Director LSE: Η ψηφιακή επανάσταση το επόμενο στάδιο για την Κύπρο

Mετά την κρίση του 2008 οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν απολύτως επικεντρωμένοι στην αποφυγή μιας ακόμα κατάρρευσης, κάτι που σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί, είπε ενώπιον ακροατηρίου που αποτελείτο και από οικονομικούς παράγοντες του τόπου η Director του LSE, Dame Minouche Shafik. 

Σε συζήτηση με θέμα «Where is the world economy going and what can we do about it?», που οργάνωσε το Cyprus LSE Alumni Association, στα γραφεία της Ελληνικής Τράπεζας, η Dame Minouche Shafik παρέθεσε τις απόψεις της, συζητώντας με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και απόφοιτο του LSE, Μιχάλη Σαρρή, αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία.

Κληθείς να τοποθετηθεί για τις προστατευτικές τάσεις που υπάρχουν στο διεθνές εμπόριο, η ίδια ξήγησε πως έχουμε περάσει από τη φάση κατά την οποία η ανάπτυξη του εμπορίου ήταν πολύ γρήγορη, ιδίως με την ένταξη της Κίνας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. «Αυτή η διαδικασία, νομίζω, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί. Όσον αφορά την μεταποίηση, τουλάχιστον, δεν νομίζω ότι θα δούμε άλλη μια άνοδο στο παγκόσμιο εμπόριο».

Όπως είπε, η Κίνα προσπαθεί να καταστεί ηγέτιδα στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάπτυξης λογισμικού, με τις ΗΠΑ να βλέπουν τον ανταγωνισμό να χτυπά την πόρτα τους. Η ίδια διαβλέπει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου.
 
Η ψηφιακή επανάσταση είναι η απάντηση
Ο Μιχάλης Σαρρής έθεσε στην Dame Minouche Shafik το ερώτημα προς τα που θα πρέπει να κοιτάξει μια χώρα όπως η Κύπρος ώστε βρει νέες πηγές ανάπτυξης, σημειώνοντας πως η Κύπρος έχει καταφέρει να ανακτήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το 10% του ΑΕΠ που έχασε, με την ίδια να απαντά πως η ψηφιακή επανάσταση είναι αυτή που καθορίζει πλέον τα δεδομένα, καθώς είναι αυτή που θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας.
 
 
«Κάθε χώρα πρέπει να σκεφτεί πώς να προετοιμάσει τους ανθρώπους για αυτή τη νέα πραγματικότητα». Η κ. Shafik έφερε ως παράδειγμα το LSE, το οποίο αναθεωρεί το πρόγραμμα σπουδών του ώστε να προσαρμοστεί με τις σύγχρονες ανάγκες. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να σκεφτούν και χώρες όπως η Κύπρος, πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation