To Κέντρο CERIDES καταλύτης της περιφερειακής συνεργασίας

Ο Διευθυντής του Κέντρου καθηγητής Γεώργιος Μπούστρας εξηγεί πως τα έργα του Κέντρου ενδυναμώνουν τις σχέσεις των χωρών της νότιο-ανατολικής Ευρώπης με πρακτικό όφελος για ολόκληρη την περιοχή.

 Η φιλόδοξη προσπάθεια ανάπτυξης περιφερειακών συνεργασιών στην Νότιό-Ανατολική Μεσόγειο, με την έντονη κινητικότητα που την συνοδεύει τα τελευταία χρόνια, εξαρτάται και πολλές φορές συγκρούεται με τις άστατες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή.

Κόντρα όμως στις αναταράξεις των γεωπολιτικών ισορροπιών υπάρχει εδώ και καιρό μια σταθερή δυναμική που πηγάζει από την Κύπρο και που κατορθώνει να κτίζει γέφυρες και πραγματικές συνεργασίες. Προέρχεται από την επίπονη και κυρίως καταλυτική εργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας και ασφάλειας που εκπονείται από το Κέντρο Αριστείας CERIDES - Center for Excellence in Innovation and Technology του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τους δεκάδες εταίρους του στις χώρες της Nότιο-Aνατολικής Ευρώπης.

O διευθυντής του CERIDES, Καθηγητής Εκτίμησης Κινδύνου Γεώργιος Μπούστρας, αναφέρει ότι το Κέντρο συστάθηκε το 2016 και παρέχει μια ολιστική προσφορά ερευνητικών και συμβουλευτικών λύσεων οικοδομώντας τα τελευταία χρόνια φήμη υψηλού επιπέδου για τα πρακτικά ερευνητικά και εκπαιδευτικά έργα που εκπονεί στο χώρο της Εκτίμησης Κινδύνων.

Ο καθηγητής Μπούστρας σημειώνει ότι η διεθνοποίηση και η διεισδυτικότητα του Κέντρου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις σχέσεις που χτίζονται στο ετήσιο Nicosia Risk Forum σημείο αναφοράς για την περιοχή, ειδικών και εμπειρογνωμόνων στον τομέα της Ασφάλειας, του Κινδύνου και της Έρευνας που διοργανώνει το ίδιο το κέντρο.

Ομοίως, η συνειδητοποίηση αλλά και η βούληση από τις χώρες της περιοχής για την άμεση ανάγκη επίλυσης κοινών προβλημάτων - από την ρύπανση των θαλασσών έως και τις δασικές πυρκαγιές που μαστίζουν τα τελευταία χρόνια της χώρες της νότιό-ανατολικής Μεσογείου – έχουν ωθήσει μια νέα προσέγγιση που τοποθετεί το CERIDES, στην καρδιά της αναζήτησης λύσεων.

Ο καθηγητής Μπούστρας σημείωσε ότι παρά την αστάθεια το κλίμα αλλάζει και αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Φόρουμ Φιλίας (Philia Forum) στην Αθήνα τον Φεβρουάριο όπου με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας προωθούνται και εμπεδώνονται οι πολυμερείς δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ χωρών στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο. Η περιφερειακή συνεργασία σε θέματα που οικοδομούν «θετική ατζέντα» για την περιοχή μας αποκτά κεντρικό ρόλο.  Ένα από αυτά τα θέματα είναι η πολιτική προστασία.

 

Σε πρακτικό επίπεδο όμως είναι στο Forum του Κέντρου CERIDES το Nicosia Risk Forum τον περασμένο Νοέμβριο που ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρίστος Δήμας, Πρέσβεις και Επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας, επιστήμονες και επαγγελματίες από το Ισραήλ και την Ιορδανία στο χώρο της Πολιτικής Προστασίας συναντήθηκαν για να συζητήσουν πρακτικά περιφερειακά θέματα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας και – ουσιαστικά – να προωθήσουν αυτό που αποκαλείται «disaster diplomacy».

Το διεπιστημονικό Κέντρο CERIDES εργοδοτεί 30 και πλέον ερευνητές και διδακτικό ερευνητικό προσωπικό και διαχειρίζεται συνολικά χρηματοδότηση από Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα που υπερβαίνει, πλέον, τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος ο καθηγητής Μπούστρας είναι Χημικός Μηχανικός με ειδίκευση (PhD, Kingston University) στην εκτίμηση και διαχείριση κινδύνων. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία και η ακαδημαϊκή του έρευνα εστιάζονται στην ανάπτυξη και εφαρμογή στατιστικών και μαθηματικών μοντέλων για την εκτίμηση, ποσοτικοποίηση και διαχείριση των κινδύνων. Πολλά από τα έργα τα οποία διαχειρίζεται το CERIDES εστιάζονται σε αυτή την διάσταση κυρίως την προστασία των μακροπρόθεσμων συμφερόντων του δημοσίου και του συνόλου της κοινωνίας.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του Secure SocietiesProtecting Freedom and Security of Europe and its Citizens του χρηματοδοτικού προγράμματος HORIZON 2020, το CERIDES έχει αποκομίσει επιπλέον 1,1 εκατομμύρια ευρώ για τρία σημαντικά έργα (εκ των οποίων τα 800,000 ευρώ για μισθούς και θέσεις νέων ερευνητών και θα διαχειριστεί ως συντονιστής πέραν των 12.5 εκατομμυρίων ευρώ σε consortia με δεκάδες εταίρους στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.

Σε μερικά από τα έργα συμμετέχουν και ως τελικοί χρήστες φορείς από την Κύπρο όπως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Παράδειγμα αποτελεί το Ερευνητικό Πρόγραμμα SAFED Safety, Fire & Design: Simulation For Fire Safety Training το οποίο περιλαμβάνει τη διοργάνωση εξειδικευμένων ασκήσεων για πυροσβέστες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το χρηματοδοτούμενο από το την DG ECHO πρόγραμμα HEUREKA της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο συμμετέχουν φορείς και οργανισμοί από Παλαιστίνη, Ιορδανία, Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο και έχει ως βασικό σκοπό την προώθηση του διαλόγου για τη συνεργασία σε θέματα πολιτικής προστασίας στη Μέση Ανατολή. Από τον ίδιο φορέα χρηματοδοτείται και το έργο BALANCE στο οποίο συμμετέχουν Πολιτικές Προστασίες Κύπρου, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας με επικεφαλής εταίρο το CERIDES το οποίο διοργανώνει σειρά ασκήσεων πολιτικής προστασίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων με κέντρο το Μαυροβούνιο. 

Άλλα έργα που τρέχουν αναφέρει ο καθηγητής Μπούστρας είναι το Mediterranean practitionersnetwork & capacity building for effective response to emerging security challenges – MEDEA το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό για ένα Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Πρώτων Ανταποκριτών και το Air Quality Services for cleaner air in Cyprus το οποίο και συνδυάζει καινοτόμες τεχνικές εξελίξεις με νέες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με την διατύπωση και την πρόβλεψη της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα. Το τελευταίο επιδιώκει να παράσχει την πρώτη αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία και την εκτίμηση κινδύνων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κύπρο.

Σημαντικά θεωρεί ο καθηγητής τα τρία έργα του CERIDES τα οποία έχουν ουσιαστική νομική διάσταση όπως το Strategic Assessment for Law and Police Cooperation το οποίο συμβάλει στην ευρωπαϊκή εναρμόνιση της δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας, το Enhancing EU Data Protection Sector with new Skills το οποίο στοχεύει στην εδραίωση μιας ισχυρής περιφερειακής εταιρικής σχέσης στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γερμανία, η οποία θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του νέου ευρωπαϊκού καθεστώτος προστασίας δεδομένων και, τέλος, το Judicial and Police Cooperation Preventing Radicalization towards Terrorism. Στόχος του τελευταίου είναι να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ των διαφόρων υφιστάμενων δικτύων αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στην τρομοκρατία.

Περισσότερες πληροφορίες για το CERIDES - Excellence in Innovation and Technology υπάρχουν στο https://cerides.euc.ac.cy/.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών