Γ. Καμπανέλλας: Δημιουργία ευκαιριών από τις πολιτικές εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ

Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες έχουν επηρεάσει αρνητικά το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα, δημιουργούν, παράλληλα και ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, ανέφερε στο InBusinessNews o Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας. 

Σε συνέντευξη του, ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού σημείωσε ότι, στο επερχόμενο συνέδριο του Invest Cyprus (28 Ιουλίου), το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για διερεύνηση των αγορών–στόχων που παρουσιάζουν μεγάλες επενδυτικές προοπτικές, ο οργανισμός θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση διάφορων επιμέρους επενδυτικών ευκαιριών σε μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις και άλλα σύνθετα έργα.

Διαβάστε ακόμα: Πόσα ακίνητα πουλήθηκαν σε ξένους την τελευταία τριετία

Διαβάστε ακόμα: K. Θεοδωρίδης: Χωρίς Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ευνομούμενη πολιτεία

Ήδη, το «TourInvest Cyprus», που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, τρέχει μία διεθνή καμπάνια προβολής των επιμέρους έργων της Κύπρου.

Διαβάστε ακόμα: Altamira: Διαμερίσματα από €45.000 και πολυκατοικία €1,6 εκ.

Διαβάστε ακόμα: Imperio: Εκεί που το διακριτικό κάνει τη διαφορά
           

To «Cyprus private wealth planning conference: An EU center for global wealth management solutions» που θα διεξαχθεί στο Χονγκ Κονγκ, είναι το τρίτο κατά σειρά συνέδριο του Invest Cyprus στο εξωτερικό, μετά το Ισραήλ και την Ινδία. Πόσο ευχαριστημένους σας αφήνει η πορεία των συνεδρίων;

Από την αρχή της πανδημίας ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων κλήθηκε να βρει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για αντιμετώπιση των προκλήσεων και των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν. Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να βγούμε μπροστά και να συμβάλουμε στην προσπάθεια ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, αρχικά μέσα από την παροχή στήριξης σε ξένες εταιρείες και επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και ακολούθως μέσα από την εντατικοποίηση της προώθησης της Κύπρου διεθνώς ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και ως ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου. Λόγω των περιοριστικών μέτρων που εξακολουθούν να ισχύουν στις περισσότερες χώρες, ο Invest Cyprus μετέφερε τις δράσεις του σε ψηφιακό επίπεδο, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, έχοντας ως «όπλο» στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, αλλά και τις εξαιρετικές επιδόσεις που καταγράφει η Κύπρος στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Πέραν της διοργάνωσης μικρών ενημερωτικών διαδικτυακών συναντήσεων επί καθημερινής βάσης, προχωρήσαμε στον προγραμματισμό σημαντικού αριθμού διαδικτυακών συνεδρίων τόσο σε ώριμες για την Κύπρο αγορές, όσο και σε νέες ανεξερεύνητες. Η προσπάθεια μας αυτή που ξεκίνησε με ακροατήρια από το γειτονικό Ισραήλ και την  Ινδία, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, προσελκύοντας το ενδιαφέρον αρκετών ξένων επενδυτών. Ακολουθεί η ψηφιακή εκδήλωση που διοργανώνουμε ενώπιων ακροατηρίου από το Χονγκ Κονγκ, στις 28 Ιουλίου, για την οποία φιλοδοξούμε να καταγράψει ανάλογη επιτυχία.

Ποια η σημασία του θέματος καθώς και των επενδύσεων από το Χονγκ Κονγκ;
Η πραγματοποίηση των Roadshows σε χώρες όπως το Χονγκ Κονγκ εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας του Invest Cyprus για διερεύνηση αγορών–στόχων που παρουσιάζουν μεγάλες επενδυτικές προοπτικές, όπως για παράδειγμα, η Νοτιοανατολική Ασία, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, το Καζακστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για αγορές που αναγνωρίζονται είτε ως «κέντρα πλούτου» είτε ως ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ σε αυτές τις αγορές μπορεί να εντοπίσει κανείς εταιρείες που επιθυμούν να επεκταθούν κατά κύριο λόγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τo συγκεκριμένο συνέδριο επικεντρώνεται στο private wealth planning & asset management. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του επενδυτικού κοινού του Χονγκ Κονγκ για τα πλεονεκτήματα της Κύπρου και η ανάδειξη των διαφόρων επενδυτικών ευκαιριών σε επιμέρους τομείς.

O Invest Cyprus θεωρεί τον τομέα της διαχείρισης πλούτου και επενδυτικών κεφαλαίων ως ιδιαίτερα σημαντικό και ικανό να δώσει την απαιτούμενη στήριξη στον κλάδο των επαγγελματικών υπηρεσιών της χώρας μας. H Κύπρος σαφώς ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με διεθνείς οίκους διαχείρισης κεφαλαίων, καθώς και με επιχειρήσεις ασιατικών συμφερόντων προσφέροντας τους λύσεις και πρόσβαση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Σημαντική εξέλιξη αποτελούν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες έχουν αναμφίβολα επηρεάσει αρνητικά το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε ένα επιχειρηματικό κέντρο, το οποίο σίγουρα παρέχει ελκυστικές υπηρεσίες προς εταιρείες οι οποίες σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ποιοι οι στόχοι και οι προσδοκίες του Invest Cyprus από το συνέδριο;
Σε κάθε τέτοια εκδήλωση επικεντρωνόμαστε στην παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας σε ξένους επενδυτές, καθώς και σε εκπροσώπους οίκων παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών. Στο συγκεκριμένο συνέδριο, θα επικεντρωθούμε στην παρουσίαση διάφορων επιμέρους επενδυτικών ευκαιριών σε μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις και άλλα σύνθετα έργα. Όπως γνωρίζετε μέσω της εξειδικευμένης μας μονάδας «TourInvest Cyprus», η οποία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, έχουμε ξεκινήσει διεθνή καμπάνια προβολής των επιμέρους έργων της χώρας.

Πόσο μεγάλη είναι για την Κύπρο η προοπτική του Wealth Planning και της προσέλκυσης εταιρειών διεθνών δραστηριοτήτων και φυσικών προσώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης (HNWIs) και ποια η σημασία της;
Η προσέλκυση εταιρειών διεθνών δραστηριοτήτων και HNWIs, παραμένει κορυφαίος στόχος μας. Είναι άλλωστε αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως και σε αυτή την κρίση η ανάκαμψη θα έρθει από το εξωτερικό, μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων που δημιουργούν αξία για την Κυπριακή οικονομία και θα συμβάλουν και στην τόνωση της αγοράς εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο στους πίνακες του IMD Global Competitiveness 2020, καθώς ανέβηκε 11 θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 30η. Άλμα το οποίο προκύπτει από την βελτιωμένη απόδοση στην κατηγορία ροών ξένων επενδύσεων, στην οποία το νησί έρχεται δεύτερο, ακριβώς πίσω από τις ΗΠΑ και πάνω από τη Σιγκαπούρη.

Αναμφίβολα το επόμενο χρονικό διάστημα το στοιχείο του ανταγωνισμού στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων θα είναι πολύ έντονο, ωστόσο η Κύπρος μπορεί να κτίσει πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει για προσέλκυση ποιοτικών ξένων επενδύσεων προστιθέμενης αξίας, έτσι ώστε να πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα στην αγορά των εναλλακτικών επενδύσεων, αλλά και ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Πόσο ανταγωνιστικό jurisdiction είναι η Κύπρος και ποια τα πλεονεκτήματα της;
Η Κύπρος είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ενώ τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία φέρει, την καθιστούν ως ιδανικό προορισμό για πολυεθνικές εταιρείες που επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους στο νησί. Ειδικότερα, η χώρα μας διαθέτει ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής και ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον. Ακόμη, προσφέρει εύκολη πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ελκυστικό και διαφανές φορολογικό καθεστώς, ποιοτικές υποστηρικτές υπηρεσίες, χαμηλό λειτουργικό κόστος και διαθέτει ισχυρό ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.

Πέρα από τις προδιαγραφές ενός διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου, η χώρα παρέχει και επενδυτικές ευκαιρίες σε μία σειρά από διάφορους τομείς της οικονομίας. Στην εικόνα της Κύπρου οπωσδήποτε προσθέτει και η αξιοθαύμαστη διαχείριση της πανδημίας από την πολιτεία, η οποία αναγνωρίστηκε διεθνώς και ομολογουμένως αύξησε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Κύπρο.
 

Δειτε Επισης

Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα