Στις 12 Οκτωβρίου έρχεται το Φεστιβάλ Erasmus

Τις ευκαιρίες που προσφέρει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό της Κύπρου στις 12 Οκτωβρίου, όταν και διεξάγεται το φετινό Φεστιβάλ Erasmus.  

Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τους στο InBusinessNews, η Μαρία Χατζηγεωργίου, Ανώτερη Λειτουργός στο Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Δια Βίου Μάθησης και ο Μαρίνος Παύλου, Λειτουργός Νεολαίας στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, που εντάσσεται στην πρωτοβουλία Erasmus Days, με τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους για το υφιστάμενο πρόγραμμα, αλλά και να κάνουν σχετικές εισηγήσεις σχετικά με το νέο Πρόγραμμα (2021).

 

Αναλυτικά τα όσα είπαν για το Erasmus+ και το τρίτο Φεστιβάλ Erasmus:
 


Ερ: Ποιος είναι ο στόχος του Erasmus+ και ποιες είναι οι ευκαιρίες που προσφέρει η συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα;
 

Στόχος του Erasmus+ είναι να παρέχει ευκαιρίες χρηματοδότησης για:

  • Κινητικότητα ατόμων από όλους τους τομείς προς άλλες συμμετέχουσες χώρες για σκοπούς Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Εθελοντισμού και ανταλλαγών νέων
  • Συνεργασίες μεταξύ Ιδρυμάτων, Οργανισμών Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Νεολαίας και άλλων σχετικών Οργανισμών από τις συμμετέχουσες στο Πρόγραμμα χώρες που στοχεύουν στην ανάπτυξη καινοτομίας και ανταλλαγή καλών πρακτικών
  • Δράσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη των Ευρωπαϊκών πολιτικών στους τομείς ενδιαφέροντος του Προγράμματος

 
Ερ: Σε ποιους απευθύνεται το Φεστιβάλ Erasmus και ποιο είναι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ;

Το φεστιβάλ εντάσσεται στην πρωτοβουλία Erasmus Days. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, που είναι οι 10, 11 και 12 Οκτωβρίου διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουν εορταστικό χαρακτήρα και στόχος είναι η ταυτόχρονη διάδοση του Προγράμματος σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στα πλαίσια αυτά το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο διοργανώνουν, το Φεστιβάλ Erasmus το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου στην Πλατεία Φανερωμένης, μεταξύ των ωρών 4-7μμ.
 
Το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να έρθουν να ενημερωθούν για το Πρόγραμμα Erasmus+ από τις Εθνικές Υπηρεσίες Διαχείρισης του Προγράμματος Erasmus+ αλλά και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο που στηρίζει την όλη διοργάνωση αλλά και σε όλους όσους θέλουν να περάσουν ένα ευχάριστο απόγευμα με ποικίλες δραστηριότητες.
 
Συγκεκριμένα, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν έκθεση σχεδίων και να συνομιλήσουν με τα ίδια τα άτομα που έχουν τύχει επιχορήγησης από το Πρόγραμμα. Οι δικαιούχοι του Προγράμματος, πέραν του περιπτέρου που θα έχουν για έκθεση θα διοργανώσουν και διάφορα εργαστήρια, που είναι αποτελέσματα των Σχεδίων στα οποία συμμετείχαν, όπως εργαστήρια ρομποτικής και 3D-printing, παιχνίδια, θεατρικό δρώμενο, κυνήγι θησαυρού και άλλα.
 
Παράλληλα, η κα Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, θα συνομιλήσει με δικαιούχους του Προγράμματος και μαζί θα ανταλλάξουν απόψεις κι εμπειρίες σχετικά με την νέα προγραμματική περίοδο του ERASMUS+.

 

Ερ: Πρόκειται για το τρίτο Φεστιβάλ. Πόσο επιτυχή ήταν τα προηγούμενα φεστιβάλ και ποια ήταν τα οφέλη που αποκόμισαν και ποιες ευκαιρίες μπόρεσαν να αξιοποιήσουν οι παρευρισκόμενοι;
 
Το κάθε φεστιβάλ έχει δικό του χαρακτήρα. Δεν επαναλαμβάνονται οι ίδιες δραστηριότητες κάθε χρόνο. Σταθερά, όμως, παρουσιάζονται Σχέδια καλής πρακτικής, άρα σχέδια που υλοποιήθηκαν σε Εθνικό επίπεδο και έχουν αποτελέσματα προς διάδοση. Συνεπώς, το πρώτο και κύριο όφελος είναι ότι τα άτομα που παρευρίσκονται μαθαίνουν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες για τα οφέλη του προγράμματος. Επιπρόσθετα, οι παρευρισκόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των Εθνικών Υπηρεσιών για το Πρόγραμμα, ενώ με τις δραστηριότητες που εμπλουτίζουν και πλαισιώνουν την έκθεση, μπορούν να περάσουν και ένα ευχάριστο απόγευμα.
 


Eρ: Κατά τη διάρκειά του Φεστιβάλ, θα διεξαχθεί Ανοικτός Διάλογος με την κα Θέμιδα Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού. Ποια είναι τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν και σε ποιους απευθύνεται ο Διάλογος;
 
Ο διάλογος έχει θέμα «Συμμετέχω στο Erasmus+: Ευκαιρίες και Απόψεις». Ως εκ τούτου είναι αρκετά ανοικτής θεματολογίας και άρα ο κάθε παρευρισκόμενος θα μπορεί να εκφράσει είτε τις απόψεις του για διάφορα θέματα του παρόντος Προγράμματος είτε τις εισηγήσεις του για το νέο Πρόγραμμα, εφόσον από το 2021 ξεκινά η νέα προγραμματική περίοδος.
 

Δειτε Επισης

Finvasia: Επιχειρηματικότητα και ενδοεπιχειρηματικότητα
Waste Wisely Cyprus: Οι βραβευθέντες καλύτερης Αφίσας και Φωτογραφίας
CBN Young Dragon Awards: Έρχονται για να επιβραβεύσουν τους νεαρούς «δράκους» του επιχειρείν
Οι μεγαλομέτοχοι 35+ εισηγμένων εταιρειών
Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol