Βιώσιμη ανάπτυξη την επόμενη μέρα της πανδημίας

Οι σημαντικές κρίσεις κατά το παρελθόν επέφεραν αλλαγές στη διεθνή τάξη, αναδιανέμοντας την τράπουλα της παγκόσμιας ισορροπίας ισχύος. Η μεγάλη ύφεση προκάλεσε τάσεις απομονωτισμού, ανέδειξε εθνικιστικές και φασιστικές πολιτικές και οδήγησε στον B ́ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μεταπολεμικά, και στηριγμένες στην πολιτική του new deal, οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν σε κυρίαρχη γεωπολιτικά χώρα. Μέσω του ανταγωνισμού με τη Σοβιετική Ένωση και του Ψυχρού πολέμου οδηγηθήκαμε, μετά το 1989, στην εποχή της μοναδικής υπερδύναμης και στην άνοδο των ΗΠΑ ως πλανητικής δύναμης.

Οι επιθέσεις της 9ης Σεπτεμβρίου 2001 έφεραν στο παγκόσμιο προσκήνιο νέες απειλές, όπως αυτή του ισλαμικού ριζοσπαστισμού. Η κρίση του 2008 ήταν μια τραπεζική κρίση που έπληξε αρχικά τις χώρες με το πιο αναπτυγμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ ακολούθησαν άλλες πιο ευάλωτες με διαταραγμένα δημόσια οικονομικά και ανισορροπίες στα ισοζύγια πληρωμών τους. Η κρίση λόγω της πανδημίας είναι διαφορετικού τύπου.

Η επιρροή της πανδημίας στο παγκόσμιο ΑΕΠ. είναι τεράστια. Το 2020, το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,5%, με την οικονομική κρίση του COVID-19 να θεωρείται από πολλούς οικονομολόγους ως η μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ποσοστό των ανθρώπων που ζει σε κατάσταση ακραίας φτώχειας αυξάνεται, ενώ οι οικονομικές ανισότητες οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας. Παρόλο που η Κίνα κατάφερε να επιστρέψει δυναμικά από την πανδημία και οι Η.Π.Α. αρχίζουν σιγά σιγά να φτάνουν σε επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας ίδιο με εκείνο πριν την πανδημία, για τον υπόλοιπο κόσμο η οικονομική ανάκαμψη δεν είναι τόσο επιτυχημένη. Πώς θα μπορέσουν, λοιπόν, οι παγκόσμιες οικονομίες, να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, επιτυγχάνοντας βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη οικονομική ανάπτυξη;

Στην αρχή της πανδημίας, οι πολιτικοί αρχηγοί των παγκόσμιων οικονομιών ταλαντεύονταν μεταξύ της ασφάλειας των πολιτών από τον COVID-19 και της συνέχισης της οικονομικής δραστηριότητας. Για πολλούς, η λήψη μέτρων κατά του COVID-19 δεν συμβάδιζε με την προστασία της οικονομίας. Αυτή η αντίληψη έχει αποδειχτεί λάθος, καθώς δεν υπάρχει επιλογή ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία.

Παράλληλα, η πανδημία προκάλεσε την μεγαλύτερη εργασιακή κρίση των τελευταίων ετών, με περισσότερους από 114 εκατ. εργαζόμενους ανά τον κόσμο να έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Όσον αφορά την παιδεία, αν και στις ανεπτυγμένες χώρες τα παιδιά συνέχισαν το σχολείο μέσω της τηλεκπαίδευσης, πολλοί μαθητές από τον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν είχαν τις ίδιες δυνατότητες, με εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά να μην έχουν πρόσβαση σε σχολική εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, ο μετασχηματισμός των παγκόσμιων οικονομιών αποτελεί μονόδρομος. Οι επενδύσεις σε τεχνολογίες πράσινης ενέργειας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, θα θέσει τις βάσεις για μία αειφόρα και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα, η οικονομική συνεργασία μεταξύ των παγκόσμιων οικονομιών, διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο για την οικονομική ευμάρεια των κρατών. Ο εμπορικός προστατευτισμός δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της οικονομικής ανισότητας, το αντίθετο μάλιστα. Το ελεύθερο εμπόριο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας των κρατών, συμβάλλοντας στην αύξηση του πλούτου τους. Παράλληλα, τα κράτη οφείλουν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση προβλημάτων παγκόσμιων διαστάσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η φοροδιαφυγή των μεγάλων εταιρειών, κλπ.

Επίσης, οι παγκόσμιες κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητά μας. Η επιστήμη έχει κάνει τεράστια πρόοδο στους τομείς του διαστήματος, της βιοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, και της πληροφορικής. Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα αποτελέσουν την αρχή για την αλλαγή του παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου, έχοντας την δυνατότητα να δημιουργήσουν τεράστιο πλούτο για την ανθρωπότητα.

Το Limassol Economic Forum καθιερώθηκε στα μεγαλύτερα και πολυαναμενόμενα ετήσια γεγονότα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της αφρόκρεμας του επιχειρηματικού και κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι της Κύπρου. Αποτελεί τη μεγαλύτερη σύναξη επιχειρηματικών στελεχών, όπου τίθενται υπό το μικροσκόπιο ομιλητών παγκόσμιας εμβέλειας οι τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική και οι οικονομίες στην Ευρώπη.

Η φετινή διοργάνωση θα διερευνήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και ειδικότερα στις επιχειρήσεις. Διακεκριμένοι ομιλητές από την παγκόσμια σκηνή, πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί ηγέτες της διεθνούς σκηνής θα συζητήσουν τις τρέχουσες παγκόσμιες επιχειρηματικές τάσεις και τις προκλήσεις που προδιαγράφονται.

Το Limassol Economic Forum που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου 2021, στο ξενοδοχείο Four Seasons, στη Λεμεσό, αναμένεται να προσελκύει το ενδιαφέρον των υπεύθυνων λήψης αποφάσεων, όπως μέλη διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες συμβούλους, CEOs, διευθυντικά και άλλα ανώτερα διοικητικά στελέχη από όλες τις μεγάλες εταιρείες στην Κύπρο και το εξωτερικό. Το φόρουμ θα καλωσορίσει επίσης πολιτικούς, διπλωμάτες, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, καθώς και διεθνείς εμπειρογνώμονες σε πολιτικά και οικονομικά θέματα.

Το φόρουμ θα διεξαχθεί στην αγγλική. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το συνέδριο, κάντε κλικ εδώ. Η συμμετοχή στο συνέδριο γίνεται κατόπιν πρόσκλησης, αλλά διατίθεται περιορισμένος αριθμός θέσεων για μη προσκεκλημένους σύνεδρους κατόπιν αιτήματος και επί πληρωμής. Κάντε κλικ εδώ για αίτηση εγγραφής. Οι αιτήσεις εγγραφής που υποβάλλονται θα υπόκεινται σε έγκριση από τους διοργανωτές και θα επανεξετάζονται βάσει προτεραιότητας, ενώ η συμμετοχή στο φόρουμ θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα θέσεων και την εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων.

 

Οργανωτές: IMH, περιοδικό IN Business

Χορηγοί (μέχρι στιγμής): Τράπεζα Κύπρου, Cyta Business, Ηλίας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ, Olympia Group

Endorsed by: Invest Cyprus

Με τη Στήριξη: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο

Χορηγοί Επικοινωνίας: Alpha Κύπρου, περιοδικό GOLD

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την IMH:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation