Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Ανδρέας Γιασεμίδης: Η Κύπρος στις επιλογές ομίλων της Ινδίας

Βασική επιλογή για Ινδούς επενδυτές θέλει να καταστήσει την Κύπρο ο νέος Πρόεδρος του Κυπρο-Ινδικού Συνδέσμου, Ανδρέας Γιασεμίδης. 
 
Μιλώντας στο InBusinessNews για την νέα πρόκληση που αντιμετωπίζει, μετά την πρόσφατη ανάληψη των ηνίων του Συνδέσμου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια πετυχημένη θητεία, στην οποία θα καταφέρει να αναδείξει τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Κύπρος στο ινδικό κοινό.
 

Διαβάστε ακόμα: Μητρόπολη Κύκκου: Ετοιμάζει αίθουσα δεξιώσεων δίπλα από εκκλησία! (Photos)

 

Διαβάστε ακόμα: Ευγένιος Ευγενίου: H φυγή ξένων καταθέσεων δεν επηρέασε τις επενδύσεις


Διαβάστε ακόμα: Altamira: Πωλούνται καλλιεργήσιμες εκτάσεις από €5.000


Για τον ίδιο οι προοπτικές είναι τεράστιες και διαβλέπει ότι με τις σωστές κινήσεις θα υπάρξουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα, με τον τομέα των επενδύσεων να είναι αυτός στον οποίο επιθυμεί να εστιάσει σε μεγαλύτερο βαθμό ο Κυπρο-Ινδικός Σύνδεσμος.
 
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Προέδρου του Κυπρο-Ινδικού Συνδέσμου, Ανδρέα Γιασεμίδη.


Ερ: Πώς προέκυψε για εσάς η ανάληψη της προεδρίας του Κυπρο- Ινδικού Συνδέσμου; 
 
Κατ’ αρχάς να αναφέρω ότι αποτελεί τιμή για μένα να προεδρεύω του Κυπρο-Ινδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου. Η Ινδία αποτελεί παραδοσιακό εταίρο της Κύπρου υποστηρίζοντας σταθερά την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου καθώς και την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όπως επίσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Οι διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις μας με την Ινδία σε συνάρτηση με τις προοπτικές που διανοίγονται με την περαιτέρω ενίσχυση και σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών αποτέλεσαν μια πρόκληση για μένα και συνάμα και κίνητρο ώστε να αναλάβω την προεδρία.
 
Ερ: Έχετε θέσει συγκεκριμένους στόχους, που θα θέλατε να εκπληρώσετε κατά τη διάρκεια της προεδρίας σας;
 
Αισιοδοξώ κατά τη διάρκεια της θητείας μου να αναδείξω τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Κύπρος στο ινδικό κοινό και παράλληλα να προωθήσω τη χώρα ως μια εκ των βασικών επιλογών ενός Ινδού επενδυτή καταστώντας την ως βάση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Η Κύπρος μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών των ξένων επενδυτών που αναζητούν έναν εναλλακτικό προορισμό, που να εγγυάται ευκολία του επιχειρείν και χαμηλά κόστη. 


Προσδοκούμε στην προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και ως επιχειρηματικού κέντρου με περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών μέσα από συντονισμένες δράσεις, οι οποίες θα αποφέρουν αμοιβαία οφέλη όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Επιπρόσθετα, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τη βάση επενδύσεων προς την Ινδία, αναλογιζόμενοι την συμμετοχή της χώρας μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Ερ: Πόσο καλές είναι σήμερα οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και την Ινδία;

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο χώρες έχουν εγκαθιδρύσει ένα εκτενές διμερές νομικό πλαίσιο συνεργασίας, που ανάμεσα σε άλλα, καλύπτει τομείς όπως η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία, ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία και η γεωργία.

Οι παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις των δύο κρατών ενισχύθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου – Ινδίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την έξοδο της Κύπρου από τη λίστα “Notified Jurisdictional Area”. Η συμφωνία έχει ανοίξει νέες προοπτικές συνεργασίας, καθώς σημαντικός αριθμός επενδυτών θα συνεχίσει να έχει ως βάση του την Κύπρο αναφορικά με τις διεθνείς δραστηριότητες του, που συμπεριλαμβάνουν επενδύσεις στην Ινδία. Συγχρόνως, τόσο λόγω της συμφωνίας αλλά και της στρατηγικής θέσης της Κύπρου και της ιδιότητάς της ως μέλος της ΕΕ, ινδικοί όμιλοι έχουν ήδη ξεκινήσει να εξετάζουν κατά πόσο η Κύπρος προσφέρεται ως βάση για τις εκτός Ινδίας δραστηριότητές τους.

Οι οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, παρουσιάζουν πολύ θετική εικόνα. Τα στοιχεία δείχνουν μια σταθερή εμπορική σχέση μεταξύ των δύο κρατών τόσο στον τομέα του εμπορίου αγαθών όσο και σε αυτόν του εμπορίου υπηρεσιών. Ο τομέας των επενδύσεων είναι αυτός που φιλοδοξούμε να τονώσουμε, ενισχύοντας τα ήδη ενθαρρυντικά νούμερα.


Ερ: Σε ποια επίπεδα κυμαίνονται οι επενδύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες;

Η Κύπρος αποτελεί τον 8ο μεγαλύτερο επενδυτή στην Ινδία με συνολικές επενδύσεις ύψους 9,488 δισ. δολαρίων από τον Απρίλιο του 2000 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 3% των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ινδία.
 
Ερ: Υπάρχουν ανεκμετάλλευτες προοπτικές σε συγκεκριμένους κλάδους στους οποίους θα πρέπει να δράσετε;

Ασφαλώς και υπάρχουν ανεκμετάλλευτες προοπτικές, οι οποίες με σωστή δουλειά και στρατηγικό σχεδιασμό μπορούν να αποφέρουν πολλά οφέλη για τη χώρα.

Η Κύπρος κατάφερε να διατηρήσει τα σημαντικά πλεονεκτήματα της ως χρηματοοικονομικό κέντρο, ενώ σταδιακά αναπτύσσει νέους τομείς. Ο εταιρικός φόρος συνεχίζει να είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, το δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας συνεχώς αυξάνεται, οι εξαιρέσεις στη φορολόγηση μερισμάτων παραμένουν, ενώ η χώρα διαθέτει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό, αν εξαιρεθούν οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται, νομικό σύστημα. Η Κύπρος διαθέτει άρτια εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ σε σχέση με άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα, το διοικητικό κόστος είναι μικρότερο.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά στον τομέα των συλλογικών επενδύσεων έχοντας στόχο να καταστεί ελκυστικό κέντρο για την εγκαθίδρυση επενδυτικών ταμείων και των διαχειριστών αυτών. Ο τομέας αυτός θα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα, καθώς το άνοιγμα σε μια τέτοια αγορά με την προοπτική προσέλκυσης εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων από την Ινδία εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα επωφελής και για τις δυο χώρες. Η Κύπρος με τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού της πλαισίου, όσον αφορά τον τομέα των συλλογικών επενδύσεων αλλά και τα φορολογικά κίνητρα που έχουν δοθεί στα πλαίσια των συντονισμένων προσπαθειών που γίνονται προς την ενίσχυση του τομέα, καθίσταται ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις από και προς την Ινδία. Οι προοπτικές είναι τεράστιες και πιστεύω ότι με τις σωστές κινήσεις θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα, το όμορφο και πλούσιο σε εναλλαγές τοπίο, το κλίμα και ο πολιτιστικός πλούτος της Κύπρου την καθιστούν ως έναν ιδανικό χώρο κινηματογραφικών γυρισμάτων. Τα προαναφερθέντα σε συνδυασμό με τα κίνητρα που έχουν δοθεί τελευταία σχετικά με τον κλάδο αυτό καθιστούν τις προοπτικές για τη συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά την κινηματογραφική βιομηχανία πολύ θετικές. Ως γνωστόν, η εγχώρια βιομηχανία κινηματογράφου (Μπόλιγουντ) της Ινδίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και γι’ αυτό και η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα είναι πολλά υποσχόμενη.

Πέραν αυτών θεωρώ ότι έχουμε ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης ακόμη και στους πιο παραδοσιακούς τομείς, όπως είναι η ναυτιλία. Παράλληλα, πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους τομείς της κτηνοτροφίας, της γεωργίας καθώς και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τέλος, ένας τομέας που κατά τη γνώμη μου έχει πολλές προοπτικές και χρήζει περαιτέρω προσοχής είναι ο τομέας της εκπαίδευσης.
 
Ερ: Ποια οφέλη αναμένετε να αποκομίσετε από το «The Cyprus Headquartering and Funds Summit» που διοργανώνεται στην Μουμπάι της Ινδίας, την ερχόμενη Πέμπτη; 

Η παρουσίαση των προοπτικών της Κύπρου, αναμένουμε ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του επενδυτικού και επιχειρηματικού κόσμου της Ινδίας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την Κύπρο ως μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις, ως έναν ελκυστικό προορισμό για μεταφορά και εγκατάσταση περιφερειακών γραφείων διοίκησης εταιρειών και προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, ενδυναμώνοντας τους ήδη εύρωστους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
 

Δειτε Επισης

PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland