powered by

K. Θεοδωρίδης: Χωρίς Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ευνομούμενη πολιτεία

Μυήθηκε στον Νόμο και στην Τάξη από μικρός από τους γονείς του οι οποίοι υπηρέτησαν στην Αστυνομική Δύναμη Κύπρου και ως φυσικό επακόλουθο ακολούθησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Ο λόγος για τον Κυριάκο Θεοδωρίδη ο οποίος διεκδικεί την Προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, o κ. Θεοδωρίδης μιλά για τους λόγους που ακολούθησε την Νομική Επιστήμη, την εκπροσώπηση του Συλλόγου σε διεθνή φόρα, την επιλογή του να διεκδικήσει την Προεδρία του Συλλόγου, τις προγραμματικές του θέσεις, την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, καθώς και για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην μέχρι τώρα επαγγελματική του πορεία.


Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με την Νομική;
H επιλογή της Νομικής Επιστήμης, με το τέλος του Γυμνασίου και την μετάβαση μου στο Λύκειο δεν ήταν στις προτεραιότητες μου, αφού είχα επιλέξει να ακολουθήσω τον Κλάδο των Θετικών Επιστημών. Όμως μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια που και οι δυο μου γονείς ήταν μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, ήταν αναπόφευκτο εξερευνώντας το εργασιακό περιβάλλον των γονιών μου, ειδικότερα του πατέρα μου, ο οποίος διετέλεσε Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας, να αντιληφθώ πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή του Νόμου και της Τάξης σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Διαπιστώνοντας ότι η ευνομούμενη πολιτεία έχει ως προμετωπίδα την Νομική Επιστήμη, καθώς επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευνομούμενη πολιτεία χωρίς Δικαιοσύνη, αποφάσισα να ακολουθήσω το επάγγελμα του δικηγόρου.
 
Ποιο είναι το ακαδημαϊκό σας υπόβαθρο και ποιοι οι τομείς εξειδίκευσης σας; Η επαγγελματική σας εμπειρία μέχρι σήμερα;
Το 1991 απέκτησα το πτυχίο Νομικής LLB (Hons) από το University of Wales LLB (Hons) και ακολούθως συνέχισα για μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Bristol όπου απέκτησα LLM (Master of Law) το 1992. Είμαι στην μαχόμενη δικηγορία από το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας μου και ασχολούμαι κυρίως με υποθέσεις Αστικού Δικαίου και πιο συγκεκριμένα με το τραπεζικό, εταιρικό και ασφαλιστικό Δίκαιο. Έχω αντιπροσωπεύσει πελάτες του εξωτερικού σε σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονταν με την έκδοση Διαταγμάτων Αποκάλυψης Εγγράφων και πληροφοριών (Norwich Pharmacal Orders) για την υποβοήθηση δικαστικών διαδικασιών στο εξωτερικό καθώς επίσης και την έκδοση Διαταγμάτων Έρευνας γνωστά ως Anton Piller. Περαιτέρω ενεργώ ως δικηγόρος Διαχειριστών/Παραληπτών τους οποίους συμβουλεύω σε θέματα που αφορούν τα καθήκοντα και υποχρεώσεις τους με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία.
 
Ποια η συμμετοχή σας μέχρι σήμερα στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;
Είμαι μέλος του Δ.Σ του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2007 και από το 2009 εκτελώ τα καθήκοντα του Ταμία του Π.Δ.Σ καθώς επίσης και τα καθήκοντα του Γραμματέα και Ταμία του Ταμείου Συντάξεως Δικηγόρων. Περαιτέρω από το έτος 2014 είμαι μέλος της Επιτροπής Εποπτείας και Συμμόρφωσης (AML) του Π.Δ.Σ.

Εκπροσωπείτε τον Π.Δ.Σ σε Συμβούλια στο εξωτερικό; Η εμπειρία σας από την συμμετοχή σας;
Εκπροσωπώ τον Π.Δ.Σ. μαζί με άλλους συναδέλφους σε διεθνές επίπεδο και ειδικότερα στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης CCBE (Council of Bars and Law Societies of Europe) το οποίο αντιπροσωπεύει πέραν του ενός εκατομμυρίου Ευρωπαίων δικηγόρων. Στις συνεδριάσεις της CCBE λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις σε σχέση με το δικηγορικό επάγγελμα στην Ευρώπη και κατά την συμμετοχή μας σε αυτές τις συνεδριάσεις προωθούμε θέματα που αφορούν το δικηγορικό επάγγελμα στην Κύπρο και λαμβάνουμε εμπειρίες και ενημέρωση από άλλες χώρες για την εξέλιξη του δικηγορικού επαγγέλματος όπως π.χ. θέματα που αφορούν την προστασία του δικηγορικού επαγγέλματος, θέματα ανταγωνισμού, θέματα που αφορούν την συνεχή εκπαίδευση, την προστασία ανθρώπινων δικαιωμάτων και άλλων θεμάτων που σχετίζονται με το δικηγορικό επάγγελμα.

Πως αποφασίσατε να διεκδικήσετε την θέση του Προέδρου του ΠΔΣ;
Η θέση του Προέδρου του Π.Δ.Σ απαιτεί εντιμότητα, σύνεση, αυξημένο αίσθημα ευθύνης έναντι των συναδέλφων καθώς επίσης και τη δυνατότητα και ικανότητα να διεκδικείς δυναμικά, έντιμα και τεκμηριωμένα τα αιτήματα του δικηγορικού κόσμου. Την απόφαση μου να διεκδικήσω την θέση του Προέδρου του Π.Δ.Σ την έχω λάβει μετά από πολλή σκέψη και προβληματισμό και μετά την παρότρυνση αρκετών συναδέλφων. Λόγω της εμπλοκής μου στο ΔΣ του Π.Δ.Σ και της εμπειρίας που έχω αποκτήσει στα χρόνια αυτά, θεωρώ ότι είμαι σε θέση και έχω την δυνατότητα και τα εχέγγυα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, να προχωρήσουμε, σε ενέργειες που θα βοηθήσουν την εξέλιξη του δικηγορικού επαγγέλματος το οποίο, στην παρούσα φάση βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Περαιτέρω λόγω της ενεργής μου συμμετοχής ως Γραμματέας και Ταμίας του Ταμείου Συντάξεως Δικηγόρων, είμαι σε θέση να συνεχίσω τις ενέργειες που σχετίζονται με την μεταρρύθμιση και μετεξέλιξη του Ταμείου Συντάξεως Δικηγόρων, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των δικηγόρων Μελών του Ταμείου, καθώς επίσης και τη βιωσιμότητα του Ταμείου σε βάθος χρόνου.

Ποιες είναι σε γενικές γραμμές οι προγραμματικές σας θέσεις;
Σε γενικές γραμμές οι προγραμματικές μου θέσεις είναι:
 
  • Η προστασία και ενίσχυση του δικηγορικού επαγγέλματος με την αύξηση της δικηγορικής ύλης και την λήψη μέτρων ώστε να ενταχθούν στην δικηγορική ύλη εργασίες που διεκπεραιώνονται από μη δικηγόρους.
  • Η συμμετοχή και προβολή του δικηγορικού επαγγέλματος στο εξωτερικό σε συνδυασμό με επαγγελματικούς και Κυβερνητικούς φορείς και αποστολές που προωθούν την Κύπρο ως αξιόπιστο Διεθνές Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών.
  • Η ενεργή συμμετοχή του Π.Δ.Σ στις διαδικασίες που προωθούνται για την μεταρρύθμιση στην Δικαιοσύνη.
  • Η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προς την βελτίωση και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των Δικαστηρίων, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο ώστε να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης.
  • Η ενεργότερη συμμετοχή στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής που ασχολούνται με θέματα που αφορούν το δικηγορικό επάγγελμα καθώς και άλλους τομείς της Κυπριακής οικονομίας που το επηρεάζουν.
  • Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Ταμείου Συντάξεως Δικηγόρων, με απώτερο σκοπό την διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των δικηγόρων μελών του Ταμείου καθώς και την βιωσιμότητα του Ταμείου σε βάθος χρόνου.
  • Η αναβάθμιση της εικόνας και του κύρους του δικηγορικού επαγγέλματος στην Κύπρο και στο εξωτερικό μέσω της υιοθέτησης των Κανόνων Δεοντολογίας για τους Ευρωπαίους Δικηγόρους, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από το Συμβούλιο Ευρωπαίων δικηγόρων (CCBE), καθώς και τη διεύρυνση του Πειθαρχικού Συμβουλίου
 
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που είχατε αντιμετωπίσει από την μέχρι τώρα πορεία σας στην Νομική και πως αντιμετωπίσατε αυτή την πρόκληση;
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισα ήταν η εκδίκαση τόσο Πρωτόδικα όσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά το έτος 2012 των Διαταγμάτων Αποκάλυψης εγγράφων (Norwich Pharmacal) όπου το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε την δυνατότητα που έχουν τα Κυπριακά Δικαστήρια να εκδίδουν τέτοιου είδους Διατάγματα για υποβοήθηση δικαστικών διαδικασιών στο εξωτερικό. Περαιτέρω είχα εκδώσει και εκδικάσει το δραστικό Διάταγμα Έρευνας γνωστό ως Anton Piller και το Ανώτατο Δικαστήριο για πρώτη φορά αποφάσισε ότι τέτοιου είδους Διατάγματα δεν χρειάζεται να ορίζονται επιστρεπτέα αφού εκείνο που τα χαρακτηρίζει δεν είναι τόσο το στοιχείο του επείγοντος, όσο το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Σε επίπεδο εκπροσώπησης του Π.Δ.Σ. η σημαντικότερη πρόκληση ήταν η επιτυχής αντιμετώπιση των συνεχών προσπαθειών της Τουρκίας να περάσει μέσω άλλων χωρών την αναγνώριση Δικηγορικού Συλλόγου από τα κατεχόμενα στο Συμβούλιο Ευρωπαίων Δικηγόρων ως ισότιμου Συλλόγου με το Π.Δ.Σ.
 
Πως θα χαρακτηρίζατε την μέχρι τώρα πορεία της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης;
Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης ήταν αναγκαία και επιτακτική, αφού διαχρονικά έχουν συσσωρευτεί αρκετά προβλήματα τα οποία προκαλούν δυσλειτουργία και σημαντική καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων. Σε σχέση με την μεταρρύθμιση στον τομέα που αφορά τα Δικαστήρια, παρά τις αλλαγές που δρομολογούνται και τη δημιουργία Τριτοβάθμιας δικαιοδοσίας την οποία θεωρώ αναγκαία, συμμερίζομαι πλήρως τις ανησυχίες τόσο του Π.Δ.Σ. αλλά και άλλων συναδέλφων σε σχέση με την αλλαγή στην σύνθεση του Δικαστικού Συμβουλίου καθώς επίσης και με τη στελέχωση του νέου Εφετείου από 16 Προέδρους των Επαρχιακών Δικαστηρίων γεγονός που θα οδηγήσει στην υποστελέχωση και δυσλειτουργία των Επαρχιακών Δικαστηρίων. Περαιτέρω θα πρέπει να προωθηθούν οι κατάλληλες και ορθές διαδικασίες που αφορούν την εκπαίδευση, τον διορισμό και την προαγωγή των Δικαστών ώστε να διορίζονται και να προάγονται οι καταλληλότεροι αυτών.
 
Ποιες οι δικές σας εισηγήσεις για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και πως θα θέλατε να υλοποιείται η ηλεκτρονική δικαιοσύνη;
Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, πέραν των αλλαγών που θα γίνουν στη δομή των Δικαστηρίων πρέπει να σχετίζεται και με την ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης. Σε αυτό θα συμβάλει οπωσδήποτε και η προώθηση και η καθιέρωση στα Δικαστήρια της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης η οποία θα βοηθήσει αναμφίβολα στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκδίκαση και ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών. Η εισαγωγή της δυνατότητας καταχώρησης δικογράφων ηλεκτρονικά, η ηλεκτρονική πληρωμή τελών και εφαρμογή τηλεδιασκέψεων όπου είναι εφικτό θα αναβαθμίσουν τον τομέα απονομής της Δικαιοσύνης και θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Η τεχνογνωσία και η βούληση φαίνεται να υπάρχει και ως Π.Δ.Σ θα πρέπει να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ενεργά στην προσπάθεια αυτή που γίνεται και να υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε τόσο με την καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων όσο και στην αχρείαστη υποβολή ενδιάμεσων αιτήσεων.

Δειτε Επισης

Save the date: Ανακαλύψτε τη νέα εποχή στα ακίνητα στο 19ο Συνέδριο και Έκθεση Ανάπτυξης Γης
Πρώτη αιμοδοσία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) για το 2025
TBWA\Entelia: 30 χρόνια δημιουργικότητας και ανατρεπτικών ιδεών
Ακόμα μια Έδρα ERA για το Ινστιτούτο Κύπρου
Στις 745 οι σπουδαστικές αιτήσεις για δανειοδότηση από ΚΦΙΚΒ το 2024-Πόσες υποβλήθηκαν από την αρχή του 2025
Το επενδυτικό ταμείο 33East συμπληρώνει το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης με άντληση €26 εκατ.
Ladies Circle 5 Πάφου και Tangent Club 5 Πάφου συνεχίζουν να στηρίζουν το Enavsma Foundation
Αυτή είναι και έτσι θα λειτουργεί η εθνική ηλεκτρονική ταυτότητα-«Όραμα η σύντομη και αποτελεσματική ψηφιοποίηση»
ΣΕΛΚ: Στρατηγικός συνεργάτης στη δράση «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 2025»
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη