KPMG: Έκρηξη συγχωνεύσεων και εξαγορών-Ποιες ξεχώρισαν στην Κύπρο

Το 2021 ήταν μια χρονιά «έκρηξης» για συγχωνεύσεις και εξαγορές, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα της KPMG, σε σημείο που όπως όλα δείχνουν, οι αριθμοί ανακάμπτουν και ξεπερνούν τα επίπεδα πριν την πανδημία.

Ωστόσο, αν και οι αρχικές προοπτικές για τη δραστηριότητα των συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2022 παραμένουν θετικές, με τους dealmakers να δείχνουν αύξηση στον όγκο συναλλαγών μεταξύ των βιομηχανιών, η διεθνής αναταραχή που προέρχεται κυρίως από την κατάσταση Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει εκτροχιάσει προγραμματισμένες συμφωνίες και δημιούργησαν αβεβαιότητα στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη: 

«Αλφαμέγα Stadium»: Όλες οι πληροφορίες για τη χορηγική συμφωνία

Κατοικίες στα χαρτιά: Ποιος πληρώνει τη νύφη αν αυξηθεί το κόστος

Αναλυτικά οι κενές θέσεις εργασίας σε κάθε κλάδο (πίνακες) 

Αυτά είναι τα νέα ξενοδοχεία που έρχονται στη Λεμεσό 

H Cerberus αποκτά τα ΜΕΔ της Alpha Bank Κύπρου 

Επαναρχίζει το In-Class Professional Diploma in Digital Marketing

Η έκθεση αφορά το 2021, και τα στοιχεία δείχνουν τόσο την αξία των συναλλαγών όσο και τον όγκο των προσφορών, να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 59% και 22% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2020.

Παρά την πανδημία, η συνολική αξία και ο όγκος των παγκόσμιων διασυνοριακών συναλλαγών ήταν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το 2021, δηλαδή στα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια και 19,6 χιλιάδες συμφωνίες, αντίστοιχα.

Οι κυριότεροι τομείς

Σε τοπικό επίπεδο, η KPMG ξεχωρίζει την απόκτηση του Απολλώνιου Ιδιωτικού Νοσοκομείου από τον όμιλο εταιρειών του Hellenic Healthcare Group, μία συμφωνία η οποία εκτιμήθηκε γύρω στα 85,0 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε εδώ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Απολλώνειου από Hellenic Healthcare

Στον τομέα των ακινήτων, ψηλά βρίσκεται η απόκτηση της Parklane Hotels Limited, από την Emerald Coast Properties Limited. Το τίμημα πώλησης για την πώληση του ξενοδοχείου, αποτελούσε το 24,98% των μετοχών που η C.C.C. Tourist Enterprises Public Company Ltd κατείχε στην Parklane Hotels Ltd και υπολογίστηκε ότι ανέρχεται σε €22,5 εκατ.

Διαβάστε εδώ: Έκλεισε η εξαγορά του Parklane

Στο εξωτερικό, ο οίκος ξεχωρίζει για το 2021, την συγχώνευση της Discovery Inc με την WarnerMedia, οι οποίες ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους ύψους 43,0 δισ. δολαρίων τον περασμένο Μάιο. Επίσης την συγχώνευση των Altimer Growth Corp με την Grab Holdings Inc, με χρηματικλό τίμημα 40 εκατ. δολαρίων.

Ακόμη, για όλο το 2021 σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότερες εξαγορές ήταν στον τομέα της Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Επικοινωνιών. Συγκεκριμένα έγιναν, 15,297 συμφωνίες (το 24% του συνόλου των συμφωνιών) ύψους 1,418 δισ. δολαρίων. Ακολουθεί ο τομέας των καταναλωτικών αγαθών, με 3,154 συμφωνίες (το 13% του συνόλου των συμφωνιών), ύψους συνολικά 747 δισ. δολαρίων.

Λόγοι και προκλήσεις

Τι οδηγεί και ποιες οι κύριες προκλήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις; Η έκθεση της KPMG έχει εντοπίσει τους παράγοντες.

Αρχικά, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές με γνώμονα τη δυσκολία και οι εκχωρήσεις ιδιωτικών κεφαλαίων θα είναι ο κύριος λόγος πωλήσεων της δραστηριότητας στην Ευρώπη κατά το 2022, σύμφωνα με έρευνα της Statista που διεξήχθη το 1ο-2ο τρίμηνο του 2021 και συμμερίζεται η KPMG. Από την άλλη πλευρά, οι υποτιμημένοι στόχοι και οι εξαγορές ιδιωτικών μετοχών αναμένεται να παίξουν το ρόλο τους.

Σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί μία πιο πειθαρχημένη προσέγγιση, αναφορικά με την δημιουργία αξίας για τους μετόχους, πολλές εταιρείες θα επιλέξουν να ανακοινώσουν το διαχωρισμό και εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, επιτρέποντας μεγαλύτερη στρατηγική εστίαση στη βασική επιχειρηματική δραστηριότητα. Να προχωρήσουν ουσιαστικά στη δημιουργία spinoff εταιρειών.

Τέλος, το άνοιγμα των αγορών, η απότομη αύξηση των τιμών στα χρηματιστήρια, η αυξημένη προσφορά φθηνού κεφαλαίου και τα ποσά ρεκόρ σε μετρητά, αναμένεται να διατηρήσουν τη δυναμική της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών κατά το 2022.

Όσον αφορά τις προκλήσεις, η KPMG μίλησε με 350 στελέχη επιχειρήσεων στις ΗΠΑ μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγηκαν, ψηλά στις προκλήσεις, βρίσκονται οι υψηλές αποτιμήσεις των εταιρειών.

Πιο αναλυτικά, για να δικαιολογηθεί το υψηλό κόστος συναλλαγής, υπάρχει αυξημένη πίεση για αυξημένες αποτιμήσεις. Πάνω από το 60% των εταιρικών στελεχών των ΗΠΑ ανέφεραν τις υψηλές αποτιμήσεις ως τη μεγαλύτερη πρόκληση συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2022.

Η στενή ρευστότητα αναφέρθηκε ως η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση από το 56% των στελεχών επιχειρήσεων, λόγω των πιθανών αυξήσεων των επιτοκίων που αναμένονται το 2022.

Ο σκληρός ανταγωνισμός για περιορισμένο αριθμό στόχων υψηλής αξίας και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναφέρθηκαν ως η 3η και η 4η μεγαλύτερη πρόκληση το 2022, από το 55% και το 52% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης