Ευγένιος Ευγενίου: H φυγή ξένων καταθέσεων δεν επηρέασε τις επενδύσεις

Την ανάγκη να αποσυνδεθεί το ύψος των ξένων καταθέσεων από τις επενδυτικές δραστηριότητες στην πραγματική οικονομία της Κύπρου υποδεικνύει σε συνέντευξη του στο INBTV ο CEO της PwC Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου. Ο κ. Ευγενίου αναφέρθηκε στις προοπτικές και τις προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας και κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις για βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Μίλησε ακόμη για το Brexit και το κατά πόσο μπορεί να επωφεληθεί η Κύπρος.
 

Διαβάστε ακόμα: Μητρόπολη Κύκκου: Ετοιμάζει αίθουσα δεξιώσεων δίπλα από εκκλησία! (Photos)


Διαβάστε ακόμα: Altamira: Πωλούνται καλλιεργήσιμες εκτάσεις από €5.000


Διαβάστε ακόμα: Ανδρέας Γιασεμίδης: Η Κύπρος στις επιλογές ομίλων της Ινδίας


Αναλυτικά η συνέντευξη:


Πως ολοκληρώνεται η φετινή χρονιά για την PwC Κύπρου;
Το οικονομικό έτος στην PwC Κύπρου τελειώνει στις 30 Ιουνίου και θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα μας για την οικονομική χρονιά που τέλειωσε σε λίγες εβδομάδες. Μπορώ να πω ότι ήταν μια πολύ χρονιά, που δείχνει ότι έχουμε εδραιωθεί στην ηγετική θέση των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την κυπριακή οικονομία έχει αποκατασταθεί πλήρως;
Η κυπριακή οικονομία τρέχει με θετικούς αριθμούς ανάπτυξης. Η αξιολόγηση της είναι στην επενδυτική βαθμίδα, τα spreads του κυπριακού ομολόγου δείχνουν πως η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί. Η φυγή των καταθέσεων έχει να κάνει με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που εφάρμοσε πολύ σωστά η Κεντρική Τράπεζα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον εκεί που υπάρχουν ευκαιρίες στην Κύπρο. Πρέπει να αποσυνδέσουμε το ύψος των ξένων καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες από τις επενδυτικές δραστηριότητες στην πραγματική οικονομία στην Κύπρο. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι τα σύννεφα στην κυπριακή οικονομία και η αβεβαιότητα υπάρχουν. Είναι το Brexit, o εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, υπάρχει η γερμανική οικονομία που δεν πάει ιδιαίτερα καλά. Υπάρχουν σύννεφα στη διεθνή οικονομία, για αυτό πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι, πειθαρχημένοι και το πιο σημαντικό να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά στις απαραίτητες αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της κυπριακής οικονομίας. Αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε στο μέλλον.
 
 

 

 
Aν κρατούσατε μαγικό ραβδί τι θα αλλάζατε στην κυπριακή οικονομία;
Δεν κρατώ μαγικό ραβδί. Χρειάζονται αλλαγές που θα οδηγήσουν σε πιο γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης και εφαρμογής των συμβολαίων μέσω των δικαστηριακών διαδικασιών. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών μας για το μέλλον με τις δεξιότητες που χρειάζονται.
Θεωρείτε πως η κυπριακή οικονομία μπορεί να επωφεληθεί υπό προϋποθέσεις από το Brexit;
Έχει υπάρξει κάποιο μικρό ενδιαφέρον σε σχέση με βρετανικές επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν παρουσία στην ΕΕ μετά το Brexit για την Κύπρο. Αυτό το ενδιαφέρον κυρίως έχει πάει στην Ιρλανδία, Γερμανία και Λουξεμβούργο. Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Το Brexit  δυστυχώς δημιουργεί αβεβαιότητες και αναταράξεις και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το πώς θα τις αντιμετωπίσουμε.
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου