Powered by

8+1 επενδύσεις που αναζητούν χρηματοδότηση

Το έντονο ενδιαφέρον που παρατηρείται για επενδύσεις στην Κύπρο αντικατοπτρίζει ειδική έκθεση της KPMG, στην οποία ο ελεγκτικός οίκος παραθέτει συγκεκριμένες επερχόμενες επενδύσεις-χωρίς για ευνόητους λόγους να κατονομάζει τους κύριους των έργων- οι οποίες βρίσκονται σε αναζήτηση κεφαλαίων, προκειμένου να πάρουν μπρος και να υλοποιηθούν ή να επεκταθούν. 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως αυτό αποτυπώνεται στην έκθεση της KPMG μέσα από την παράθεση των επενδύσεων που ψάχνουν χρηματοδότηση, αφορά διάφορους τομείς της οικονομικής/επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Διαβάστε ακόμη: 

Βάζει γερά θεμέλια οικοδόμησης τρίτου πυλώνα οικονομίας η Πάφος 

How I made It: Το success story της Τζένης Χατζηκώστα 

Βελτιώνονται οι δρόμοι στο πάρκο του Ακάμα

Στην έκθεση, οι επενδύσεις που με την εξεύρεση κεφαλαίων φιλοδοξούν να πάρουν σάρκα και οστά ή να επεκταθούν, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτές μέχρι πέντε εκατομμύρια ευρώ και στις μεγαλύτερες, άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. 

Διαβάστε εδώ: KPMG: Έκρηξη συγχωνεύσεων και εξαγορών-Ποιες ξεχώρισαν στην Κύπρο

Στις επενδύσεις μέχρι 5 εκατ. ευρώ, startup εταιρεία στον τομέα της τεχνολογίας επιδιώκει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της επιχείρησης. Πρόκειται συγκεκριμένα για μια startup εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων που χρησιμοποιεί δεδομένα, την επιστήμη τροφίμων και βιοχημεία για να παρασκευάζει ινώδη, νόστιμα, φυτικά προϊόντα και συστατικά πουλερικών. 

Στον τομέα της εκπαίδευσης, οι μέτοχοι μιας startup εταιρείας αναζητούν κεφάλαια για την ανάπτυξη και την προώθηση μιας επαγγελματικής πλατφόρμας μάθησης και δικτύωσης.

Τέλος, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας αναζητά  χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργου εμπορευματοποίησης συστήματος Συμπυκνωμένης Ηλιακής Ενέργειας (Concentrated Solar Power) 1 MW στην Ελλάδα.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις 

Στα πιο μεγάλα πορτοφόλια επενδύσεων, που αφορούν έργα άνω των 5 εκατ. ευρώ, η KPMG παραθέτει τουλάχιστον δύο περιπτώσεις στον τομέα της υγείας.

Η πρώτη αφορά εταιρεία η οποία είναι γνωστή στον χώρο της υγείας στην Κύπρο, και η οποία επιδιώκει χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ενός κέντρου θεραπείας με τη χρήση πρωτονίων, με μέγιστη ετήσια χωρητικότητα 320 ασθενών.

Επίσης, οι μέτοχοι μιας άλλης εταιρείας στον τομέα της υγείας, αναζητούν χρηματοδότηση για την ανάπτυξη νοσοκομειακής μονάδας 145 κλινών. Το έργο υπολογίζεται ότι θα έχει συνολικό κόστος περίπου 60 εκατ. ευρώ και η λειτουργία του νοσοκομείου αναμένεται κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024.

Στον τομέα του τουρισμού, η αναζήτηση χρηματοδότησης αφορά στη δημιουργία ενός παραθαλάσσιου ξενοδοχείου 4 αστέρων σε προνομιακή τοποθεσία, με premium εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, που περιλαμβάνει 228 δωμάτια, 3 εστιατόρια, 4 μπαρ και καφέ, εγκαταστάσεις ευεξίας και συνεδρίων. Στην έκθεση αναφέρεται πως οι ιδιοκτήτες επιδιώκουν να βγουν από την επιχείρηση.

Στα ακίνητα, εταιρεία επιδιώκει να συγκεντρώσει χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος κατοικιών με έδρα τη Λευκωσία συνολικής οικοδομικής πυκνότητας 22 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Τέλος, η ενέργεια έχει εξέχουσα θέση με δύο επενδύσεις. Η πρώτη αφορά εταιρεία που αναζητεί χρηματοδότηση για την κατασκευή ηλιoθερμικού πάρκου ισχύος 65 MW ή εναλλακτικά την πώληση της άδειας για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου.

Η δεύτερη σχετίζεται με την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού ισχύος 105 MW με τη χρήση φυσικού αερίου.

Δειτε Επισης

Σε περιπέτειες για τα πνευματικά δικαιώματα η Κύπρος-Γιατί ελλοχεύει κίνδυνος κυρώσεων από την Ε.Ε.
Παραδοχή Αναστασιάδη: Εξετέθη με το επενδυτικό πρόγραμμα η Κύπρος-Τι ξεκαθαρίζει για δικηγορικό γραφείο και Σεϋχέλλες
Ανοδικά έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Yποβάθμισε και το ΚΟΕ την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2025
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού-Τα έσοδα και οι πραγματικές δαπάνες το πρώτο τρίμηνο
Απτό βήμα για επαναπατρισμό ταλέντων...Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για φορολογικά κίνητρα που ενέκρινε το Υπουργικό
Στεγαστική πολιτική: Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το σχέδιο στέγασης μέτρια αμειβόμενων του ΚΟΑΓ
Σύμβαση εξάλειψης διπλής φορολογίας με Κουρασάο-Σταθερότητα για νέους και υφιστάμενους επενδυτές
Πρόσβαση για περισσότερους πολίτες στα στεγαστικά σχέδια του ΚΟΑΓ-Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Κίνητρα σε Κύπριους που εργάζονται στο εξωτερικό για να επιστρέψουν... Οι ανακοινώσεις Νίκου Χριστοδουλίδη