.000 τ.μ. και θα χρειαστούν 14 μήνες για την υλοποίηση του έργου από την ημέρα που θα ξεκινήσει ο εργολάβος τις εργασίες. 

Η κάθοδος του American University of Βeirut

Στην όλη εξίσωση των προσπαθειών την Πάφου να... κτίσει ένα τρίτο πυλώνα οικονομίας μέσω των επενδύσεων στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ήρθε να προστεθεί με εμφαντικό τρόπο η προ ημερών ανακοίνωση για την προδιαγραφόμενη κάθοδο του American University of Βeirut (AUB) στην πόλη. 

Διαβάστε εδώ: Επένδυση μαμούθ στην Πάφο στον χώρο της εκπαίδευσης

Πρόκειται για μια επένδυση-μαμούθ, ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ, με  το American University of Βeirut να δημιουργεί στην Πάφο ένα νέο πανεπιστήμιο με την ονομασία American University of Βeirut-Mediterraneo. Το εν λόγω πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση τρεις σχολές, στους τομείς του Computer Science, του Economy and Business και της Σχολής Πολιτικής Μηχανικής, ενώ στόχος είναι όπως τα επόμενα χρόνια φιλοξενεί πέραν των δύο χιλιάδων φοιτητών.

Οι εργασίες κατασκευής των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου, που θα λειτουργήσουν στο συγκρότημα των Χαρουπόμυλων, αναμένεται αρχίσουν εντός του προσεχούς Ιουνίου- Ιουλίου και να ολοκληρωθούν εντός 12 μηνών, με στόχο να αρχίσουν τα μαθήματα με τους πρωτοετείς φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η κάθοδος του American University of Βeirut και δη η δημιουργία νέου πανεπιστημίου στην Πάφο, όπως ο δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε, θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την πόλη.

Σημειώνεται πως η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του δήμου Πάφου και του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Βηρυτού θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Lee Satterfield την Παρασκευή 8 Απριλίου, στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου. Στο πλαίσιο της τελετής θα γίνει επίσης παρουσίαση των αρχιτεκτονικών σχεδίων των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου.

Διαβάστε εδώ: Πέφτουν την Παρασκευή οι υπογραφές για την κάθοδο του AUB στην Πάφο

Βεβαίως, αξίζει να σημειωθεί, πως η έλευση του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Βηρυτού στην Πάφο δεν αναμένεται να είναι η τελευταία μεγάλη πανεπιστημιακή επένδυση που θα γίνει στην πόλη, καθότι διακηρυγμένη πρόθεση της τοπικής Αρχής είναι να εργαστεί και προς άλλες κατευθύνσεις για προσέλκυση και άλλων πανεπιστημίων. Και τούτο, στο πλαίσιο ακριβώς του στόχου της δημιουργίας ενός τρίτου πυλώνα στην οικονομία-αυτόν της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης-, μαζί με τους τομείς του τουρισμού και των κατασκευών. Κάτι που με ικανοποίηση, τόσο ο δήμος όσο και οι πολίτες της Πάφου, βλέπουν να υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς.

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;